- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΜΜΜ: Πώς θα διαγράψετε ή θα μειώσετε το πρόστιμο που σας επιβλήθηκε μέσω gov.gr
Όλη η διαδικασία
Πρόστιμο στα ΜΜΜ: Μέσω gov.gr η αίτηση ακύρωσης ή μείωσης - Βήμα προς βήμα η διαδικασία
Από σήμερα Πέμπτη (20/10) οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά αίτηση για μείωση ή διαγραφή του προστίμου που τους επιβλήθηκε κατά τη χρήση μέσων σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, Τραμ).
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, η νέα υπηρεσία είναι πλέον διαθέσιμη στο gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις».
Πρόστιμο στα ΜΜΜ: Βήμα προς βήμα η αίτηση ακύρωσης ή μείωσης
Η χρήση της υπηρεσίας είναι ιδιαίτερα απλή. Αρχικά, ο πολίτης συνδέεται με τους κωδικούς Taxisnet και καλείται να συμπληρώσει τον αριθμό του προστίμου που του έχει επιβληθεί και την ημερομηνία παράβασης, όπως αναγράφονται στο έντυπο βεβαίωσης της παράβασης. Στη συνέχεια, επιλέγει μέσα από τη διαθέσιμη λίστα τους λόγους για τους οποίους αιτείται τη μείωση ή διαγραφή του προστίμου, ενώ μπορεί να περιγράψει αναλυτικότερα τους λόγους που επικαλείται, συμπληρώνοντας το αντίστοιχο πεδίο.
Τέλος, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να επισυνάψει έγγραφα που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του (προσωποποιημένη κάρτα σε ισχύ, δελτίο μερικής απαλλαγής κλπ).
Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την υποβολή της αίτησης προς την Ψηφιακή Θυρίδα της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ ΑΕ) στο gov.gr. Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, ο πολίτης ενημερώνεται για το αποτέλεσμα της αίτησής του με SMS και email, ενώ η σχετική απόφαση αποστέλλεται και στην ψηφιακή θυρίδα του (my.gov.gr).
Διευκρινίζεται ότι η αίτηση ακύρωσης ή μείωσης προστίμου θα πρέπει να υποβληθεί αυστηρά μέσα σε εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες από την επόμενη της επιβολής του. Επιπλέον, η υποβολή της αίτησης δεν αναστέλλει την δεκαήμερη προθεσμία εξόφλησης του προστίμου στο μισό της αξίας του.
Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από την ΣΤΑΣΥ ΑΕ, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET) και τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα στοιχεία των πολιτών αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυξημένη κίνηση σε Κινέττα και Ελευσίνα, αλλά χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις
«Υγειονομική βόμβα» καταγγέλλουν τοπικοί φορείς
Προβλήματα στην κυκλοφορία
Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η Κρήτη
Εννέα μέρες μετά το σοβαρότατο τροχαίο που είχε στα Ιωάννινα
Η ζωή μας μέσα στην κίνηση και οι εξαγγελίες που δεν λύνουν το πρόβλημα
Έναρξη εξετάσεων και στα γυμνάσια
Γιατί δημιουργείται σύγχυση με την Πεντηκοστή
Θερμοκρασία έως 34°C σε αρκετές περιοχές της χώρας - Η πρόγνωση της ΕΜΥ
Κατασχέθηκαν οχήματα, πλαστές πινακίδες και χαρτονομίσματα
Μηδενική ανοχή από την Πυροσβεστική - Ήδη έχουν επιβληθεί 365 πρόστιμα και έγιναν 60 συλλήψεις
Ένα από τα πιο δημοφιλή αστρονομικά φαινόμενα για το ευρύ κοινό
H συγκινητική ανάρτηση της μητέρας της
Η ημέρα δεν συγκαταλέγεται στις υποχρεωτικές αργίες
Λιποθυμικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Αρετσού - Μεταφέρθηκε στο 424
Προσωρινά κρατούμενος ένας από τους 22 κατηγορούμενους - Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι υπόλοιποι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.