Ελλαδα

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Απορρίφθηκε το αίτημα να διεξαχθεί η δίκη στην Αθήνα

Ποιες οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι 12 κατηγορούμενοι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δολοφονία Άλκη Καμπανού
Δολοφονία Άλκη Καμπανού © MOTION TEAM

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Απόρριψη του αιτήματος της οικογένειας για δίκη στην Αθήνα - Οι κατηγορίες για τους 12 κατηγορούμενους

Απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο το αίτημα της οικογένειας του 19χρονου Άλκη Καμπανού για τη διεξαγωγή της δίκη για τη δολοφονία στην Αθήνα. Έτσι, οι δώδεκα κατηγορούμενοι θα δικαστούν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης. 

Το αίτημα είχε κατατεθεί για λόγους ασφαλείας. Είχε προηγηθεί αρνητική εισήγηση ως προς την ικανοποίηση του αιτήματος από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Άγγελο Καμηλάρη.

Δολοφονία Άλκη Καμπανού - Δίκη: Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι δώδεκα κατηγορούμενοι

Η δίκη αναμένεται να προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες και σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, οι δώδεκα κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις εξής κατηγορίες:

  • Άπαντες για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη (στην περίπτωση του Άλκη) και σε απόπειρα (στην περίπτωση ενός εκ των τραυματισμένων φίλων του), από κοινού,
  • ένας εξ αυτών για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην περίπτωση του δεύτερου τραυματισμένου νεαρού- φίλου του δολοφονηθέντος, και οι υπόλοιποι 11 ως απλοί συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη,
  • άπαντες για επίθεση και κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Αθλητικού Νόμου, όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Λουκέτο σε 25 λέσχες φιλάθλων στη Θεσσαλονίκη μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού έφερε εξελίξεις στο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των συνδέσμων φιλάθλων, με 25 από αυτούς να βάζουν λουκέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του voria.gr, σχεδόν αμέσως μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού το Φεβρουάριο του 2022, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε δεκάδες εφόδους σε λέσχες και συνδέσμους φιλάθλων, που δεν είχαν τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκαν διάφορα επικίνδυνα αντικείμενα όπως μαχαίρια, κοντάρια κ.ά. Στη Θεσσαλονίκη σφραγίστηκαν συνολικά 25 λέσχες και σύνδεσμοι, αρκετοί από τους οποίους έκρυβαν στο εσωτερικό τους ολόκληρα οπλοστάσια.

Η Πολιτεία τότε είχε αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία όλων των λεσχών φιλάθλων έως τα τέλη του περασμένου Ιουλίου και είχε ορίσει τους νέους κανονισμούς λειτουργίας αυτών, μέσα από ένα αυστηρότερο νομικό πλαίσιο. Μεταξύ αυτών των μέτρων ήταν η υποχρέωση των ΠΑΕ ή ΚΑΕ να αναγνωρίσουν μέχρι μια λέσχη έκαστη, για να έχουν άμεση πρόσβαση στο Μητρώο Λεσχών, ενώ οι ίδιοι οι σύλλογοι θα έχουν την υποχρέωση να αναρτούν τα στοιχεία τους (και των παραρτημάτων τους), αλλιώς θα έρθουν αντιμέτωποι με διοικητικά πρόστιμα και ποινές αναστολής λειτουργίας θυρών των γηπέδων τους.

Το τοπικό μέσο επικαλείται στοιχεία από το υφυπουργείο Αθλητισμού. Σύμφωνα με αυτά, έως σήμερα έχουν καταθέσει όλα τα χαρτιά και έχουν πάρει άδεια για λέσχη μόνο πέντε ομάδες. Συγκεκριμένα, άδεια πήραν ο Άρης, ο Ηρακλής, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο ΟΦΗ που έλαβε μία άδεια για τη λέσχη ποδοσφαίρου και μία για τη λέσχη βόλεϊ. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που μίλησαν στο voria.gr, σήμερα σε όλη τη Θεσσαλονίκη λειτουργεί νόμιμα μόνο η κεντρική λέσχη φιλάθλων του Άρη, ο «Κεντρικός Super 3» που βρίσκεται στην περιοχή της Χαριλάου, και ένα παράρτημά του. Η Πολιτεία είχε εξαγγείλει τη δημιουργία Ψηφιακού Μητρώου Μελών Λεσχών Φιλάθλων, η δημιουργία του οποίου βρίσκεται σε προτεραιότητα από το υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μπορεί μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού τα «ραντεβού θανάτου» να είναι μειωμένα, ωστόσο, ο οπαδικές ενέδρες συνεχίζονται, ενώ υπάρχουν και περιστατικά επιθέσεων κατά αθλητών και μάλιστα ανηλίκων, ερασιτεχνών και ημιεπαγγελματιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη επίθεση με οπαδικά κίνητρα από ομάδα έξι ανηλίκων σε 16χρονο ποδοσφαιριστή της Κ19 του ΠΑΟΚ στον Εύοσμο. Αντίστοιχη επίθεση είχε σημειωθεί στα Λαδάδικα, έναν σχεδόν μήνα πριν τη δολοφονική επίθεση στον Άλκη, από ομάδα ατόμων σε βάρος ενός 17χρονου ποδοσφαιριστή του Άρη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ