Ελλαδα

Πρόστιμο στα ΜΜΜ: Η αίτηση για διαγραφή ή μείωση – Βήμα βήμα η διαδικασία στο gov.gr

Τι πρέπει να προσέξετε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πρόστιμο στα ΜΜΜ μειώνεται ή διαγράφεται με μια αίτηση στο gov.gr
Το πρόστιμο στα ΜΜΜ μειώνεται ή διαγράφεται με μια αίτηση στο gov.gr © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Πρόστιμο στα ΜΜΜ - Μείωση ή διαγραφή σε 4 βήματα μέσω gov.gr - Η Κοινή Υπουργική Απόφαση

Το πρόστιμο που επιβλήθηκε κατά τη χρήση Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΜΜΜ) μπορούν πλέον να μειώσουν ή να διαγράψουν με μία αίτηση οι πολίτες. Αυτό προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.

Η νέα υπηρεσία για τη μείωση ή διαγραφή του προστίμου σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ είναι πλέον διαθέσιμη στο gov.gr στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις».

Πρόστιμο σε ΜΜΜ: Βήμα βήμα η διαδικασία για τη μείωση ή διαγραφή σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται από τον πολίτη που επιθυμεί να μειώσει ή να διαγράψει το πρόστιμο στα ΜΜΜ έχει ως εξής:

  1. Ο πολίτης συνδέεται με τους κωδικούς Taxisnet και καλείται να συμπληρώσει τον αριθμό του προστίμου που του έχει επιβληθεί και την ημερομηνία παράβασης, όπως αναγράφονται στο έντυπο βεβαίωσης της παράβασης.
  2. Επιλέγει μέσα από τη διαθέσιμη λίστα τους λόγους για τους οποίους αιτείται τη μείωση ή διαγραφή του προστίμου, ενώ μπορεί να περιγράψει αναλυτικότερα τους λόγους που επικαλείται, συμπληρώνοντας το αντίστοιχο πεδίο.
  3. Εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να επισυνάψει έγγραφα που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του (προσωποποιημένη κάρτα σε ισχύ, δελτίο μερικής απαλλαγής κλπ).
  4. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την υποβολή της αίτησης προς την Ψηφιακή Θυρίδα της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ ΑΕ) στο gov.gr. Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, ο πολίτης ενημερώνεται για το αποτέλεσμα της αίτησής του με SMS και email, ενώ η σχετική απόφαση αποστέλλεται και στην ψηφιακή θυρίδα του (my.gov.gr).

Πρόστιμο στα ΜΜΜ: Η προθεσμία για την αίτηση στο gov.gr

Διευκρινίζεται ότι η αίτηση για το πρόστιμο στα ΜΜΕ και συγκεκριμένα την ακύρωση ή μείωση θα πρέπει να υποβληθεί αυστηρά μέσα σε εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες από την επόμενη της επιβολής του.

Επιπλέον, η υποβολή της αίτησης δεν αναστέλλει την 10ήμερη προθεσμία εξόφλησης του προστίμου στο μισό της αξίας του.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET) και τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα στοιχεία των πολιτών αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ