Ελλαδα

Pharos Summit 2022: Μία αμερικανίδα φοιτήτρια στο ΑΠΘ και 30 αμερικανικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα

Τι ειπώθηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση της Συνόδου για την Ελληνοαμερικανική Συνεργασία

Τόνια Ζαραβέλα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Pharos Summit 2022: Η συνεργασία πανεπιστημίων Ελλάδας και ΗΠΑ - Η αρχή, οι συνέργειες και οι σχέσεις Αθήνας  - Ουάσινγκτον

Η ζωή της Megan Coates άλλαξε στη Θεσσαλονίκη. Δεν επισκέφτηκε την πόλη για να δει τον Λευκό Πύργο, ούτε για να απολαύσει τους περιπάτους της στην Παραλία, αλλά για να σπουδάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά Πανεπιστήμια. Και για την Eva Leaverton, οι βαλίτσες της για το ταξίδι της στην Ελλάδα ήταν φορτωμένες σημειώσεις, όνειρα και μία αγωνία για τον νέο σταθμό γνώσης. Όλα τα υπόλοιπα, ο ήλιος, οι άνθρωποι, οι γεύσεις, τα ερεθίσματα, ήταν για τις δύο νεαρές γυναίκες τα πλεονεκτήματα του να σπουδάζεις σε αυτή τη γωνιά της γης.

Οι δύο φοιτήτριες του Stockton University βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας (7/11) στην Εθνική Βιβλιοθήκη και μετέφεραν στο Pharos Summit 2022 κάτι από την εμπειρία τού να αφήνεις μακριά τη βάση σου, την Αμερική, και να βρίσκεσαι για σπουδές στην Ελλάδα. Μία εμπειρία που θα ζήσουν δεκάδες, εκατοντάδες νέοι φοιτητές τα επόμενα χρόνια μέσα από τη συνεργασία κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ με ελληνικά ΑΕΙ. Βέβαια, η νέα σχέση που χτίζει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ δεν θα είναι μονόδρομη. Έλληνες φοιτητές θα μπορούν να μεταβούν στην Αμερική προκειμένου να συνεχίσουν για κάποια εξάμηνα τις σπουδές τους, ακόμη και χωρίς να καταβάλουν δίδακτρα.

Pharos Summit 2022: Αμερικανίδες φοιτήτριες που σπούδασαν στην Ελλάδα

Pharos Summit 2022 – Πώς έγινε η αρχή στη συνεργασία Πανεπιστήμιων ΗΠΑ και Ελλάδας

«Σήμερα μιλάμε για το μέλλον μας, μιλάμε για τα παιδιά μας, για τους νέους φοιτητές, μιλάμε για το μέλλον της εκπαίδευσης»: Με αυτές τις λίγες λέξεις ο επικεφαλής του Institute of International Education, Allan E. Goodman, συνόψισε τη σημασία της συνεργασίας των αμερικανικών και των ελληνικών Πανεπιστημίων, μία συνεργασία που ξεκίνησε το 2019 και «βάδισε» με αργούς ρυθμούς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όλα αυτά τα χρόνια, οι συναντήσεις καθηγητών κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ με το Υπουργείο Παιδείας και τις πρυτανικές αρχές των ελληνικών ΑΕΙ ήταν συνεχείς. «Ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του Υπουργείου αντιλήφθηκαν τις διεθνείς προκλήσεις στον χώρο της εκπαίδευσης», σχολίασε – μεταξύ άλλων- στην τοποθέτησή της η Lee Satterfield εκπρόσωπος του αντίστοιχου φορέα Εκπαίδευσης και Πολιτισμού των ΗΠΑ.

Μέχρι οι εκπρόσωποι των 30 αμερικανικών πανεπιστημίων να έρθουν στην Ελλάδα, είχαν προηγηθεί συναντήσεις στο εξωτερικό, στο Υπουργείο, σε ΑΕΙ, αλλά και σειρά τηλεδιασκέψεων. Όλες οι συζητήσεις στρέφονταν προς την ίδια κατεύθυνση, εκείνη της εξωστρέφειας τον ελληνικών ΑΕΙ, που αποτελεί πάγια θέση του Υπουργείου Παιδείας. Άλλωστε, η Νίκη Κεραμέως είχε παραδεχθεί σε συνέντευξή της στην ATHENS VOICE ότι πάντοτε φροντίζει στις επισκέψεις της στο εξωτερικό να επισκέπτεται τα πανεπιστήμια, να μαθαίνει για τις στρατηγικές τους, να κρατά επαφές. «Η πρώτη συνάντηση που είχα στην Ελλάδα, λίγες στιγμές αφότου έφτασα στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” ως νέος πρέσβης των ΗΠΑ, ήταν με τη Νίκη Κεραμέως, ήταν ακριβώς για τη συνεργασία των πανεπιστημίων μας», είπε ο Τζορτζ Τσούνης, αστειευόμενος που από τις πρώτες του ώρες στην Αθήνα έπεσε κατευθείαν στη δουλειά. «Η Ελλάδα είναι στο κέντρο των εξελίξεων, με το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, με τη θέση της για την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας» είπε ακόμη.

Η Νίκη Κεραμέως ήταν εκείνη που θέλησε να απαντήσει σε όλους όσοι αναρωτιούνται «γιατί να σπουδάσω στην Ελλάδα» και «γιατί τώρα». Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί σε όλα εκείνα τα μοναδικά χαρακτηριστικά της χώρας μας, τη γεωγραφική της θέση - το κλίμα, τους ανθρώπους, τις ομορφιές. «Όμως, η Ελλάδα δεν προσφέρει μόνο αυτά. Έχει εξαιρετικούς καθηγητές και ερευνητές που διακρίνονται διεθνώς, βρίσκεται στην Ευρώπη, είναι η γενέτειρα πολλών επιστημών» ανέφερε η υπουργός Παιδείας.

Pharos Summit – Οι συνέργειες, το Yale, Johns Hopkins και το Columbia

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν, ενδεικτικά, τρεις συνέργειες που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του διεθνούς ακαδημαϊκού προγράμματος συνεργασιών που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2019: α. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Columbia, β. Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, γ. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο Yale. Οι εκπρόσωποι των Ιδρυμάτων αναφέρθηκαν στα σχέδια και τις προσδοκίες τους από τα νέα προγράμματα, που αναμένεται να ωφελήσουν τα Πανεπιστήμια και των δύο πλευρών του Ατλαντικού, να προάγουν την έρευνα και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Αξιοσημείωτη είναι η νέα συνεργασία μεταξύ του ΕΚΠΑ και του Yale η οποία προβλέπει την ανταλλαγή φοιτητών από τα δύο ιδρύματα και την παρακολούθηση μαθημάτων χωρίς δίδακτρα, ενώ από το 2023 θα λειτουργήσει το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης, που ιδρύεται στην Αθήνα από το Columbia.

Pharos Summit 2022: «Σύσφιξη στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ»

Εκτός από τις σχέσεις στο πεδίο της Εκπαίδευσης, η νέα συνεργασία μεταξύ των πανεπιστήμιων των δύο χωρών έρχεται να ενισχύσει και τους πολιτικούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην προαγωγή τέτοιων συμπράξεων, ανάμεσα σε δυο χώρες με πολύ στενούς ιστορικούς δεσμούς. Έχω εξαιρετικές αναμνήσεις από το προνόμιο που είχα να απευθυνθώ σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου τον περασμένο Μάιο. Ήταν μία ευκαιρία για εμένα να γιορτάσουμε το κοινό μονοπάτι των δύο δημοκρατιών μας που ακμάζουν, που στάθηκαν η μία στο πλευρό της άλλης σε πολύ δύσκολες στιγμές τους τελευταίους δύο αιώνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Pharos Summit 2022.

Λίγο αργότερα, η Lee Satterfield θα επιβεβαίωνε μέσα από τη δική της σύντομη ομιλία ότι αποτελεί προτεραιότητα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να ενθαρρυνθούν οι φοιτητές της Αμερικής να έρθουν για σπουδές στην Ελλάδα. «Το όραμα για του Pharos Summit 2022 γίνεται πράξη και λόγω της σύνδεσης που έχει η Ελλάδα με την Αμερική. Είναι ένα σπουδαίο βήμα μπροστά» πρόσθεσε.