Ελλαδα

Πτώση βράχου στην Ιεράπετρα: Η 45χρονη σκοτώθηκε λίγο πριν επιστρέψει στη Σλοβενία

Οι τραγικές συμπτώσεις - Εξιτήριο για τον 10χρονο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πτώση βράχου στην Ιεράπετρα και καταστροφές σε ενοικιαζόμενα
Πτώση βράχου στην Ιεράπετρα με μία νεκρή © cretapost.gr

Πτώση βράχου στην Ιεράπετρα: Η 45χρονη τουρίστρια και η επιστροφή στη Σλοβενία με την οικογένειά της

Τραγικό θάνατο βρήκε μία 45χρονη γυναίκα στην Κρήτη το Σάββατο (29/10) όταν στο δωμάτιο που είχε νοικιάσει σε κατάλυμα στην Ιεράπετρα της Κρήτης έπεσε ένας βράχος

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, η 45χρονη γυναίκα με τον 50χρονο σύζυγό της και το 10χρονο παιδί τους, το οποίο τραυματίστηκε, ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψουν στη Σλοβενία αργότερα την Κυριακή ενώ ο βράχος έπεσε στα δύο ακριανά δωμάτια του ξενοδοχείου. Τραγική σύμπτωση είναι ότι όλα τα υπόλοιπα δωμάτια ήταν άδεια. Το 10χρονο παιδί που τραυματίστηκε στα κάτω άκρα αναμένεται σήμερα να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αφού υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων, καθώς έχει υποστεί κάταγμα στο αριστερό πόδι και τραύματα στο πρόσωπο.

Ο πατέρας του 10χρονου και σύζυγος της 45χρονης σε κατάσταση σοκ λίγες ώρες μετά το δυστύχημα και με τα αίματα ακόμα στην μπλούζα του, επέστρεψε στα ερείπια, βρήκε την κατεστραμμένη βαλίτσα της οικογένειας, έβαλε σε αυτήν όσα πράγματα βρήκε και μεταφέρθηκε σε άλλο ξενοδοχείο.

ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ 30/10/2022 ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ DRONE VIDEO

Ιεράπετρα - Νεκρή 45χρονη τουρίστρια: «Δεν υπήρχε καμία ένδειξη οποιασδήποτε επικινδυνότητας»

«Είμαστε σοκαρισμένοι από το τραγικό αυτό γεγονός που δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί από κανέναν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας Γιώργος Βαρδάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρδάκης, ο βράχος που αποκολλήθηκε και έπεσε σε συγκρότημα περίπου 15 ενοικιαζομένων διαμερισμάτων, προκάλεσε καταστροφές σε δυο διαμερίσματα και τίποτα δεν προμήνυε ένα τέτοιο τραγικό γεγονός. «Στην περιοχή κάθε χρόνο κάνουν τις διακοπές τους χιλιάδες επισκέπτες και είναι από τις δημοφιλέστερες στον τόπο μας. Μέχρι και σήμερα τέλη Οκτώβρη έχει επισκεψιμότητα και αυτό που συνέβη έχει προκαλέσει μεγάλη θλίψη» πρόσθεσε ο κ. Βαρδάκης που ανέφερε ότι στην περιοχή υπάρχει ένας βράχος που συχνά ακούγεται ότι είναι επικίνδυνος «όμως το περιστατικό δεν σημειώθηκε σε αυτό το σημείο. Εκεί που έγινε η αποκόλληση του βράχου, δεν υπήρχε καμία ένδειξη οποιασδήποτε επικινδυνότητας» τόνισε ο κ. Βαρδάκης που από κατοίκους της περιοχής ενημερώθηκε ότι η άτυχη γυναίκα η οποία καταπλακώθηκε, θα αναχωρούσε σήμερα με την οικογένεια της, ολοκληρώνοντας τις διακοπές της.

Ιεράπετρα - Νεκρή 45χρονη τουρίστρια: «Σίγουρα έπαιξαν ρόλο τα έντονα φαινόμενα βροχοπτώσεων»

Η καθηγήτρια Γεωλογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Νίκη Ευελπίδου, μιλώντας στην ΕΡΤnews ρωτήθηκε για το αν τα έντονα φαινόμενα βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν πριν από δυο εβδομάδες συνέτειναν στην αστάθεια του εδάφους.  «Σίγουρα έπαιξαν κι αυτά τον ρόλο τους ωστόσο υπήρχε μια σειρά από αίτια τα οποία οδήγησαν σε αυτή την τραγική κατάληξη».

Όπως είπε «η μορφολογία της ίδιας της περιοχής που έχει έντονο ανάγλυφο και είναι τεκτονικά ενεργή δημιουργώντας αστάθεια στα πρανή και τα βράχια, το είδος των πετρωμάτων που είναι τρωτό στη διάβρωση όχι μόνο εξαιτίας της συγκεκριμένης καταιγίδας αλλα γενικότερα καθώς και ο συνδυασμός των πετρωμάτων που κάποια είναι διαπερατά από το νερό σαν σουρωτήρι και άλλα απλά απορροφούν το νερό, τόσο πολύ που στη συνέχεια αρχίζουν να ρέουν, δημιούργησαν έναν φονικό συνδυασμό. Και ήρθαν και οι έντονες βροχοπτώσεις που ήταν το κερασάκι στην τούρτα».

Η κ. Ευελπίδου είπε ότι υπάρχει κίνδυνος και για άλλες περιοχές της Ελλάδας «καθώς» όπως εξήγησε «η χώρα μας έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που προανέφερα» και σημείωσε ότι «τα συνεργεία των γεωλόγων να μην πηγαίνουν αφότου γίνει το κακό. Εχουμε άξιους γεωλόγους στη χώρα μας, να τους στέλνουμε πιο πριν για να προλαβαίνουμε τα χειρότερα».

Ν. Ευελπίδου καθηγήτρια Γεωλογίας: Μια σειρά από αίτια οδήγησαν στην τραγική κατάληξη| 30/10/22 |ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ