Γυναικεία ενδυνάμωση
© Unsplash/ Hannah Busing
Ελλαδα

Το γυναικείο αποτύπωμα μέσα στον χρόνο

11 γυναίκες που μέσα στους αιώνες έπαιξαν ρόλο στη γυναικεία ενδυνάμωση
mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες που συνέβαλαν με τις ενέργειες τους στη γυναικεία ενδυνάμωση 

Η ενδυνάμωση των γυναικών μπορεί να οριστεί ως η προώθηση της αίσθησης της αυτοεκτίμησης των γυναικών, της ικανότητάς τους να καθορίζουν τις δικές τους επιλογές και του δικαιώματός τους να επηρεάζουν την κοινωνική αλλαγή για τις ίδιες και τους άλλους. Προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούνται οι γυναίκες εδώ και πολλά χρόνια. Η γυναικεία παρουσία και τα επιτεύγματα χρονολογούνται πολύ πιο πίσω από τις σουφραζέτες και την 8ημέρα του Μαρτίου του μακρινού 1857 στη Νέα Υόρκη. Παρακάτω, θα βρείτε ένα χρονοδιάγραμμα σημαντικών ενεργειών από κάποιες σημαντικές γυναίκες που άφησαν ιστορία.  

γυναίκες
© unsplash/ luwadlin bosman

© unsplash/ luwadlin bosman

Χρονολογία: 400 π.Χ., Τοποθεσία: Ελλάδα, Γυναίκα: Αγνοδίκη

Η γυναικεία ιστορία, όπως και κάθε ιστορία ξεκινάει από την Αρχαία Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την Αγνοδίκη. Αναγνωρισμένη ως μία από τις πρώτες γυναίκες γυναικολόγους-μαίες, η Αγνοδίκη λέγεται ότι άσκησε με θάρρος την ιατρική στην Ελλάδα, όταν οι γυναίκες αντιμετώπιζαν τη θανατική ποινή για κάτι τέτοιο. Διώχθηκε, πιάστηκε, αλλά δικαιώθηκε. Συγκεκριμένα, της επετράπη να συνεχίσει το λειτούργημά της όταν οι ασθενείς της ήρθαν να την υπερασπιστούν.

Χρονολογία: 1621, Τοποθεσία: Μεξικό, Γυναίκα: SorJuanaInésdelaCruz

Μεταφερόμαστε χρόνια μετά και χιλιόμετρα μακριά, στο Μεξικό το 1691. Μετά από έντονη κριτική για τη μελέτη κοσμικών κειμένων, η διάσημη Μεξικανή συγγραφέας και μοναχή SorJuanaInésdelaCruz υπερασπίστηκε με αξιομνημόνευτο τρόπο τα δικαιώματα των γυναικών στην εκπαίδευση, διακηρύσσοντας ότι «μπορεί κανείς να φιλοσοφεί πολύ καλά ενώ μαγειρεύει δείπνο». Ως εμβληματικό πρόσωπο έγινε εθνική εικόνα και σήμερα εμφανίζεται στο μεξικανικό νόμισμα.

Χρονολογία: 1860, Τοποθεσία: Ρωσία, Γυναίκα: AnnaFilosofova

Από την άλλη μεριά του Ειρηνικού, η εξέχουσα ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και Ρωσίδα φιλάνθρωποςAnnaFilosofova, που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της, πίστευε ότι οι φτωχοί ήταν καλύτερο να εκπαιδεύονται και να καταρτίζονται παρά να τους παρέχονται χρηματικά ποσά. Το 1860, ίδρυσε μια εταιρία για την παροχή υποστήριξης στους φτωχούς, η οποία περιελάμβανε όχι μόνο προσιτή στέγαση αλλά και αξιοπρεπή εργασία για τις γυναίκες.

Χρονολογία: 1893, Τοποθεσία: Νέα Ζηλανδία, Γυναίκα: Kate Sheppard

Η πιο διάσημη «σουφραζέτα» της Νέας Ζηλανδίας, ηKate Sheppard, μαζί με άλλους συναγωνιστές της, παρουσίασε στο Κοινοβούλιο μια «τερατώδη» αίτηση με την οποία ζητούσε το δικαίωμα ψήφου των γυναικών με σχεδόν 32.000 υπογραφές –μια σημαντική κίνηση που οδήγησε στο να γίνει η Νέα Ζηλανδία η πρώτη αυτοδιοικούμενη χώρα που παραχώρησε εθνικό δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες το 1893.

Χρονολογία: 1911, Τοποθεσία: Ιαπωνία, Γυναίκα: Raichō Hiratsuka

Πρωτοπόρος Γιαπωνέζα εκδότρια, συγγραφέας και πολιτική ακτιβίστρια, η Raichō Hiratsuka συνίδρυσε το 1911 το πρώτο γυναικείο λογοτεχνικό περιοδικό «Seitō» της χώρας της, μέσω του οποίου αμφισβήτησε τους παραδοσιακούς ρόλους των γυναικών στο σπίτι. Στο εναρκτήριο τεύχος του περιοδικού ενθαρρύνει τις γυναίκες να «αποκαλύψουν την ιδιοφυΐα που κρύβουμε μέσα μας!»

Γυναικεία Ενδυνάμωση
© pexels/ chelsi peter

© pexels/ chelsi peter

Χρονολογία: 1951, Τοποθεσία: Αίγυπτος, Γυναίκα: Doria Shafik

Η Doria Shafik αποτέλεσε καταλύτη του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών στην Αίγυπτο, όταν το 1951, μαζί με 1.500 γυναίκες, εισέβαλε στο Κοινοβούλιο απαιτώντας πλήρη πολιτικά δικαιώματα, ισότητα στις αμοιβές και μεταρρυθμίσεις στους νόμους περί προσωπικής κατάστασης. Αυτές οι προσπάθειες, μαζί με αμέτρητες άλλες που ακολούθησαν, βοήθησαν να ανοίξει ο δρόμος για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών το 1956.

Χρονολογία: 1960, Τοποθεσία: Γουατεμάλα, Γυναίκα: Rigoberta Menchú

Η Rigοberta Menchú, η πρώτη ιθαγενής που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης, διεκδίκησε την κοινωνική δικαιοσύνη, την εθνοπολιτιστική συμφιλίωση και τα δικαιώματα των ιθαγενών κατά τη διάρκεια και μετά τον εμφύλιο πόλεμο της Γουατεμάλας (1960-1996). Το 2006, συνίδρυσε την Πρωτοβουλία Νόμπελ Γυναικών για τη μεγέθυνση του έργου των γυναικών για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ισότητα.

Χρονολογία: 1973, Τοποθεσία: ΗΠΑ, Γυναίκα: Billie Jean King

Πρωτοπόρος Αμερικανίδα πρωταθλήτρια του τένις και ακτιβίστρια της κοινωνικής αλλαγής, η Billie Jean King απείλησε να μποϊκοτάρει το U.S. Open το 1973, εκτός και αν οι γυναίκες έπαιρναν ίσα χρηματικά έπαθλα. Το αίτημα αυτό ικανοποιήθηκε, καθιστώντας το U.S. Open το πρώτο μεγάλο τουρνουά του είδους του που προσέφερε μισθολογική ισότητα.

Χρονολογία: 1992, Τοποθεσία: Μποτσουάνα, Γυναίκα: Unity Dow

Ως ενάγουσα, η Unity Dow κέρδισε μια ιστορική υπόθεση το 1992, η οποία έδωσε στις γυναίκες που ήταν παντρεμένες με μη υπηκόους το δικαίωμα να μοιραστούν την ιθαγένεια τους με τα παιδιά τους. Αργότερα, έγινε η πρώτη γυναίκα δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Μποτσουάνα και κέρδισε διεθνή αναγνώριση.

Χρονολογία: 2016, Τοποθεσία: Ζιμπάμπουε, Γυναίκες: Loveness Mudzuru και Ruvimbo Tsopodzi

Οι πρώην νυμφευμένες Loveness Mudzuru και Ruvimbo Tsopodzi έγραψαν ιστορία το 2016, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ζιμπάμπουε αποφάνθηκε υπέρ τους, δηλώνοντας ότι κανείς στη χώρα δεν μπορεί να συνάψει γάμο, συμπεριλαμβανομένων των ενώσεων του εθιμικού δικαίου, πριν από την ηλικία των 18 ετών.

Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις εμβληματικές προσωπικότητες γυναικών που έδωσαν τον αγώνα τους για όλες τις υπόλοιπες γυναίκες. Υπάρχουν ακόμη κάμποσες ανάμεσά μας που δίνουν καθημερινές μάχες, οι οποίες απλώς έτυχε να παραμείνουν άσημες. Συνέχισε και εσύ να δίνεις τον αγώνα σου. Είμαστε ενωμένες και δυνατές. Και να θυμάσαι: Μαζί θα καταφέρουμε μαγικά πράγματα.

Πληροφορίες από το UNWomen.

Δειτε περισσοτερα