Ελλαδα

Εισαγγελική έρευνα για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου

Για να διαπιστωθεί αν υπάρχει επικίνδυνη παρέμβαση στην οδική συγκοινωνία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατολίσθηση στην Κακιά Σκάλα
© korinthostv.gr

Κακιά Σκάλα - Πτώση βράχων: Εισαγγελική έρευνα για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου

Έρευνα για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου από πτώση βράχων στο οδόστρωμα στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αντώνης Ελευθεριάνος. Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση με σκοπό να διαπιστωθεί αν προκύπτουν στοιχεία για τη διάπραξη του αδικήματος της επικίνδυνης παρέμβασης στην οδική συγκοινωνία.

Η εντολή του κ. Ελευθεριάνου είναι να ελεγχθεί ο λόγος που αποδείχθηκε ανεπαρκές το ανάχωμα που έχει κατασκευαστεί στο επίμαχο σημείο καθώς και να διακριβωθεί αν η εν λόγω κατασκευή εξαρχής είχε κατασκευαστικές ατέλειες. Παράλληλα ο εισαγγελέας ζητά να ερευνηθεί αν υπήρχε συμβατική υποχρέωση συντήρησης του επίμαχου έργου.

Την ίδια ώρα, με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, συγκροτήθηκε επιτροπή διερεύνησης των αιτιών που προκάλεσαν τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, τα ξημερώματα της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου.

Η Επιτροπή συγκροτείται σύμφωνα με το άρθρο 65 του Νόμου 4663/2020 και θα υποβάλει το πόρισμα της το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός είκοσι ημερών.

Ειδικότερα, έργο της Επιτροπής Διερεύνησης είναι η διερεύνηση και εξακρίβωση των αιτίων της διακοπής της κυκλοφορίας επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος της Κακιάς Σκάλας στο ρεύμα προς Αθήνα κατά την 1η Δεκεμβρίου 2022 μετά την εκδήλωση των δυσμενών καιρικών φαινομένων (κακοκαιρία Αριέλ).

Επίσης έργο της είναι και ο επιμερισμός και καταλογισμός τυχόν διαπιστούμενων ευθυνών στους αρμόδιους φορείς λειτουργίας και συντήρησης της οδού.

Σύμφωνα με την απόφαση, «προς τον σκοπό επιτέλεσης του έργου της, η Επιτροπή Διερεύνησης δύναται να πραγματοποιεί αυτοψίες, να καλεί σε ακρόαση τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς και να ζητεί από αυτούς κάθε αναγκαίο έγγραφο και στοιχείο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς υποχρεούνται να συνδράμουν την Επιτροπή Διερεύνησης θέτοντας αμελλητί στην διάθεσή της κάθε στοιχείο και έγγραφο που είναι αναγκαίο ή που ζητείται από αυτήν για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Η μη χορήγηση των ζητηθέντων στοιχείων προς την Επιτροπή από τις αρμόδιες υπηρεσίες συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη».

Αθηνών-Κορίνθου - Πτώση βράχων: Κυριακή ανοίγει η μεσαία λωρίδα στην Κακιά Σκάλα

Σημειώνετια ότι την Κυριακή θα δοθεί στην κυκλοφορία η μεσαία λωρίδα και πριν τις γιορτές αναμένεται να δοθεί πλήρως στην κυκλοφορία είπε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Συνδέσεις ο Παναγιώτης Παπανικόλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού μετά την χθεσινή πτώση βράχων.

«Κλειστές είναι οι 2 λωρίδες αυτή τη στιγμή και είναι ανοιχτή η μία. Αποκαθιστούμε τους φράχτες ανάσχεσης και τα στηθαία ασφαλείας και την Κυριακή αν όλα πάνε καλά θα δοθεί η μεσαία λωρίδα, ώστε να είναι σε λειτουργία δυο λωρίδες που επαρκούν, και με στόχο πριν τις γιορτές να δοθεί πλήρως στην κυκλοφορία και η αριστερή, εξωτερική λωρίδα. Εκτός κι αν έχουμε «εκπλήξεις» όπως οι βροχοπτώσεις και οι σεισμοί που είχαμε» είπε.

Είπε πως ο βράχος έπεσε από 100 μέτρα ύψος σε περιοχή εκτός των ορίων παραχώρησης του έργου.

«Οι φράχτες στα πρανή είναι από προηγούμενες εργολαβίες απο παλιά και το σημείο που έγινε η κατολίσθηση είναι εκτός της παραχώρησης του έργου, ήταν σωστά σχεδιασμένοι οι φράχτες, εμείς παρακολουθούμε τις μετακινήσεις. Η συντήρηση του έργου εντός των ορίων είναι δική μας. Υπάρχουν όρια παραχώρησης στα οποία έχουμε βάλει και φράχτες», είπε και πρόσθεσε πως εκτός των ορίων η ευθύνη είναι του υπουργείου και για να υπάρξει επέμβαση εκτός ορίων πρέπει να υπάρξει εντολή από το Δημόσιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ