Ελλαδα

Δύο Σύροι πρόσφυγες ζητούν πίσω το άσυλό τους

Δραστήριοι ακτιβιστές οι Ουαέλ Χαμπάλ και Καρίμ Καμπανί, θέλουν να μάθουν γιατί θεωρούνται «εθνική απειλή» για την Ελλάδα

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δραστήριοι ακτιβιστές οι Ουαέλ Χαμπάλ και Καρίμ Καμπανί, θέλουν να μάθουν γιατί θεωρούνται «εθνική απειλή» για την Ελλάδα

Η περιπέτεια των Σύρων προσφύγων Ουαέλ Χαμπάλ και Καρίμ Καμπανί, το άσυλο των οποίων ανακλήθηκε, βάσει ενός απόρρητου εγγράφου

Μοιάζει τουλάχιστον με παράδοξο: Δύο Σύροι πρόσφυγες κατάφεραν με τα χίλια ζόρια να φτάσουν στην Ελλάδα και να ενταχθούν στη χώρα. Να πάρουν άσυλο και, τελικά, πολύ πρόσφατα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να το ανακαλέσει, χαρακτηρίζοντάς τους «εθνική απειλή», επικαλούμενο ένα απόρρητο έγγραφο το οποίο δεν βρέθηκε ποτέ σε γνώση τους, ούτε των δικηγόρων που τους εκπροσωπούν από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Ο Ουαέλ Χαμπάλ (δεξιά στη φωτογραφία) και ο Καρίμ Καμπανί (αριστερά) έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Είναι ιδρυτικά μέλη του Συριακού Ελληνικού Φόρουμ Νεολαίας (The Syrian and Greek Youth Forum - SGYF), έχουν αναπτύξει συνεργασίες με τον Δήμο Αθηναίων, το Ίδρυμα Ωνάση, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και έχουν επιλεχθεί να οργανώσουν ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανταλλαγών Erasmus+ μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας. Επίσης, έχουν συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με το UCL, την Οξφόρδη, το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, τη Σχολή Καλών Τεχνών. Ο Καρίμ αυτή την περίοδο βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ ο Ουαέλ στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται με υποτροφία του Ιδρύματος Ομπάμα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ως ένας από τους 30 αναδυόμενους ηγέτες από όλο τον κόσμο - εκπροσωπώντας τη Συρία και την Ελλάδα. Οι ίδιοι ζητούν να μάθουν γιατί θεωρούνται «εθνική απειλή» για την Ελλάδα και να ενημερωθούν για το περιεχόμενο του απόρρητου εγγράφου, βάσει του οποίοι ανακαλείται το άσυλό τους. Λένε ότι αν γυρίσουν στη Συρία τους περιμένει η φυλακή ή ο θάνατος και έχουν ξεκινήσει μια διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης για το ζήτημά τους, ενώ απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ουαέλ Χαμπάλ και ο Καρίμ Καμπανί διηγούνται στην ATHENS VOICE την ιστορία τους.

Πολύ πρόσφατα και αιφνιδιαστικά, όπως λέτε, μάθατε ότι ανακλήθηκε το καθεστώς του πρόσφυγα που είχατε λάβει γιατί αποτελείτε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας, της Ελλάδας. Πείτε μας πώς έγινε όλο αυτό, πότε ενημερωθήκατε για τις εξελίξεις αυτές. 

Στις 2 Αυγούστου 2022, λίγες μέρες αργότερα από την προσωπική μου συνέντευξη στην εφημερίδα Καθημερινή (Wael Haffar Habbal), λάβαμε μέσω email και ταχυδρομείου και οι δύο ειδοποίηση από την Υπηρεσία Ασύλου Αλίμου Αθηνών για την έναρξη της διαδικασίας ανάκλησης του καθεστώτος ασύλου μας (Wael Haffar Habbal  & Adulkareem - Kareem Alkabbani), όταν όλοι, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων ή οποιασδήποτε άλλης νομικής υπηρεσίας που θα μπορούσε ενδεχομένως να μας βοηθήσει, βρισκόταν σε διακοπές. H διαδικασία ανάκλησης ξεκίνησε λόγω απόρρητου εγγράφου με ημερομηνία 23/6/2022 (συμπτωματικά την ίδια ημέρα που ο ένας από τους δυο μας -Wael- πήρε την αμερικανική βίζα και το διαβατήριό του από το ταχυδρομείο). 

Η Υπηρεσία Ασύλου μας έδωσε 15 ημέρες να εξηγήσουμε γιατί πρέπει να διατηρήσουν το άσυλό μας εγγράφως και αρνήθηκαν επανειλημμένα να μας δοθεί πρόσβαση στο απόρρητο έγγραφο. Μας ζητήθηκε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας έναντι άγνωστων ισχυρισμών. Με την υποστήριξη των δικηγόρων του GCR (Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες) υποβάλαμε την επιστολή, εξηγώντας το κοινωνικό έργο μας στην Ελλάδα και στις 14 Σεπτεμβρίου η Υπηρεσία Ασύλου μας ενημέρωσε μέσω email την απόφαση για την ανάκληση του καθεστώτος του ασύλου μας, ενώ οι ισχυρισμοί μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστοι. Μας δόθηκε προθεσμία ενός μήνα για να προσφύγουμε ενάντια στην απόφαση.  

Εγώ (Kareem Al Kabbani) βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στην Αθήνα και κατάφερα να κάνω έφεση με την υποστήριξη των δικηγόρων του GCR και περιμένω την απάντηση μέσα στις επόμενες μέρες. Εγώ (Wael Haffar Habbal) από την άλλη πλευρά, δεν κατάφερα να κάνω τη διαδικασία προσφυγής πριν από την καταληκτική ημερομηνία στις 14 Οκτωβρίου 2022, καθώς βρίσκομαι αυτήν τη στιγμή στην πόλη της Νέας Υόρκης ως υπότροφος και Ευρωπαϊκός ηγέτης του ιδρύματος του Μπαράκ Ομπάμα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, εκπροσωπώντας την Ελλάδα και τη Συρία. 

Σας εξήγησε κανείς τι σημαίνει ότι «αποτελείτε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας»; Πιστεύετε ότι οι όποιες πληροφορίες επικαλούνται οι ελληνικές αρχές προέρχονται από τη συριακή κυβέρνηση; Και ποιος είναι ο λόγος;
 

Από τις 23 Ιουνίου που θεωρούμαστε «εθνική απειλή» μέχρι σήμερα δεν μας σταμάτησε ούτε ένας αστυνομικός για ερωτήσεις, ούτε στο αεροδρόμιο όταν ταξιδεύαμε σε εβδομαδιαία βάση από Αθήνα για Κέρκυρα για τη συμμετοχή μας στην ταινία «My Big Fat Greek Wedding», καθώς και ούτε όταν εγώ (Wael Haffar Habbal) ταξίδεψα στη Γερμανία τέλη Ιουλίου. Το υπουργείο Μετανάστευσης και η Υπηρεσία Ασύλου Αλίμου ανακάλεσαν το άσυλό μας για κάποιους ανώνυμους ισχυρισμούς χωρίς αποδείξεις και τους οποίους αγνοούμε μέχρι και σήμερα. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι τυχαίο. Βρισκόμαστε στην Ελλάδα σχεδόν 7 χρόνια και σε αυτό το σημείο θα μπορούσαμε επιτέλους να αρχίσουμε να υποβάλλουμε αίτηση για τις υπηκοότητές μας. Επιπλέον, δεδομένων των ημερομηνιών που έλαβαν χώρα τα γεγονότα και του τρόπου με τον οποίο το αντιμετώπισαν, φαίνεται σαν ένα διεφθαρμένο πολιτικό παιχνίδι από τις ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση. Είναι γεγονός ότι υπήρξαν εξελίξεις στη σχέση μεταξύ Συρίας και Ελλάδας. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Πρεσβεία της Συρίας άνοιξε πρόσφατα ένα γραφείο στην Αθήνα και λειτουργεί ως πλατφόρμα της συριακής κυβέρνησης στην Ελλάδα.  

Τον Μάρτιο του 2022 γιορτάσαμε την επέτειο της Συριακής Επανάστασης, της επανάστασης του συριακού λαού ενάντια στη δικτατορία. Σε αυτήν την εκδήλωση βρεθήκαμε στην Αθήνα με Σύρους και Ευρωπαίους ακτιβιστές καθώς και με δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εδρεύουν σε διάφορα μέρη της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η συριακή κυβέρνηση επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου μέσω τηλεφώνου, ρωτώντας τους πώς τολμούν να φιλοξενήσουν μια τέτοια εκδήλωση. Γνωρίζουμε ένα ακόμη άτομο που έχει λάβει την ίδια ειδοποίηση, ένας Σύρος δημοσιογράφος που έτυχε να βρίσκεται στην ίδια εκδήλωση.

Ο Καρίμ έκανε προσφυγή κατά της απόφασης για την ανάκληση του ασύλου του. Εσείς δεν τα καταφέρατε, καθώς βρίσκεστε στις ΗΠΑ και η προσφυγή θα έπρεπε να κατατεθεί αυτοπροσώπως. Δηλαδή, δεν μπορείτε να επιστρέψετε στην Ελλάδα; Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε στο εξής; 

Προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ για να υπερασπιστώ την υπόθεση μου χωρίς να χάσω την υποτροφία μου και να διατηρήσω το άσυλό μου στην Ελλάδα. Και για τους δυο μας η Ελλάδα είναι το σπίτι μας, ουσιαστικά εκεί μεγαλώσαμε και όλο μας το έργο έχει έδρα την Αθήνα. Ως ιδρυτικά μέλη του Συριακού Ελληνικού Φόρουμ Νεολαίας (The Syrian and Greek Youth Forum - SGYF) έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με τον Δήμο Αθηναίων, το Ίδρυμα Ωνάση, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και έχουμε επιλεχθεί να οργανώσουμε ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανταλλαγών Erasmus+ μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας. Έχουμε συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα με διεθνή πανεπιστήμια – με το UCL, τα πανεπιστήμια του Όσλο, της Γιούτα και της Οξφόρδης.  Έχουμε επίσης συμβάλει στην Οικουμενική Περιοδική Αξιολόγηση των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, το Syrian Greek Youth Forum δημιούργησε και διαχειρίζεται ένα αρχείο δημιουργικών πρακτικών πολιτειότητας (citizenship), στο οποίο περιλαμβάνονται παραδείγματα της δουλειάς μας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και το συγγραφικό μας έργο. Πρόσφατα μάλιστα εγκρίθηκε το Syrian and Greek Youth Forum ως AMKE (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία), κάτι το οποίο θα ενδυναμώσει την αμέριστη συνέχιση του έργου μας. Ως ακτιβιστές, το να μας γυρίσουν στη Συρία σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση φυλακή ή ακόμα και θάνατος. Ως εκ τούτου, θα το παλέψουμε μέχρι τέλους. Έχει ήδη βγει ένα άρθρο όσον αφορά την ιστορία μας στην Καθημερινή και δημιουργήσαμε και μια καμπάνια. Φυσικά και έχουμε ενημερώσει όλους τους φορείς και τα πανεπιστήμια που έχουμε συνεργαστεί και συνεργαζόμαστε και είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε την υποστήριξή τους, καθώς και είμαστε ευγνώμονες που υποστηριζόμαστε από το GCR.  Στόχος μας είναι να ακουστεί διεθνώς η ιστορία μας. Σύντομα θα δημοσιοποιηθούν και άλλα άρθρα από δημοσιογράφους και δικηγόρους όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες, στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Μέση Ανατολή. Αυτή η ιστορία δεν είναι μόνο η ιστορία μας, είναι μία μικρή περίληψη ως προς το τι συμβαίνει στη Συρία όλα αυτά τα χρόνια. Πιστεύουμε στην ελευθερία λόγου και δεν θα δεχτούμε τη διαφθορά όπως δεν την δεχτήκαμε όταν φύγαμε για να σωθούμε. Θέλουμε να γίνει σωστή έρευνα στους ανθρώπους που έκαναν τους ισχυρισμούς ανώνυμα για εμάς, διότι ενδεχομένως εκείνοι να είναι οι επικίνδυνοι για την ασφάλεια της Ελλάδας καθώς και για όλους τους Σύρους στην Ευρώπη. 

Info
Εδώ μπορείτε να δείτε την εκστρατεία τους και την επιστολή τους στον πρωθυπουργό

Εδώ την ιστοσελίδα του Φόρουμ Συριακής και Ελληνικής Νεολαίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ