Ελλαδα

Του Αγίου Νικολάου σήμερα - Η ζωή του προστάτη των ναυτικών

Ένας από τους δημοφιλέστερους αγίους του χριστιανικού κόσμου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Άγιος Νικόλαος (τέλη 18ου αιώνα)
Ο Άγιος Νικόλαος (τέλη 18ου αιώνα) © Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο - Αθήνα/ Wikipedia

Άγιος Νικόλαος: Η μνήμη του τιμάται στις 6 Δεκεμβρίου - Ποιος ήταν ο προστάτης των ναυτικών

Τη μνήμη του Αγίου Νικολάου του Αρχιεπισκόπου Μύρωνος της Λυκίας τιμά σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία.

Ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται ο κατ' εξοχήν προστάτης άγιος των ναυτικών, του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, γιατί στον βίο του αναφέρονται θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα.

Άγιος Νικόλαος: Ένας από τους δημοφιλέστερους αγίους του χριστιανικού κόσμου

Ο Νικόλαος γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 270 μ.Χ στα Πάταρα της Λυκίας (σημερινό Γκελεμίς της Τουρκίας) από γονείς ευσεβείς και πλούσιους και έτυχε επιμελημένης μόρφωσης. Αφού μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, χειροτονήθηκε ιερέας και αγωνίστηκε για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης, προστατεύοντας συγχρόνως κάθε αδύνατο, πάσχοντα ή αδικούμενο.

Η άνοδός του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Μύρων της Λυκίας προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών, οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια.

Ο Άγιος Νικόλαος, φορητή εικόνα του 15ου αιώνα
Ο Άγιος Νικόλαος, φορητή εικόνα του 15ου αιώνα © Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών/ Wikipedia

Αποφυλακίστηκε μετά την επικράτηση του Μεγάλου Κωνσταντίνου και αφοσιώθηκε στο ποιμαντικό του έργο. Έλαβε μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (325), όπου διαμορφώθηκε εν πολλοίς το χριστιανικό δόγμα, με την καταδίκη της αίρεσης του Αρείου. Μετά την κοίμησή του (6 Δεκεμβρίου 343) ονομάστηκε «μυροβλύτης», επειδή τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν άγιο μύρο.

Σε ποιες πόλεις ο Άγιος Νικόλαος είναι πολιούχος - Πού βρίσκονται τα λείψανά του

Το μεγαλύτερο μέρος των λειψάνων του βρίσκονται σήμερα στη Βασιλική του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι της Ιταλίας κι ένα μέρος τους στον ναό του Αγίου Νικολάου στο νησάκι Λίντο της Βενετίας.

Η μεταφορά τους στην Ιταλία έγινε επί αυτοκράτορα Αλεξίου Β' Κομνηνού (1180-1183), όταν τα Μύρα κατακτήθηκαν από τους Σελτζούκους Τούρκους και υπήρχε κίνδυνος να τα καταστρέψουν.

Ο Άγιος Νικόλαος τιμάται ιδιαίτερα σε όλο τον ελληνικό χώρο από τους ανθρώπους της θάλασσας. Είναι προστάτης των ναυτικών, του Πολεμικού και του Εμπορικού Ναυτικού. Είναι ο πολιούχος Άγιος της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου, του Γαλαξειδίου, της Κοζάνης, του Πολύγυρου, της Σητείας και της Σύρου.

Στον Ρωμαιοκαθολικό Κόσμο ο Άγιος Νικόλαος, εκτός από τους ναυτικούς, είναι προστάτης των παιδιών, των απασχολουμένων στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, των ενεχυροδανειστών, των φαρμακοποιών, των μεταμελημένων κλεπτών, των βαρελοποιών, των εμπόρων και των αδίκως κατηγορηθέντων.

Τοιχογραφία του Αγίου Νικολάου στον βυζαντινό Ναό του Αγίου Νικολάου του Ορφανού Θεσσαλονίκης
Τοιχογραφία του Αγίου Νικολάου στον βυζαντινό Ναό του Αγ. Νικολάου του Ορφανού Θεσσαλονίκης © Wikipedia

Άγιος Νικόλαος και Άγιος Βασίλης - Πώς συνδέεται με τα Χριστούγεννα

Κατά την παράδοση, ο Νικόλαος υπήρξε προστάτης των φτωχών, ενώ έδινε και δώρα σε παιδιά και απόρους, συνήθως στα κρυφά, χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά του.

Για τον λόγο αυτό στη Δύση η γιορτή του Αγίου Νικολάου, που λέγεται Santa Claus (σύντμηση του Santa Nicolaus), συνδέεται με τα Χριστούγεννα και με την ανταλλαγή δώρων που γίνεται τότε.

Στην Ελλάδα ταυτίζεται η μορφή του Άγιου Βασίλη (Santa Claus) που φοράει κόκκινα ρούχα και έχει λευκή γενειάδα, με τον Μέγα Βασίλειο, κυρίως για λόγους εορτολογίας της Ορθόδοξης εκκλησίας, στην ουσία όμως ο συμβολισμός αναφέρεται στον Άγιο Νικόλαο και περιέχει στοιχεία από παγανιστικές, προχριστιανικές δοξασίες για τον «πατέρα του χιονιού».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ