Ελλαδα

Ο γιατρός του Αλέξανδρου Νικολαΐδη για τη μάχη με τον καρκίνο: «Το μεγαλύτερο χρυσό το πήρε εδώ»

Όσα αποκάλυψε ο Κοσμάς Ηλιάδης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξανδρος Νικολαΐδης
Αλέξανδρος Νικολαΐδης © ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Ο γιατρός του, Κοσμάς Ηλιάδης, για τη σπάνια μορφή καρκίνου και τη δύναμη ψυχής του Ολυμπιονίκη

O γιατρός του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, Κοσμάς Ηλιάδης, μίλησε για τη μάχη που έδωσε ο Ολυμπιονίκης τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του με την εξαιρετικά σπάνια μορφή καρκίνου, με την οποία είχε διαγνωστεί.

«Τα ψυχικά του χαρίσματα ίσως ξεπερνούν αυτά των ολυμπιακών αθλημάτων στα οποία πάλεψε και κέρδισε τα μετάλλια», είπε ο κ. Ηλιάδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και πρόσθεσε: «Είχε ένα μεγαλείο ψυχής, ήθελε να το παλεύει πάντα. Έδινε κουράγιο και στους ογκολόγους. Με τις θεραπείες και τον συντονισμό όλων των γιατρών καταφέρθηκε αυτό που φαινόταν ως αδύνατο. Σε αυτό σημασία έπαιξε πως και ο ίδιος είχε το σθένος για να το παλέψει όπως το πάλεψε. Μας έδινε και εμάς κουράγιο. Το μεγάλο χρυσό το πήρε εδώ. Ήταν πραγματικός πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης. Σε όλες τις θεραπείες, ακόμα και στις πειραματικές, φαινόταν ότι ήθελε να παλέψει και έτσι κέρδισε δυο χρόνια ποιοτικά για να είναι δίπλα στην κόρη του που αγαπούσε τόσο», δήλωσε ο κ. Ηλιάδης. 

«Έχοντας μιλήσει πριν από μερικές εβδομάδες με τον Αλέξανδρο, μου περιέγραψε ότι τα πράγματα είχαν δυσκολέψει αλλά είχε πάντα το σθένος να θέλει να προσπαθήσει να το ξεπεράσει και να δίνει μια αισιοδοξία να υπάρχει, για να το παλέψει» περιέγραψε ο Κοσμάς Ηλιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3 και πρόσθεσε: «Έπασχε από έναν όγκο ο οποίος έχει δύσκολη ανταπόκριση στη χημιοθεραπεία και είναι σχετικά ανθεκτικός». 

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: ο γιατρός του μιλά για την «μάχη» με τον καρκίνο

Τι είναι το καρκίνωμα NUT με το οποίο πάλεψε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Με μια εξαιρετικά σπάνια μορφή καρκίνου πάλευε για δύο χρόνια ο ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Νικολαΐδης. Το καρκίνωμα NUT είναι ένας σπάνιος εξαιρετικά επεμβατικός κακοήθης όγκος με άγνωστη προέλευση που εμφανίζεται στα όργανα μέσης γραμμής του σώματος. Μάλιστα, η χώρα μας δεν διαθέτει μητρώο καταγραφής του και είναι άγνωστο αν υπάρχουν άλλα τέτοια περιστατικά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Καρκίνου, το καρκίνωμα NUT (NC), επίσης γνωστό ως καρκίνωμα NUT μέσης γραμμής, είναι ένας τύπος σπάνιου καρκίνου που μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα. Συνήθως, βρίσκεται στο κεφάλι, το λαιμό και τους πνεύμονες. Το NC αναπτύσσεται από τα πλακώδη κύτταρα του σώματος, τα οποία είναι κύτταρα του δέρματος ή βρίσκονται στο εσωτερικό ορισμένων οργάνων, όπως οι πνεύμονες και το στομάχι.

Το NC αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Δεν είναι γνωστό αν αποτελεί κληρονομικό καρκίνο.

Kαρκίνωμα NUT - Πώς γίνεται η διάγνωση

Τα συμπτώματα του NC εξαρτώνται από το πού αναπτύσσεται ο καρκίνος στο σώμα. Μερικά γενικά συμπτώματα είναι:

 • Πόνος
 • Ακούσια απώλεια βάρους
 • Κούραση
 • Βήχας
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Απεικονιστικές Εξετάσεις: Εάν εμφανιστούν συμπτώματα του καρκινώματος, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει απεικονιστικές εξετάσεις όπως πχ μαγνητική, αξονική κλπ, για να εντοπίσει πού βρίσκεται ο όγκος και πόσο μεγάλος είναι. Θα ελέγξουν επίσης και πιθανές μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος.

Πώς αντιμετωπίζεται το NC

Η θεραπεία για κάθε ασθενή είναι μοναδική. Το NC είναι τόσο σπάνιο που δεν υπάρχει τυπική θεραπεία για αυτό, ενώ είναι επίσης δύσκολο να αντιμετωπιστεί επειδή αναπτύσσεται γρήγορα και μπορεί να γίνει ανθεκτικό στη θεραπεία.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Χειρουργική επέμβαση: Μόλις διαγνωστεί το καρκίνωμα, μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου.
 • Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Η ακτινοβολία στοχεύει στην περιοχή του όγκου για να αποτρέψει την ανάπτυξη νέου μετά την αφαίρεσή του.
 • Χημειοθεραπεία: Όταν οι όγκοι NC είναι μεγάλοι ή τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, τότε η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται μετά τη χειρουργική επέμβαση.
  Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και η πρόγνωση θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως:
 • Εκεί που βρίσκεται ο όγκος στο σώμα
 • Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός
 • Τη τμήμα του όγκου ήταν εφικτό να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης
 • Οι γιατροί εκτιμούν τα ποσοστά επιβίωσης NC με βάση το πώς τα κατάφεραν στο παρελθόν ομάδες ατόμων με NC. Επειδή υπάρχουν τόσο λίγοι ασθενείς με NC, αυτά τα ποσοστά μπορεί να μην είναι πολύ ακριβή. Η NC είναι μια πολύ επιθετική ασθένεια και η μέση διάρκεια επιβίωσης είναι περίπου 10 μήνες. Το ποσοστό 2ετούς επιβίωσης είναι 30%.

Ο Kees και ο Kubonishi ανέφεραν για πρώτη φορά αυτόν τον σπάνιο τύπο καρκίνου το 1991. Το 2015, ο καρκίνος NUT συμπεριλήφθηκε επίσημα στην τέταρτη έκδοση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για όγκους πνεύμονα, υπεζωκότα, θύμου και καρδιάς. Το πλήρες όνομα είναι «καρκίνος μεσαίας γραμμής με πυρηνική πρωτεΐνη της αναδιάταξης γονιδίων όρχεων (NUT)».

Οι σωματικές κυτταρογενετικές μεταβολές αποτελούν τη βάση του καρκίνου της μέσης γραμμής. Έχει επιβεβαιωθεί ότι το γονίδιο NUT (NUTM1) που βρίσκεται στο χρωμόσωμα 15q14 μετακινείται 100% με άλλα γονίδια στον καρκίνο του NUT. Περίπου τα 2/3 των περιπτώσεων είναι τέτοιες μετακινήσεις. Τα κύτταρα καρκινώματος έχουν μικρή πρόσφυση. Το μέγεθος του λεμφοκυττάρου είναι περίπου 2-3 φορές μεγαλύτερο, ο πυρήνας είναι σχετικά υψηλός και το μέγεθος του πυρήνα είναι σχετικά ομοιόμορφο, αλλά ο καρυότυπος είναι ακανόνιστος και η άτυπη είναι προφανής.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.