Ελλαδα

Podcast Criminal minds - Μιμή Φιλιππίδη | Σπύρος Μπέσκος

Ο κατά συρροή δολοφόνος και βιαστής που έδρασε την περίοδο 1981 - 1983. Η σύλληψή του, ο σωφρονισμός και η ζωή του μετά την αποφυλάκιση

Μιμή Φιλιππίδη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σπύρος Μπέσκος. Φυσικοθεραπευτής με ιατρείο στην περιοχή της Ηλιούπολης, αξιοπρεπής οικογενειάρχης, παντρεμένος με συνάδελφό του και πατέρας μιας μικρής κόρης. Όλοι τον γνώριζαν ως πράο, ευγενικό σύζυγο, γιο, πατέρα. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι αυτός ήταν ο «Δράκος της Παραλιακής», ο άνθρωπος που σκότωνε και βίαζε γυναίκες την περίοδο 1981 - 1983.

Η αστυνομία κατάφερε να τον συλλάβει την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 1983, έχοντας βάλει από καιρό ως δολώματα γυναίκες αξιωματικούς σε διάφορες «πιάτσες» της Αττικής. Οι γυναίκες είχαν σαφείς οδηγίες να δείχνουν χαμογελαστές και πρόθυμες, αλλά να μην μπουν επουδενί στο αυτοκίνητο του δράστη. Τις γυναίκες κάλυπταν άντρες συνάδελφοι που οπλοφορούσαν. Ο δράστης παγιδεύτηκε από γυναίκα αστυνομικό στη Νέα Ερυθραία και μετά από καταδίωξη συνελήφθη στην Κηφισιά. Ο ίδιος, στις αναπαραστάσεις των εγκλημάτων, όπου ο κόσμος απειλούσε να τον λιντσάρει, απαντούσε με κάθε λεπτομέρεια στις ερωτήσεις των Αρχών.

Θα καταδικαστεί για δύο ανθρωποκτονίες, δεκαπέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας, έξι βιασμούς, δύο απόπειρες βιασμού και επτά ληστείες σε δις ισόβια και θα του επιβληθεί ποινή 25 ετών, αφού η θανατική ποινή είχε καταργηθεί.

Μέσα στη φυλακή ήταν υποδειγματικός κρατούμενος. Είχε άριστες σχέσεις με όλους − συγκρατουμένους και Αρχές. Του είχε παραχωρηθεί μάλιστα ατύπως ένας χώρος, όπου πρόσφερε ως φυσικοθεραπευτής τις υπηρεσίες του στους άλλους φυλακισμένους. Μετά από πολλές αιτήσεις αποφυλάκισης, ο Σπύρος Μπέσκος αποφυλακίστηκε τελικά τον Αύγουστο του 2008. Από τότε δεν έχει απασχολήσει ξανά τις αρχές.

© EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

 Συντελεστές
Έρευνα - Κείμενο: Μιμή Φιλιππίδη
Αφήγηση: Αργυρώ Θεοδωράκη, Στέλιος Μοίρας
Sound design: Δάφνη Γερογιάννη
Ηχοληψία: Δημήτρης Ντάφης

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ