Ελλαδα

Κακοκαιρία Ariel: Μήνυμα του 112 σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο για τον περιορισμό μετακινήσεων

Οδηγίες προς τους πολίτες για επικίνδυνα φαινόμενα

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κακοκαιρία Ariel: Μήνυμα 112 στη Ζάκυνθο - Η προειδοποίηση για επικίνδυνα φαινόμενα και οι οδηγίες στους πολίτες 

Μήνυμα για την κακοκαιρία Ariel εστάλη από το 112 στους κατοίκους και επισκέπτες της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, καλώντας τους να αποφύγουν τις μετακινήσεις λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην περιοχή. 

Από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Ε.Μ.Υ. www.emy.gr, από σήμερα Τετάρτη 30/11/2022 έως και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 1/12/2022 το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία «Ariel» θα προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση στον καιρό στη Ζάκυνθο, με κύρια χαρακτηριστικά τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τους θυελλώδεις ανέμους 7 – 8 μποφόρ.

Στο μήνυμα του 112 γίνεται έκκληση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, εάν και εφόσον προκύψουν κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα όπως ισχυρή βροχόπτωση και θυελλώδεις άνεμοι, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ειδικά σε περιοχές που ενέχουν κίνδυνο κατολισθήσεων και τοπικών πλημμυρικών φαινομένων. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου συστήνει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή τις βραδινές ώρες της Τετάρτης. 

Κακοκαιρία Ariel - Ζάκυνθος: Μήνυμα του 112 και οδηγίες προς τους πολίτες

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου αναφέρει ακόμη σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε: 

• Επίσης παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι ειδικά των αγροτικών περιοχών, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε φαινόμενα συσσώρευσης φερτών υλικών και αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν πλημμυρικά προβλήματα σε τάφρους χειμάρρους γεφύρια και ρέματα .
Μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν από ανεμοστρόβιλους σε κατοικίες και επιχειρήσεις σε παλαιότερες κακοκαιρίες, παρακαλούνται οι κάτοικοι:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.
• Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών ή των χώρων εργασίας τους.
• Να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.
Τέλος, μικρά πλοία, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη, σκάφη αναψυχής, και ναυταθλητικοί όμιλοι, να αποφύγουν τη δραστηριοποίηση τους και να φροντίσουν για την ασφαλή φύλαξη κατά το χρόνο ισχύος της επιδείνωσης.
Για οτιδήποτε νεώτερο υπάρξει από την Ε.Μ.Υ. σχετικά με επιδείνωση του καιρού, θα υπάρξουν νεώτερα Έκτακτα Δελτία Τύπου.
Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, είναι σε πλήρη 24ωρη ετοιμότητα, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Αρχές και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων.
Παρακαλούνται όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και οι Εθελοντικές Οργανώσεις να είναι σε ετοιμότητα.

Κακοκαιρία Ariel: Πώς θα εξελιχθεί - Ποιες περιοχές θα επηρεάσουν βροχές και καταιγίδες σήμερα Τετάρτη

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 30/11 η κακοκαιρία ARIEL, καθώς βαρομετρικό χαμηλό προερχόμενο από τη Σικελία κινείται αργά ανατολικά. Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr έντονα φαινόμενα και μεγάλες ποσότητες βροχόπτωσης αναμένονται το διήμερο Τετάρτη 30/11 - Πέμπτη 01/12 σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ σημαντική).

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους. Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στους ορεινούς όγκους της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

© Meteo

Επισημαίνονται τα εξής:

  • Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 30/11 τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στα ανατολικά ηπειρωτικά, στη Δυτική και Νότια Κρήτη και από το απόγευμα στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.
  • Την Πέμπτη 01/12 τα έντονα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι θα επιμείνουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Μετά το μεσημέρι τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου, χωρίς ωστόσο να σταματήσουν στην υπόλοιπη χώρα.
  • Σημαντικά θα επηρεαστούν τόσο ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, όσο και ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης, με τα ισχυρότερα φαινόμενα να αναμένονται κυρίως μετά την αλλαγή της ημέρας προς Πέμπτη 01/12.
  • Ενισχυμένοι άνεμοι με εντάσεις 6-7 μποφόρ θα επικρατήσουν στα πελάγη.
  • Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης στη νότια χώρα.
  • Λόγω των αναμενόμενων μεγάλων υψών βροχόπτωσης σε αρκετές περιοχές της χώρας, είναι πιθανό να υπάρξουν πλημμυρικά επεισόδια.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός κατά της διάρκεια της Τετάρτης 30/11.

© Meteo