Ελλαδα

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια

Η απόφαση για κατάργηση στην Ευρώπη που δεν εφαρμόστηκε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χειμερινή ώρα ή θερινή: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εφαρμόσει ακόμα την απόφαση για κατάργηση της αλλαγής ώρας
Χειμερινή ώρα ή θερινή: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εφαρμόσει ακόμα την απόφαση για κατάργηση της αλλαγής ώρας © Pixabay

Αλλαγή ώρας 2022 - Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω - Η χειμερινή ώρα και η κατάργηση που δεν έγινε

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή της ώρας, καθώς φέτος η χειμερινή ξεκινά μέσα στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οι πολίτες καλούνται να γυρίσουν τα ρολόγια τους μια ώρα πίσω, προκειμένου αυτά να δείξουν 03.00 αντί για 04.00 τα ξημερώματα.

Το ντιμπέιτ για τη χειμερινή ώρα μπορεί να συνεχίζεται, με τους υποστηρικτές για την κατάργηση της αλλαγής ώρας να δίνουν έμφαση στην απόφαση που είχε λάβει τόσο το Ευρωκοινοβούλιο όσο και η αμερικανική Γερουσία στις ΗΠΑ, ωστόσο... φως στον ορίζοντα δεν φαίνεται να υπάρχει προς το παρόν με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε εξέλιξη.

Κανονικά η τελευταία αλλαγή ώρας στην Ευρώπη ήταν προγραμματισμένη τον Μάρτιο του 2021, όταν τα κράτη - μέλη θα έπρεπε να επιλέξουν: Χειμερινή ώρα ή θερινή.

Ωστόσο, η πανδημία κορωνοϊού έβαλε στον... πάγο την απόφαση, με τις χώρες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να γυρίζουν τα ρολόγια μια ώρα πίσω και στη συνέχεια να βάζουν τα ρολόγια μια ώρα μπροστά, ανάλογα με το αν η αλλαγή αφορά τη χειμερινή ώρα ή τη θερινή.

Ένα debate για την αλλαγή ώρας

Κώστας Σκρέκας για αλλαγή ώρας 2022 - Τι θα γίνει με τη χειμερινή ώρα στην Ελλάδα

Την αλλαγή ώρας για δεύτερη φορά μέσα στο 2022 προανήγγειλε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σε δηλώσεις του το πρωί του Σαββάτου (15/10), ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι υπάρχει η σχετική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για κατάργηση της αλλαγής ώρας, ωστόσο η χειμερινή ώρα θα ξεκινήσει κανονικά την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Μια ώρα ύπνο επιπλέον την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου μετά την αλλαγή ώρας
Μια ώρα ύπνο επιπλέον την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου μετά την αλλαγή ώρας © Pixabay

«Προσπαθήσαμε και σε επίπεδο Ευρώπης να εκπονήσουμε μελέτες που να αποδεικνύουν ή να διαπιστώνουν αν τελικά η διατήρηση της θερινής ώρας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση κατανάλωσης. Αυτό, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν αποδεικνύεται. Άρα συνεχίζουμε να αλλάζουμε ώρα» τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ