Ελλαδα

«Κιβωτός του Κόσμου»: Οι τρεις καταγγελίες - καταθέσεις

Για ποιες δομές υπάρχουν καταγγελίες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Κιβωτός του Κόσμου»:  Οι τρεις καταγγελίες - καταθέσεις
«Κιβωτός του Κόσμου» © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Κιβωτός του Κόσμου»: Σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης  - Οι τρεις καταγγελίες - καταθέσεις

Στοιχεία στην υπόθεση των καταγγελιών για περιστατικά σεξουαλικών κακοποιήσεων και ξυλοδαρμών στην «Κιβωτό του Κόσμου» έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Η διερεύνηση της υπόθεσης θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί από την Εισαγγελία Ανήλικων, η οποία αφού μελετήσει τα στοιχεία της υπόθεσης θα αποφανθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και αν ναι σε βάρος ποιων πρέπει να αποδοθούν.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές θα κληθούν πιθανότατα τις επόμενες ημέρες και άλλοι μάρτυρες να καταθέσουν - ανάμεσά τους και το υψηλόβαθμο στέλεχος τον οποίο φέρεται να καταγγέλλουν θύματα.

Η ΕΛΑΣ, σε ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών ανέθεσε την διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης στο Προστασίας Ανηλίκων η οποία πήρε καταθέσεις και υπέβαλε ήδη το σχετικό υλικό στην παραγγέλουσα Αρχή.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ: 

«Αναφορικά με την υπόθεση γνωστής ΜΚΟ, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζεται ότι, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ανατέθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η οποία πραγματοποίησε προανακριτικές πράξεις και υπέβαλε το σχετικό προανακριτικό υλικό στην παραγγέλουσα Αρχή».

Κιβωτός του Κόσμου: Οι τρεις καταθέσεις - καγγελίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για τις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» σε Αθήνα, Πειραιά, Χίο, Πωγωνιανή Ιωαννίνων, Βόλου και Καλαμάτας με τα περιστατικά να μην αφορούν μόνο εργαζομένους της «Κιβωτού»

Μέχρι στιγμής οι καταθέσεις - καγγελίες στο Ανηλίκων είναι τρεις:

  • Ο 19χρονος σήμερα, ο οποίος φέρεται να κατήγγειλε στο Ανηλίκων αλλά και στο Συνήγορο του Πολίτη ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά όταν ήταν ανήλικος από πολύ υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου
  • Ένας 16χρονος ο οποίος υποστηρίζει ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της σεξουαλικής κακοποίησης του 19χρονου από το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος
  • Ένας εργαζόμενος στη δομή που γνώριζε (ή και είχε δει) περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έκανε μια ανάρτηση με νόημα για την υπόθεση. «Ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Για κανέναν. Όποιος κι αν είναι ο θύτης, όποιο και αν είναι το θύμα. Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και «γκρίζες ζώνες» ελέγχου και επιβολής του νόμου. Γι' αυτό και κατόπιν καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών στην "Κιβωτό του Κόσμου", η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει απολύτως στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προκειμένου να αποκαλυφθεί -και σε αυτή την περίπτωση- όλη η αλήθεια. Η αποκάλυψη και η τιμωρία κάθε εγκληματικής πράξης -εφόσον έχει τελεστεί και αποδειχθεί- είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών. Αλλά και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της αυτονόητης αξίωσης κάθε πολίτη για ισονομία στην πράξη. Αυτό αποτελεί, για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την αυτονόητη αποστολή μας την οποία υπηρετούμε καθημερινά».

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απέσυρε στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό τη διάταξη για την παραχώρηση ακινήτου του ΕΦΚΑ στην Κιβωτό του Κόσμου μέχρι -όπως είπε ο κ. Τσακλόγλου- να διαλευκανθεί η υπόθεση των καταγγελιών που έχουν υπάρξει.

Σημειώνεται ότι η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, είπε ότι «δεν υπήρξε επίσημη καταγγελία για την «Κιβωτό του Κόσμου». Η μόνη καταγγελία που γνωρίζουμε είναι εκείνη που έχει προωθήσει στις Αρχές ο «Συνήγορος του Πολίτη». ενώ σχολιάζοντας τις αναφορές που έκανε λίγη ώρα νωρίτερα, στην ίδια εκπομπή, ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, ότι εδώ και ορισμένες εβδομάδες είχε γίνει δέκτης αναφορών για κακοποίηση παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου», η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε ότι «κακώς δεν μίλησαν νωρίτερα όσοι λένε πως γνώριζαν», τονίζοντας ότι υπάρχει 24ώρη γραμμή καταγγελιών για περιστατικά παιδικής κακοποίησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ