Ελλαδα

Λάρισα: Το σχολείο που παίζει Χατζιδάκι και Βιβάλντι στα διαλείμματα (βίντεο)

Πώς λειτουργεί ως εργαλείο διαπαιδαγώγησης και μέτρο πρόληψης της ενδοσχολικής βίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία έχει αναλάβει το 3ο Δημοτικό Σχολείο της Λάρισας - Τα διαλείμματα συνοδεύονται από νότες του κλασικού πενταγράμμου.
Τα παιδιά που φοιτούν στο 3ο Δημοτικό Σχολείο της Λάρισας ακούν κλασική μουσική στα διαλείμματά τους © Unsplash

Μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία έχει αναλάβει το 3ο Δημοτικό Σχολείο της Λάρισας - Τα διαλείμματα συνοδεύονται από νότες του κλασικού πενταγράμμου.

Πρωτοτυπεί το 3ο Δημοτικό Σχολείο της Λάρισας, καθώς οι μαθητές του κάνουν «διαλείμματα μετά μουσικής».

Όπως εξηγεί στο onlarissa η εκπαιδευτικός και διευθύντρια του σχολείου Ελένη Δημητρίου, η πρωτοβουλία αυτή «πέρα από τους μαθητές βοηθάει και τους εκπαιδευτικούς, ακόμη και τους περιοίκους. Λειτουργεί και ως μέτρο πρόληψης της ενδοσχολικής βίας. Σύμφωνα με έρευνες, όπου υπάρχει κλασική μουσική και ευχάριστο κλίμα οι μαθητές δεν εκδηλώνουν τόσο επιθετικές συμπεριφορές».

Έτσι, στη διάρκεια της ανάπαυλας των μαθημάτων, τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο ακούν κλασική μουσική, με την πρωτοβουλία αυτή να συμβάλλει θετικά στη χαλάρωση, τη συγκέντρωση, το διάβασμα και γενικότερα στη διατήρηση της ψυχικής ευφορίας.

«Αποδείξαμε πως η μουσική βοηθάει τους μαθητές στη διαμόρφωση ήρεμου κλίματος στο διάλειμμα, ενώ παράλληλα δίνει γνώσεις σχετικά με τη μουσική», επισημαίνει η διευθύντρια του 3ου δημοτικού και καθηγήτρια γυμναστικής.

«Ξεκινήσαμε παίζοντας Χατζιδάκι και κάποια ορχηστρικά του Χατζιδάκι. Στην πορεία προσθέσαμε Μότσαρτ και Βιβάλντι. Προσπαθούμε να συνδυάζουμε τη μουσική με τα αφιερώματα που αναλαμβάνει να κάνει η μουσικός του σχολείου».

3ο Δημοτικό Σχολείο: Ένα σχολείο πρότυπο που μορφώνει παίζοντας στα διαλείμματα κλασική μουσική

Όπως αναφέρει η εκπαιδευτικός, «όλα ξεκίνησαν με την καινούργια μικροφωνική που αγοράσαμε στην οποία συνδέεται φλασάκι. Έπειτα τη θέσαμε σε λειτουργία και εφαρμόσαμε τη μέθοδο της μουσικής στο διάλειμμα. Υπάρχουν πολλά σχολεία στο εξωτερικό κι αρκετά στο εσωτερικό που το τηρούν».

«Μας κάνει εντύπωση» πρόσθεσε καθώς «πολλά παιδιά τραγουδάνε τις μελωδίες των όσων ακούνε, πράγμα που σημαίνει ότι μαθαίνουν νέα τραγούδια» αναφέρει, τονίζοντας παράλληλα πως οι γονείς είναι πολύ ευχαριστημένοι και υποστηρικτικοί.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι υπάρχουν σκέψεις να χτυπάει ένα «μουσικό κουδούνι» στο σχολείο. «Ένα κουδούνι που δεν θα χτυπά με τον κλασικό του ήχο», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ