Ελλαδα

Παρέμβαση εισαγγελέα στον Βόλο για τα ζωντανά αρνιά σε χριστουγεννιάτικες φάτνες

Τι απαντά για την καταγγελία ο Αχιλλέας Μπέος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αρνάκια σε χριστουγεννιάτικες φάτνες στον Βόλο
© ΕΡΤ

Βόλος: Αρνάκια σε χριστουγεννιάτικες φάτνες - Η καταγγελία φιλοζωικών οργανώσεων, η εισαγγελική παρέμβαση και η απάντηση του δημάρχου

Με ζωντανά αρνάκια θέλησε να «διακοσμήσει» η δημοτική αρχή του Βόλου τις χριστουγεννιάτικες φάτνες που στήθηκαν στην πλατεία Αγ. Νικολάου και στο χωριό του Αϊ-Βασίλη στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Μετά από καταγγελία για εκμετάλλευση και βάναυση μεταχείριση ζώων που κατέθεσε η φιλοζωική οργάνωση «A Promise to Animals», υπήρξε παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί το αν και κατά πόσο τα ζώα υφίστανται κακοποίηση.

Συγκεκριμένα, στη μία φάτνη η δημοτική αρχή επέλεξε να βάλει ένα πόνυ και τρία αρνάκια και στην άλλη ένα πόνυ και δύο αρνάκια. Στην ανακοίνωσή της η φιλοζωική οργάνωση αναφέρει ότι «τα ζώα, βρίσκονται περιορισμένα μέσα στον χώρο της ξύλινης φάτνης, εκτεθειμένα στις… διαθέσεις του καιρού, μην έχοντας χώρο να κινηθούν. Ειδικά τα αρνάκια –πολύ μικρής ηλικίας– είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένα και δεν λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα. Όσον αφορά τα πόνυ, είναι δεμένα και περιορισμένα χωρίς να έχουν χώρο ούτε αυτά να κινηθούν. Κι επιπλέον, σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, για να αναδείξουν την αδιαφορία των υπευθύνων για την ευζωία τους, ένα από τα πόνυ αρρώστησε». 

Η ανακοίνωση της Promise to Animals

«… ο ∆ήμος Βόλου… δημιούργησε δύο φάτνες στο πλαίσιο του στολισμού της πόλης και μέσα σε αυτές τοποθέτησε ζωντανά ζωάκια ως δημόσιο θέαμα. Πώς δικαιολογείται η αυτή απόφαση του ∆ημοτικού Συμβουλίου; Πολύ θα θέλαμε να γνωρίζουμε το σκεπτικό της ∆ημοτικής Αρχής».

»Συγκεκριμένα, στη μία φάτνη έβαλε ένα πόνυ και τρία αρνάκια και στην άλλη ένα πόνυ και δύο αρνάκια. Οφείλουμε να αναφέρουμε πως τα ζώα, βρίσκονται περιορισμένα μέσα στον χώρο της ξύλινης φάτνης, εκτεθειμένα στις… διαθέσεις του καιρού, μην έχοντας χώρο να κινηθούν. Ειδικά τα αρνάκια –πολύ μικρής ηλικίας– είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένα και δεν λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα. Όσον αφορά τα πόνυ, είναι δεμένα και περιορισμένα χωρίς να έχουν χώρο ούτε αυτά να κινηθούν. Κι επιπλέον, σαν να μην έφταναν τα παραπάνω για να αναδείξουν την αδιαφορία των υπευθύνων για την ευζωία τους, ένα από τα πόνυ αρρώστησε.
Αντί, λοιπόν, να μεταφερθεί προκειμένου λάβει την απαραίτητη φροντίδα, προτιμήθηκε να γίνει μία “ξεχωριστή παράσταση” για το κοινό, καλώντας έναν κτηνίατρο να επιληφθεί επιτόπου, πραγματοποιώντας εξέταση και κάνοντας ένεση μπροστά στα μάτια των περαστικών θεατών και επισκεπτών. Αλήθεια, έχει οριστεί και ανατεθεί σε κτηνίατρο η ευθύνη της υγείας των ζώων για όσο καιρό θα βρίσκονται εκεί, προκειμένου να διασφαλίζουν σε συνεχή βάση πως όλα πάνε καλά; Και αν ναι σε ποιόν;
Με αυτή την κίνηση, εκτός από την έκθεση, τα ζώα περιορίζονται και κακοποιούνται, καταλήγοντας στο να έχει δημιουργηθεί μία φάτνη-τσίρκο, με αυτά πρωταγωνιστές. Παραμονές Χριστουγέννων 2022, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση σαν κι αυτή… δηλαδή να χρησιμοποιούνται ζώα ως στολισμός μιας πόλης και ως δημόσιο θέαμα…»

»…Αυτή η σκληρή και παράνομη μεταχείριση πρέπει να σταματήσει άμεσα, βάζοντας μια και καλή ένα τέλος σε αυτές τις πρακτικές… Από τη μεριά μας, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την επιβολή του νόμου και στο τέλος είμαστε αισιόδοξοι πως θα γίνει το αυτονόητο. Είναι ευθύνη μας να καταγγέλλουμε την παρανομία και ευθύνη της πολιτείας να διασφαλίζει πως εφαρμόζονται οι νόμοι». 

Ζωντανά αρνιά σε χριστουγεννιάτικες φάτνες στον Βόλο: «Δίνουν χαρά στα μικρά παιδιά», απαντά ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, απάντησε σε σχετική ερώτηση που του υπέβαλλαν δημοσιογράφοι λέγοντας ότι οι φάτνες θα συνεχίσουν να λειτουργούν. «Οι φάτνες θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην πόλη μας γιατί δίνουν χαρά στα μικρά παιδιά που τρέχουν να δουν τα ζωάκια και να τα απολαύσουν. Όλα γίνονται με βάση τη νομιμότητα και με ιδιαίτερη φροντίδα για τα ζώα, φαγητό, νερό, καθαριότητα. Ασχοληθείτε οι δήθεν φιλόζωοι με τα σοβαρά προβλήματα του κόσμου και μην επιχειρείτε να αμαυρώσετε το γιορτινό κλίμα που απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας και το έχουμε όλοι ανάγκη». 

Οι φάτνες θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην πόλη μας γιατί δίνουν χαρά στα μικρά παιδιά που τρέχουν να δουν τα ζωάκια...

Posted by Αχιλλέας Μπέος on Tuesday, December 13, 2022

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ