Ελλαδα

Κακοκαιρία Ariel: Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη - Πότε θα «χτυπήσουν»

Τι προβλέπεται από τους μετεωρολόγους

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
broxi
© INTIME NEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Κακοκαιρία «Ariel»: Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη από τις νυκτερινές ώρες

Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εξέδωσε η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης, που αναφέρει ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων Α.Α. 16/2022/29-11-2022/1200 B της ΕΜΥ/ΕΜΚ, προβλέπεται η έλευση του καιρικού συστήματος με το όνομα "ARIEL" με κύρια χαρακτηριστικά τις τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τους θυελλώδεις νοτιάδες 7-8 μποφόρ, που θα επηρεάσουν κυρίως τη δυτική και νότια Κρήτη από τις νυχτερινές ώρες απόψε Τρίτη 29-11-2022.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση όλες οι υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Επιπλέον υπενθυμίζεται στους πολίτες να ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα.

Έρχεται η κακοκαιρία Ariel - Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων από την ΕΜΥ

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης (29/11) η ΕΜΥ, προειδοποιώντας μας για την άφιξη της κακοκαιρίας «Ariel», που αναμένεται να προκαλέσει βροχές, μεγάλη συχνότητα καταιγίδων και ισχυρούς ανέμους.

Ο καιρός θα επιδεινωθεί από το βράδυ της Τρίτης, όπου αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, αλλά και τη δυτική Κρήτη. Αύριο, Τετάρτη αναμένεται να επηρεαστούν οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας από έντονα φαινόμενα, ενώ από το απόγευμα της Πέμπτης θα εξασθενήσουν σταδιακά οι βροχές και καταιγίδες. 

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία «ARIEL» που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό στη νότια Ιταλία, κινείται ανατολικά βορειοανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις νοτιάδες 7 με 8 μποφόρ. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει από σήμερα τη νύχτα (Τρίτη 29-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και στα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας.

Πιο αναλυτικά :

Α. Από τις νυχτερινές ώρες της Τρίτης (29-11-2022) και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Β α) Από το πρωί της Τετάρτης (30-12-2022) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) θα επηρεαστούν το βόρειο Ιόνιο, η δυτική Στερεά, η Ήπειρος, η Κρήτη (κυρίως η δυτική και η νότια), και βαθμιαία η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.

β) Από το μεσημέρι της Τετάρτης (30-12-2022) μέχρι το βράδυ της Πέμπτης(01-12-2022) θα επηρεαστούν η ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) μέχρι το βράδυ θα επηρεαστεί και η Θράκη.

Γ. Από το απόγευμα της Πέμπτης (01-11-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση στις περισσότερες περιοχές, αλλά θα συνεχίσουν να επηρεάζουν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Κακοκαιρία - Καιρός: Η πρόγνωση για αύριο Τετάρτη (30/11) από την ΕΜΥ

Αρχικά στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα και πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά, κυρίως στα νησιά του Ιονίου και τα ανατολικά ηπειρωτικά. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται στα δυτικά από αργά το απόγευμα. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βορειοανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα 7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο έως το απόγευμα 7 με 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά. Θα φτάσει στα δυτικά τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου, στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 18 με 20 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 14 με 17 βαθμούς.

Κακοκαιρία Ariel: Πότε θα επηρεάσουν την Αττική οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Η κακοκαιρία Ariel καταφτάνει και το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει από το βράδυ της Τρίτης. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται το επόμενο 48ωρο σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, ενώ η Αττική δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, βαρομετρικό χαμηλό προερχόμενο από τη Σικελία και κινούμενο αργά ανατολικά, θα προκαλέσει έντονο κύμα κακοκαιρίας το διήμερο Τετάρτη 30/11 - Πέμπτη 01/12. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ σημαντική).

Κακοκαιρία Ariel: Ποια τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου κύματος - Από πού ξεκινούν οι καταιγίδες

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους. Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στους ορεινούς όγκους της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Η μεταβολή του καιρού θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας αργά το βράδυ της Τρίτης 29/11, και σχετικά με αυτήν επισημαίνονται τα εξής:

  • Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 30/11 τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στην Κρήτη και στο Αιγαίο, ενώ την Πέμπτη 01/12 τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στη Μακεδονία, στη Θράκη, στο Ανατολικό Αιγαίο, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.
  • Σημαντικά αναμένεται να επηρεαστούν ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 30/11, με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων.
  • Έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στον νομό και στην πόλη της Θεσσαλονίκης από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 30/11.
  • Ενισχυμένοι άνεμοι με εντάσεις 6-8 μποφόρ θα επικρατήσουν στα πελάγη.
  • Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης.
  • Λόγω των αναμενόμενων μεγάλων υψών βροχόπτωσης σε αρκετές περιοχές της χώρας, είναι πιθανό να υπάρξουν πλημμυρικά επεισόδια.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός κατά της διάρκεια της Τετάρτης 30/11.

xartis_meteo_kakokairia


ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ