Ελλαδα

Θάνατος Σήφη Βαλυράκη: «Ήταν προμελετημένη ενέδρα θανάτου», υποστηρίζουν συγγενείς του

Εν αναμονή της έκδοσης βουλεύματος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Σήφης Βαλυράκης
© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Θάνατος Σήφη Βαλυράκη: Η θέση των συγγενών του και η περιγραφή των κινήσεων των δραστών στην εισαγγελική πρόταση

Για «προμελετημένη ενέδρα θανάτου» κάνουν λόγο οι συνήγοροι της οικογένειας του Σήφη Βαλυράκη. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση του βουλεύματος για το αν θα εισαχθεί στο ακροατήριο η υπόθεση προκειμένου να λογοδοτήσουν οι κατηγορούμενοι. 

«Τον χτύπησαν για να τον σκοτώσουν. Το σκάφος τους ήταν δεμένο στο λιμάνι την ώρα που ο Βαλυράκης ετοιμαζόταν να πάει για ψάρεμα του και απέπλευσαν ώστε να τον συναντήσουν στη θάλασσα. Η επίθεση εναντίον του ήταν σκόπιμη», αναφέρει στην εφημερίδα «Real News» ο δικηγόρος της οικογένειας, Κώστας Παπαδάκης. Παράλληλα, οι συγγενείς του Σήφη Βαλυράκη κάνουν λόγο για «εκτέλεση» και «συμβόλαιο θανάτου», επισημαίνοντας ότι «βάσει σχεδίου επιλέχθηκε η σκηνοθετημένη λεκτική αψιμαχία και η δολοφονική επίθεση με το κοντάρι να πραγματοποιηθούν στη θάλασσα και στο μικρό φουσκωτό του Σήφη, όπου ο ίδιος δεν έφερε το νόμιμο όπλο που κατείχε για την προσωπική του ασφάλεια, ούτε καν το κινητό του».

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Κώστας Παπαδάκης μιλώντας στην κυριακάτικη εφημερίδα ανέφεραν ότι «οι κατηγορούμενοι γνώριζαν τις συνήθειες και τις κινήσεις του Σήφη. Εκείνο το τριήμερο, ο ίδιος ήθελε να κάνει ψαροντούφεκο με το φουσκωτό του σε σημείο όπου πήγαινε πολύ συχνά. Το Σάββατο ο καιρός ήταν άστατος, γι’ αυτό βγήκε το μεσημέρι της Κυριακής, οπότε δόθηκε το δικαίωμα σε αυτούς που τον παρακολουθούσαν να του στήσουν την ενέδρα πολύ εύκολα…».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά ότι «ο Σήφης χτυπήθηκε από το αλιευτικό σκάφος των δύο αδελφών μέχρι θανάτου στο πρόσωπο και στο κεφάλι με κοντάρι. Υπάρχει και δεύτερος μάρτυρας του περιστατικού. Υπήρχε σχεδιασμός από την πλευρά των κατηγορουμένων. Δεν αποκλείω να υπήρχε συμβόλαιο θανάτου εναντίον του, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορώ να το αποδείξω. Όμως, τα στοιχεία της δικογραφίας δείχνουν ότι του την είχαν στημένη».

Σήφης Βαλυράκης: Πώς περιγράφεται η συνάντηση των δύο σκαφών και οι κινήσεις των δύο δραστών

Στην πρόταση της εισαγγελέως Βαρβάρας Γνεσούλη για παραπομπή των δύο ψαράδων περιγράφονται αναλυτικά η συνάντηση των δύο σκαφών και οι κινήσεις των δύο δραστών.

«Οι δύο βρίσκονταν στις 24 Ιανουαρίου 2021 με το σκάφος τους “Περικλής – Μιχάλης” περίπου στις 12:30 στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας μεταξύ του Πεζονησίου και της Αγίας Τριάδας. Όταν αντιλήφθηκαν το φουσκωτό σκάφος του Ιωσήφ Βαλυράκη “Μίνα”, το προσέγγισαν, παρενεβλήθησαν στην πορεία του και διαπληκτίστηκαν μαζί του. Στη συνέχεια, ο Α.Ε., με τη χρήση ξύλινου κονταριού, κατάφερε απανωτά χτυπήματα στον Σήφη Βαλυράκη, πλήττοντάς τον τουλάχιστον δύο-τρεις φορές, με αποτέλεσμα την πτώση αυτού χωρίς τη θέλησή του στη θάλασσα».

Κατά την εισαγγελέα, οι κατηγορούμενοι διέπραξαν την πράξη με πλήρη νηφαλιότητα, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με υπολογισμό και εκτίμηση της διαμορφωθείσας κατάστασης. Γίνεται, δε, ειδική μνεία στη συμπεριφορά των κατηγορουμένων αμέσως μετά την πτώση του πρώην υπουργού, καθώς τονίζεται ότι οι δράστες, μόλις αντιλήφθηκαν ότι ο Σήφης Βαλυράκης έπεσε στη θάλασσα, απομακρύνθηκαν από το σημείο, εγκαταλείποντάς τον αβοήθητο και χωρίς να παράσχουν οποιαδήποτε πληροφορία, αν και γνώριζαν ότι το θύμα αναζητείται από τις λιμενικές Αρχές, παρεμποδίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο οποιαδήποτε έγκαιρη σωστική ενέργεια.

Πρόσφατα, ο γιος του Σήφη Βαλυράκη, Αλέξης, είχε αναφερθεί στις δύσκολες στιγμές που έζησε όταν εκλήθη να αναγνωρίσει τη σορό του πατέρα του. «Ο πατέρας μου είχε ξυλοκοπηθεί άγρια. Είχε μελανιές και εκχυμώσεις στο σώμα του από το στήθος και πάνω. Δεν ήταν το χτύπημα από προπέλα που προκάλεσε τον θάνατο, όπως έλεγε αρχικά το αφήγημα. Ήταν κατακρεουργημένος, αλλά όχι από προπέλα. Ήταν χτυπημένος και υπήρχε ένα βαθύ τραύμα στην καρωτίδα. Όλα τα σημάδια επιβεβαίωσαν τη δολοφονία. Δεν τίθεται αμφιβολία περί αυτού», είχε αναφέρει ο γιος του Σήφη Βαλυράκη. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ