Ελλαδα

Πρωτοσέλιδο σε τουρκικά ΜΜΕ το έργο Ελληνίδας street artist για την κακοποίηση παιδιών προσφύγων

Διεθνής προβολή για το μήνυμα «Είμαι άνθρωπος όχι σκουπίδι», της Ελλάδας Στασινόγλου

62224-137655.jpg
Newsroom
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στα τουρκικά μίντια προβάλλεται το μεταβλητό έργο της Ελλάδας Στασινόγλου, «ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ». Το μήνυμα της αφίσας για την εκμετάλλευση ανήλικων προσφύγων.
Στα μίντια της Τουρκίας προβλήθηκε το έργο «Είμαι άνθρωπος όχι σκουπίδι» © Instagram / Stasis Hellas

Στα τουρκικά μίντια προβάλλεται το μεταβλητό έργο της Ελλάδας Στασινόγλου, «ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ». Το μήνυμα της αφίσας για την εκμετάλλευση ανήλικων προσφύγων.

Από τις εκατοντάδες εκδηλώσεις και προγράμματα για τη μαύρη επέτειο του 1922, τα μίντια της Τουρκίας επέλεξαν να αναφερθούν μόνο σε μια δράση: την αφίσα/ταινία/δημόσια εγκατάσταση της Ελλάδας Στασινόγλου, «ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ».

Έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που η 16χρονη καλλιτέχνης δρόμου Ελλάδα Στασινόγλου με μια αφίσα μετέτρεψε τους κάδους απορριμμάτων σε «ηχηρά μηνύματα» ευαισθητοποίησης του κοινού για την κακοποίηση των ανήλικων προσφύγων στη χώρα μας.

Ήδη πάνω από 100.000 έχουν σταθεί για ένα λεπτό και έχουν παρακολουθήσει την ταινία που προβάλλεται (σε μορφή επεισοδίων) πάνω στην αφίσα όταν την σκανάρεις με το κινητό τηλέφωνο.

Τώρα ήρθε η σειρά να τραβήξει τη προσοχή της Τουρκίας καθώς πρόκειται για μια σύγχρονη πρόταση και όχι ένα ακόμα «ξεκαθάρισμα» με ένα ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα 100 χρόνια πριν.

Στα τουρκικά μίντια προβάλλεται το μεταβλητό έργο μου ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ. Η αφίσα-ταινία για την εκμετάλευση...

Posted by Stasis Hellas on Friday, November 11, 2022

«Νομίζω ότι τα μίντια της Τουρκίας, η οποία έχει επίσης τεράστιο προσφυγικό πρόβλημά», λέει η Στασινόγλου, «είδαν στο έργο κάτι από αυτό που όλοι μας έχουμε ανάγκη: να ξαναδούμε από την αρχή τη θέση μας απέναντι στους νέους πρόσφυγες συμπολίτες μας, όχι ως θύματα, αλλά ως αυριανούς πρωταγωνιστές της ευρύτερης περιοχής μας». 

STASISHELLAS 22 EPISODE No 4

Όπως είναι γνωστό, η αφίσα «ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ» κολλιέται ΜΟΝΟ πάνω σε κάδους μετατρέποντας το σημείο όπου πετάμε τα σκουπίδια μας σε έναν «απρόσμενο» καθρέφτη της κοινωνίας μας.

Αξιοποιώντας την Επαυξημένη Πραγματικότητα, κάθε χάρτινη αφίσα «αποκαλύπτει», με ένα κλικ, μια ταινία για την περιπέτειες δύο ανήλικων κοριτσιών από τη Σενεγάλη και την Συρία στην Αθήνα.

Στο τέταρτο επεισόδιο που ξεκίνησε να προβάλλεται πάνω στις αφίσες πριν λίγες ημέρες, παρακολουθούμε στιγμές από τη σχολική ζωή και εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων.

Μέσα από αυτή τη νέα κινηματογραφική εμπειρία η σκηνοθέτης θέτει ερωτήματα για το ρόλο της αστυνομίας και της κάθε εξουσίας στα σχολεία, την επιρροή της κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μας αλλά και την έλλειψη της κοινωνικής πρόνοιας και της οικογένειας.

AUGMENTED REALITY PUBLIC ART AS SOCIAL COMMENTARY

«Πάντα τα πρώτα θύματα είναι τα παιδιά και για αυτό όλοι και όλες μας φέρουμε ευθύνη» λέει η Στασινόγλου. «Αντλώ έμπνευση από πραγματικά γεγονότα και τα κάνω βίωμά μου. Η τέχνη μου πάνω στο κάδο της γειτονίας δείχνει ότι σε μια σάπια κοινωνία αυτά που πετάμε κάποια στιγμή θα στραφούν τελικά εναντίον μας. Και το κάνω με έναν ειρωνικό τρόπο όπως πρέπει να κάνει η τέχνη του δρόμου. Αυτό μάλλον πρόσεξαν και στην Τουρκία».

Η Ελλάδα Στασινόγλου γεννήθηκε στο Μόντρεαλ και ήρθε στην Αθήνα το 2020. Το 2021 τάραξε τα νερά του χώρου της τέχνης/τεχνολογίας με την καλλιτεχνική εφαρμογή (app) επαυξημένης πραγματικότητας «StasisHellas» - μια ανελέητη σάτιρα της ελληνικής κατάστασης, με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια.

Όλα τα επεισόδια της ταινίας «ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ» φιλοξενούνται σε πλήρη μορφή στη www.stasishellas22.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ