Ελλαδα

Δακτύλιος 2022: Επιστρέφει στην Αθήνα τη Δευτέρα - Ποια οχήματα εξαιρούνται

Τι ισχύει με τα αυτοκίνητα EURO 6

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Δακτύλιος 2022 στην Αθήνα ξεκινά τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου
Ο Δακτύλιος 2022 στην Αθήνα ξεκινά τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σε ισχύ ο Δακτύλιος στην Αθήνα τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 - Τα οχήματα EURO 6 και οι υπόλοιπες εξαιρέσεις

Ο Δακτύλιος επανέρχεται από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 στην Αθηνά. Θα παραμείνει σε ισχύ έως και την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023.

Τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της πόλης ενεργοποιούνται μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Επικρατείας και Υποδομών και Μεταφορών.

Σημειώνεται ότι το ειδικό σήμα για τον Δακτύλιο είναι τοποθετημένο σε εμφανή σημεία στην Αθήνα, προκειμένου οι οδηγοί των αυτοκινήτων να γνωρίζουν σε ποιες περιοχές της πόλης ισχύει. Φέτος υπάρχει δραστική περικοπή των εξαιρέσεων με «ψαλίδι» να πέφτει στις άδειες των κομμάτων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, προκείμενου να δοθεί το «καλό παράδειγμα».

Δακτύλιος στην Αθήνα - Τι ώρες ισχύει - Ποια οχήματα μπαίνουν μονές ή ζυγές ημερομηνίες

Ο Δακτύλιος, με την εκ περιτροπής κυκλοφορία, ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07:00 - 20:00.

Την Παρασκευή ο Δακτύλιος στην Αθήνα ξεκινά στις 07:00 και σταματά στις 15:00, με τα αυτοκίνητα να μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στο κέντρο της πρωτεύουσας τις υπόλοιπες ώρες, χωρίς να υπάρχει κάποιος περιορισμός.

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν. Επίσης:

  • Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 0,2,4,6,8
  • Τις περιττές (μονές) τα αυτοκίνητα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.
Δακτύλιος της Αθήνας
Δακτύλιος της Αθήνας © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δακτύλιος στην Αθήνα - Ποια οχήματα εξαιρούνται - Οι διευκρινίσεις για τα αυτοκίνητα EURO 6

Σύμφωνα με την απόφαση για τον Δακτύλιο 2022, που ξεκινά εκ νέου τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, από τους περιορισμούς εξαιρούνται και θα μπαίνουν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας:

  1. Τα, εκ κατασκευής, αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου.
  2. Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου, σύμφωνα με το Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης-New European Driving Cycle /NEDC), τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31/12/2020.
  3. Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 145 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων - Worldwide Light Test Procedure/WLTP), τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01/01/2021 και εφεξής.
  4. Όσοι έχουν τη σχετική άδεια δακτυλίου.

Άδεια για τον Δακτύλιο στην Αθήνα - Προθεσμία 10 ημερών στους οδηγούς

Σε ό,τι αφορά στους περυσινούς κατόχους αδειών Δακτυλίου 2022, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επισημαίνεται ότι δίδεται προθεσμία 10 εργάσιμων ημερών, για να τις ανανεώσουν.

Μέχρι τότε θα υπάρξει ελαστικότητα στους ελέγχους, με την επίδειξη της περυσινής άδειας εισόδου στο δακτύλιο.

Πώς βγαίνει το σήμα για τον Δακτύλιο 2022 στην Αθήνα - Βήμα βήμα η διαδικασία για τους οδηγούς αυτοκινήτων

Οι κάτοχοι των ανωτέρω οχημάτων, για να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στον Δακτύλιο, πρέπει να εκδώσουν το ειδικό σήμα μέσω του gov.gr. Θα χρειαστούν:

  1. Tους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
  2. Tον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος
  3. Tον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη/εταιρείας που ανήκει το όχημα.

Το ειδικό σήμα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, με σκοπό την επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου.

Τα όρια του Δακτυλίου - Σε ποιους δρόμους της Αθήνας ξεκινά

Ο Δακτύλιος 2022 στην Αθήνα καλύπτει την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: «Λ. Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Λ. Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπύρου Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Ανδρ. Φραντζή - Λ. Ανδρ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Λ. Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλατεία Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Λ. Αλεξάνδρας».

Διευκρινίζεται ότι στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Μικρού Δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.

Τι ισχύει με τους μόνιμους κατοίκους της Αθήνας - Ποιοι άλλοι εξαιρούνται από τον Δακτύλιο

Υπενθυμίζεται πως οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, με μόνιμη κατοικία εντός του ορίου του Δακτυλίου έχουν τη δυνατότητα εισόδου και εξόδου από αυτόν ελεύθερα, αρκεί να προμηθευτούν την ειδική κάρτα που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων.

Τα αυτοκίνητα αυτά, θα κινούνται σε προκαθορισμένες ζώνες, αναλόγως του τόπου κατοικίας του κατόχου, χρησιμοποιώντας τη συντομότερη διαδρομή από και προς την κατοικία του (για είσοδο/έξοδο στον και από το Δακτύλιο).

Οι μόνιμοι κάτοικοι της Αθήνας πρέπει να έχουν το ειδικό σήμα για να μπαινοβγαίνουν ελεύθερα στον Δακτύλιο
Οι μόνιμοι κάτοικοι της Αθήνας πρέπει να έχουν το ειδικό σήμα για να μπαινοβγαίνουν ελεύθερα στον Δακτύλιο © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Επίσης, δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης στον Δακτύλιο στην Αθήνα έχουν:

  • Τα οχήματα ιατρών (με το ειδικό σήμα), φυσιοθεραπευτών, αναπήρων πολέμου, ασθενείς που χρήζουν συχνής θεραπείας (θα πρέπει να έχουν σχετική βεβαίωση του νοσηλευτικού ιδρύματος ) καθώς και αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ με την προϋπόθεση το άτομο Με Αναπηρία να είναι εφοδιασμένο με Δελτίο Στάθμευσης Ατόμων με Αναπηρίες.
  • Αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων και ευαίσθητων ιατρικών υλικών.
  • Νεκροφόρες και εκπαιδευτικά αυτοκίνητα επαγγελματιών εκπαιδευτών, που έχουν την έδρα τους εντός του Δακτυλίου της Αθήνας.
  • Αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών, ΟΤΑ, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των υπηρεσιών αυτών, για τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπων του Τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ.

Διευκρινίζεται ότι όσον αφορά στις άδειες ελεύθερης κυκλοφορίας στον Δακτύλιο (που δεν σχετίζονται με τον τύπο του οχήματος αλλά με ιδιότητα του οδηγού τους) χορηγούνται μετά από αίτηση των δικαιούχων προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ