Ελλαδα

Τι είναι το καρκίνωμα NUT με το οποίο πάλεψε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Η δήλωση του γιατρού του - Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι είναι το καρκίνωμα NUT με το οποίο πάλεψε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης
Αλέξανδρος Νικολαΐδης © EUROKINISSI

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Τι είναι το καρκίνωμα NUT - Η σπάνια μορφή καρκίνου από την οποία πέθανε.

Με μια εξαιρετικά σπάνια μορφή καρκίνου πάλευε για δύο χρόνια ο ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Το καρκίνωμα NUT είναι ένας σπάνιος εξαιρετικά επεμβατικός κακοήθης όγκος με άγνωστη προέλευση που εμφανίζεται στα όργανα μέσης γραμμής του σώματος. Μάλιστα, η χώρα μας δεν διαθέτει μητρώο καταγραφής του και είναι άγνωστο αν υπάρχουν άλλα τέτοια περιστατικά στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Καρκίνου, το καρκίνωμα NUT (NC), επίσης γνωστό ως καρκίνωμα NUT μέσης γραμμής, είναι ένας τύπος σπάνιου καρκίνου που μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα. Συνήθως, βρίσκεται στο κεφάλι, το λαιμό και τους πνεύμονες. Το NC αναπτύσσεται από τα πλακώδη κύτταρα του σώματος, τα οποία είναι κύτταρα του δέρματος ή βρίσκονται στο εσωτερικό ορισμένων οργάνων, όπως οι πνεύμονες και το στομάχι.

Το NC αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Δεν είναι γνωστό αν αποτελεί κληρονομικό καρκίνο.

καρκίνωμα NUT - Πώς γίνεται η διάγνωση

Τα συμπτώματα του NC εξαρτώνται από το πού αναπτύσσεται ο καρκίνος στο σώμα. Μερικά γενικά συμπτώματα είναι:

  • Πόνος
  • Ακούσια απώλεια βάρους
  • Κούραση
  • Βήχας
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Απεικονιστικές Εξετάσεις: Εάν εμφανιστούν συμπτώματα του καρκινώματος, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει απεικονιστικές εξετάσεις όπως πχ μαγνητική, αξονική κλπ, για να εντοπίσει πού βρίσκεται ο όγκος και πόσο μεγάλος είναι. Θα ελέγξουν επίσης και πιθανές μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος.

Βιοψία: Για να ελέγξουν εάν ο όγκος είναι NUT ο γιατρός θα κάνει βιοψία, λαμβάνοντας ένα μικρό δείγμα από τον όγκο

Πώς αντιμετωπίζεται το NC

Η θεραπεία για κάθε ασθενή είναι μοναδική. Το NC είναι τόσο σπάνιο που δεν υπάρχει τυπική θεραπεία για αυτό, ενώ είναι επίσης δύσκολο να αντιμετωπιστεί επειδή αναπτύσσεται γρήγορα και μπορεί να γίνει ανθεκτικό στη θεραπεία.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Χειρουργική επέμβαση: Μόλις διαγνωστεί το καρκίνωμα, μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου.
  • Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Η ακτινοβολία στοχεύει στην περιοχή του όγκου για να αποτρέψει την ανάπτυξη νέου μετά την αφαίρεσή του.
  • Χημειοθεραπεία: Όταν οι όγκοι NC είναι μεγάλοι ή τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, τότε η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και η πρόγνωση θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως:

  • Εκεί που βρίσκεται ο όγκος στο σώμα
  • Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός
  • Τη τμήμα του όγκου ήταν εφικτό να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης

Οι γιατροί εκτιμούν τα ποσοστά επιβίωσης NC με βάση το πώς τα κατάφεραν στο παρελθόν ομάδες ατόμων με NC. Επειδή υπάρχουν τόσο λίγοι ασθενείς με NC, αυτά τα ποσοστά μπορεί να μην είναι πολύ ακριβή. Η NC είναι μια πολύ επιθετική ασθένεια και η μέση διάρκεια επιβίωσης είναι περίπου 10 μήνες. Το ποσοστό 2ετούς επιβίωσης είναι 30%.

Ο Kees και ο Kubonishi ανέφεραν για πρώτη φορά αυτόν τον σπάνιο τύπο καρκίνου το 1991. Το 2015, ο καρκίνος NUT συμπεριλήφθηκε επίσημα στην τέταρτη έκδοση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για όγκους πνεύμονα, υπεζωκότα, θύμου και καρδιάς.

Το πλήρες όνομα είναι «καρκίνος μεσαίας γραμμής με πυρηνική πρωτεΐνη της αναδιάταξης γονιδίων όρχεων (NUT)».

Οι σωματικές κυτταρογενετικές μεταβολές αποτελούν τη βάση του καρκίνου της μέσης γραμμής. Έχει επιβεβαιωθεί ότι το γονίδιο NUT (NUTM1) που βρίσκεται στο χρωμόσωμα 15q14 μετακινείται 100% με άλλα γονίδια στον καρκίνο του NUT. Περίπου τα 2/3 των περιπτώσεων είναι τέτοιες μετακινήσεις.

Τα κύτταρα καρκινώματος έχουν μικρή πρόσφυση. Το μέγεθος του λεμφοκυττάρου είναι περίπου 2-3 φορές μεγαλύτερο, ο πυρήνας είναι σχετικά υψηλός και το μέγεθος του πυρήνα είναι σχετικά ομοιόμορφο, αλλά ο καρυότυπος είναι ακανόνιστος και η άτυπη είναι προφανής.

Ο γιατρός του Αλέξανδρου Νικολαΐδη: Διεγνώσθη σε ήδη προχωρημένο στάδιο

Ένας εκ των γιατρών του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, που μάλιστα τον ευχαρίστησε προσωπικά στην τελευταία του ανάρτηση στο Facebook, ο πρύτανης, κ. Δημόπουλος, μίλησε στην εκπομπή της Σταματίνας Τσιμτσιλή για τη μάχη του Ολυμπιονίκη.

«Είναι μία ιδιαίτερα δυσάρεστη ημέρα. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Αλέξανδρου για τη συμπαράσταση που του έδειξαν στην προσπάθεια αυτή που κατέβαλε επί δύο χρόνια, στον αγώνα για τον καρκίνο και να έχουν δύναμη να τον θυμούνται και να τιμούν τη μνήμη του. Όντως, διεγνώσθη, πριν από δύο χρόνια, με μία πολύ σπάνια μορφή καρκίνου του πνεύμονα σε προχωρημένο ήδη στάδιο από την περίοδο της διάγνωσης. Αντιμετωπίστηκε με όλες τις ενδεδειγμένες θεραπευτικές αγωγές, ωφελήθηκε από αυτές για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά δυστυχώς ότι διαγνώστηκε με τη νόσο σε μεταστατικό στάδιο δεν του έδωσε τη δυνατότητα να το ξεπεράσει», είπε ο κ. Δημόπουλος.

Εν συνεχεία ανέφερε: «Όντας παθολόγος, ογκολόγος και ερχόμενος καθημερινά σε επαφή με ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, προφανώς είναι μία δύσκολη περίοδος ιδιαίτερα όταν αφορούν νέα άτομα, ιδιαίτερα όταν αυτά αισθάνονται και την υποχρέωση και το βάρος της οικογένειας, των μικρών παιδιών, τον φόβο ότι μπορεί να τα αφήσουν πίσω, χωρίς να έχουν βοηθήσει στην ολοκλήρωση των σπουδών τους και στην αποκατάστασή τους, δημιουργεί ένα επιπλέον άγχος. Γι’ αυτό και ενδεχομένως οι λίγοι μήνες παράτασης ζωής να έχουν σημασία, ακόμη και ψυχολογική γι’ αυτούς» πρόσθεσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Τέλος, ο κ. Δημόπουλος είπε: «Έλαβε όλα τα ενδεδειγμένα φάρμακα για την περίπτωσή του, όπως γίνεται με όλους τους Έλληνες ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο. Προφανώς η νόσος αυτή όταν είναι μεταστατική προκαλεί συμπτώματα τα οποία χρειάζονται την κατάλληλη αντιμετώπιση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ