Ελλαδα

Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά: Μετά τον Νίκο Σαμπάνη, ο 16χρονος Κώστας - «Αυθαίρετη αστυνομική βία» ο πυροβολισμός

Στοχοποίηση ανήλικων Ρομά από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το σωματείο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Για «συστημικό πρόβλημα αυθαίρετης αστυνομικής βίας» κάνει λόγο η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, για την υπόθεση πυροβολισμού του 16χρονου Κώστα.
Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά για την υπόθεση πυροβολισμού του 16χρονου Κώστα, κάνει λόγο για χρήση αυθαίρετης αστυνομικής βίας © MotionTeam/Βασίλης Βερβερίδης

Για «συστημικό πρόβλημα αυθαίρετης αστυνομικής βίας» κάνει λόγο η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, για την υπόθεση πυροβολισμού του 16χρονου Κώστα.

«Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα και παραμονή της οδυνηρής επετείου της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο 16χρονος Ρομ Κώστας Φραγκούλης παλεύει για τη ζωή του μετά από σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ κατά τη διάρκεια καταδίωξης χθες τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη».

Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», για την υπόθεση του 16χρονου που τραυματίστηκε από αστυνομικό σε καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά για τον πυροβολισμό κατά του 16χρονου:

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα και παραμονή της οδυνηρής επετείου της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο 16χρονος Ρομ Κώστας Φραγκούλης παλεύει για τη ζωή του μετά από σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ κατά τη διάρκεια καταδίωξης χθες τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη.

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα και παραμονή της οδυνηρής επετείου...

Posted by Ελλάν Πασσέ - Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά on Monday, December 5, 2022

Η επανάληψη και η συστηματικότητα των περιστατικών αστυνομικής βίας με θύματα νεαρά άτομα της Ρομά κοινότητας καθιστά πλέον προφανές ότι δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για συστημικό πρόβλημα αυθαίρετης αστυνομικής βίας η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.

Οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσεων και οι προτάσεις που κάναμε το προηγούμενο διάστημα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, έπεσαν στο κενό και τώρα φαίνεται πως η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Θυμίζουμε ότι σε δηλώσεις του υπό τον τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Αστυνομία» την 1/11/2021, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος είχε προαναγγείλει περισσότερες «καταδιώξεις», με ευθεία στοχοποίηση «ομάδων υψηλής παραβατικότητας», αντί για τον κολασμό συγκεκριμένων εγκληματικών πράξεων συγκεκριμένων δραστών.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-couokogzpyjd)

Η πολιτεία έχει τεράστια ευθύνη για αυτά τα αιματηρά περιστατικά τα οποία είχαν κατ’ ουσίαν προαναγγελθεί. Η αδράνεια της κυβέρνησης για την διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε ευάλωτους νέους Ρομά και η ατιμωρησία των αστυνομικών που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους ενέργειες συμβάλει στην υιοθέτηση ενός δολοφονικού μοτίβου που έχει ως στόχο ανήλικους Ρομά από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες.

Όπως κάθε άλλη φορά, έτσι και τώρα στεκόμαστε δίπλα στην οικογένεια του 16χρόνου Κώστα Φραγκούλη και δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, χωρίς συγκάλυψη και πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη στο θύμα και την οικογένεια του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ