Ελλαδα

Κρήτη: Η φονική κακοκαιρία κινείται προς το Λασίθι - Ένας νεκρός, έρευνες για την αγνοούμενη

Μήνυμα του 112 στους κατοίκους

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία στην Κρήτη: Εικόνα από την περιοχή της Αγίας Πελαγίας
Κακοκαιρία στην Κρήτη: Εικόνα από την περιοχή της Αγίας Πελαγίας © cretapost

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Μήνυμα του 112 στους κατοίκους του Λασιθιού για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων - Η κατάσταση στο νησί

Μήνυμα εστάλη από το 112 στους κατοίκους του Λασιθίου, προκειμένου να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις το επόμενο 24ωρο στην περιοχή, αφού η κακοκαιρία που πλήττει από το πρωί του Σαββάτου την Κρήτη κατευθύνεται προς την περιοχή. 

«Ενεργοποίηση 112: Πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο στην Π.Ε. Λασιθίου!!! Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις – Ακολουθείτε οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το σχετικό μήνυμα.

Η κακοκαιρία στην Κρήτη αφήνει πίσω της έναν νεκρό. Ο 50χρονος έχασε τη ζωή του στην περιοχή Αγία Πελαγία του Ηρακλείου, όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε παρασύρθηκε από χείμαρρο και κατέληξε στη θάλασσα. 

Σύμφωνα με το cretalive.gr, ο 50χρονος που ανασύρθηκε νεκρός, πήγαινε στην Αγία Πελαγία μαζί με μία καθαρίστρια, προκειμένου να ανοίξουν το σπίτι και να το καθαρίσουν, αλλά και για να καθαρίσουν τα χόρτα - διαδικασία που θα «έπαιρνε» περίπου δύο ώρες.
Κατα τη συνομιλία με τη σύζυγό του, φέρεται να της περιέγραφε πως το νερό έχει φτάσει ως τα παράθυρα του αυτοκινήτου, τα οποία είχε κλείσει, ενώ όταν πια το νερό κάλυψε το όχημα, το κινητό «νέκρωσε». Αγνοείται η συνεπιβάτιδα του 50χρονου, ενώ οι έρευνες σε όλα τα οχήματα που έχουν παρασυρθεί συνεχίζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Αγία Πελαγία εγκλωβισμένος άνδρας μέσα σε αυτοκίνητο

Ο σύζυγος της αγνοούμενης γυναίκας μίλησε στο neakriti.gr: «Η σύζυγός μου είχε έρθει το πρωί εδώ με τον άνδρα που βρέθηκε νεκρός για κάποιες εργασίες. Ο άτυχος άνδρας με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων θα αναγκαστούν να φύγουν. Ξαφνικά με πήρε μετά από δύο λεπτά και μου είπε ότι έχουν μπει μέσα στο αυτοκίνητο αλλά δεν πατάει καλά στον δρόμο και να καλέσω βοήθεια μέσω του 112 γιατί δεν είχαν καλό σήμα. Ήρθαμε με τον γιο μου εδώ και προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε αλλά μέσα στο όχημα βρήκαμε μόνο τον νεκρό άνδρα η γυναίκα μου έλειπε. Μακάρι να είναι ζωντανή αυτό θέλω μόνο».

Μαρτυρία συζύγου αγνοουμένης στην Αγία Πελαγία

Σε άλλη περίπτωση, οι πυροσβεστικές δυνάμεις απεγκλώβισαν σώα μια γυναίκα από όχημα που κατέληξε στη θάλασσα στην περιοχή Λυγαριά του Ηρακλείου Κρήτης και σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχουν 9 περιπτώσεις αυτοκινήτων που έχουν παρασυρθεί και για τα οποία γίνονται έρευνες. Την ίδια ώρα, τουρίστες απεγκλωβίστηκαν από την περιοχή της Σητείας. 

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Σε συναγερμό η πυροσβεστική - Εικόνες καταστροφής σε Αγία Πελαγία και Λυγαριά

 Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία που συνεχίζει τις έρευνες, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για δύο ακόμη αγνοούμενους. Σε Αγία Πελαγία και Λυγαριά, οι εικόνες που καταγράφονται είναι εικόνες καταστροφής, με αυτοκίνητα να έχουν παρασυρθεί και δρόμοι να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια. Συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ισχυρής νεροποντής που μετέτρεψε σε λίμνες, ακόμη και κεντρικά σημεία του Ηρακλείου. Δύσκολες ώρες μέσα στα οχήματά τους διανύουν οδηγοί και στην περιοχή Καρτερός του Δήμου Ηρακλείου, λόγω του όγκου των νερών που δυσκολεύουν την μετακίνηση, ενώ αρκετά οχήματα έχουν ακινητοποιηθεί. Σε δεκάδες δρόμους της πόλης του Ηρακλείου επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο, ενώ νωρίτερα έκλεισε και η παραλιακή λεωφόρος. Κατολισθήσεις και δυσκολίες στη μετακίνηση των οχημάτων παρατηρούνται και στο Βόρειο Οδικό Άξονα.

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Έκκληση οι κάτοικοι να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις - Οι δρόμοι με προβλήματα

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους «καθώς πρόκειται για μια πολύ δύσκολη μέρα» όπως χαρακτηριστικά τόνισε, διευκρινίζοντας ότι τα συνεργεία θα μείνουν για όσο χρειαστεί, επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Κάλεσμα να παραμείνουν στις αναγκαίες και μόνο μετακινήσεις έστειλε και ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ενώ από το Δήμο Ηρακλείου ανακοινώθηκε ότι δεν θα λειτουργήσουν το Παγκρήτιο Στάδιο και το Κλειστό στα «Δύο Αοράκια» ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα, αποκομιδή απορριμμάτων.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης ανακοίνωσε ότι λόγω της έντονης βροχόπτωσης που επικρατεί στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, από την οποία προκλήθηκε συγκέντρωση μεγάλου όγκου νερού και φερτών υλικών, παρουσιάζονται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία στην Εθνική Οδός Ηρακλείου - Χανίων, στο ύψος του Κόμβου Αγίας Πελαγίας, την Εθνική Οδό Ηρακλείου - Λασιθίου στο ύψος του Κακού Όρους δημοτική ενότητα Κοκκίνη Χάνι Δ. Χερσονήσου, στη Γέφυρα Περιοχής Κατσαμπά Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου, τη Λεωφόρο Καζαντζίδη Νέα Αλικαρνασσού, τη Λεωφόρο Ικάρου Νέας Αλικαρνασσού στο ύψος του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου, την Παλαιά Εθνική οδός Ηρακλείου - Λασιθίου στο ύψος δημοτικής ενότητας Καρτερού, την Τοπική κοινότητα Αγίας Πελαγίας και την Τοπική κοινότητα Παλαιοκάστρου. Μάλιστα παρακαλεί τους οδηγούς να αποφεύγουν την κίνηση στις συγκεκριμένες περιοχές να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά την οδήγηση και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

Κακοκαιρία στην Κρήτη - Γιαννόπουλος: 80 χιλιοστά βροχής μέσα σε μιάμιση ώρα

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, έκανε γνωστό ότι μέσα σε μιάμιση ώρα έπεσαν 80 χιλιοστά βροχής στην Αγία Πελαγία της Κρήτης.«Μέσα σε μιάμιση ώρα έπεσαν 80 χιλιοστά βροχής δηλ. 80 λίτρα/m² . Όλο τον Οκτώβριο στο Ηράκλειο Κρήτης κατά μέσο όρο πέφτουν 60 χιλιοστά βροχής». 

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου «Έντονη βροχόπτωση στα πιο ανατολικά τμήματα της Κρήτης θα σημειωθεί το επόμενο διάστημα. Στη διάρκεια της ημέρας δεν θα σταματήσει η βροχή στο Ηράκλειο και σε όλη την βόρεια Κρήτη, ενώ θα συνεχιστούν και αύριο όχι όμως με την ίδια ένταση. Η κακοκαιρία κινείται προς Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο. Ισχυροί βοριάδες αναμένονται αύριο στο Αιγαίο έντασης 7-8 μποφόρ».

Εικόνες αποκάλυψης στην Κρήτη - Ένας νεκρός | Οι Δεκατιανοί | 15/10/2022
Κακοκαιρία στην Κρήτη: Προβλήματα και στη Σητεία

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο καταγράφονται στη Σητεία, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και της ισχυρής βροχόπτωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε αρκετά σημεία τόσο στην πόλη, όσο και περιφερειακά, έχει προκληθεί συγκέντρωση μεγάλου όγκου νερού και φερτών υλικών, με αποτέλεσμα να καταγράφονται προβλήματα στο οδικό δίκτυο όπου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ