Ελλαδα

«Κιβωτός του Κόσμου»: Έρευνα σε δομές διαβίωσης - Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμούς

Η θέση της Οργάνωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Κιβωτός του Κόσμου»:  Οι τρεις καταγγελίες - καταθέσεις
«Κιβωτός του Κόσμου» © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στο επίκεντρο ερευνών η «Κιβωτός του Κόσμου» - Οι καταγγελίες και η απάντηση της ΜΚΟ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αρχών για τη δράση δύο εργαζομένων της «Κιβωτού του Κόσμου», οι οποίοι καταγγέλθηκαν για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σε δομή της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης.

Η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών σε δομές της Οργάνωσης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, την έρευνα έχει αναλάβει το τμήμα Ανηλίκων της ασφάλειας για τουλάχιστον πέντε από τις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», σε Αθήνα και περιφέρεια.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι αρμόδιες αρχές θα ερευνήσουν και την καταγγελία του αθλητή καταδύσεων Χρόνη Χλίτσιου για το Παράρτημα της «Κιβωτού» στον Βόλο που είχε γίνει τον Αύγουστο και η οποία αφορά σε ξυλοδαρμό τριών παιδιών.

«Την Παρασκευή 19 Αυγούστου παρουσιάστηκα στην ασφάλεια Βόλου και κατήγγειλα περιστατικό ξυλοδαρμού 3 παιδιών από στέλεχος της Κιβωτού Του Κόσμου ο οποίος είχε έρθει από την Αθήνα», δήλωσε σε ανάρτηση του ο καταγγέλλων και αθλητής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές της Κιβωτού θα κληθούν να καταθέσουν.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-coevsy3zxdzt)

Τι απαντά η «Κιβωτός του Κόσμου» στις καταγγελίες για κακοποίηση

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης (17/11) η «Κιβωτός» τονίζει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών.

«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας.

Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».

Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση...

Posted by Κιβωτός του Κόσμου on Thursday, November 17, 2022

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Εργασίας ακύρωσε την παραχώρηση ακινήτου στην Οργάνωση μέχρι να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα.

«Ανακοινώνεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ότι αποσύρεται η διάταξη που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην “Κιβωτό του Κόσμου”, σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε και αφορά σε ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων.

Η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση.

Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αν, διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.