Ελλαδα

Δίκη Χρυσής Αυγής - Η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα: «Ο δολοφόνος αγκάλιασε τον Παύλο και τον μαχαίρωσε»

«Τρία επαγγελματικά χτυπήματα. Δύο στην καρδιά και ένα στον μηρό, στην αορτή. Αυτός που το έκανε ήταν εκπαιδευμένος, μας το είπε και ο γιατρός»

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Μάγδα Φύσσα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων
Η Μάγδα Φύσσα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων © Eurokinissi

Δίκη Χρυσής Αυγής - Η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα - Πώς περιγράφει το βράδυ της δολοφονίας του γιου της

Στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων βρίσκεται αυτή την ώρα η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, καταθέτοντας στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής σχετικά με τη δολοφονία του γιου της στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013 από τον Γ. Ρουπακιά.

«Πήγε εκεί ο δολοφόνος.. έκαναν όλοι στην άκρη. Αγκάλιασε τον Παύλο και τον μαχαίρωσε». Η Μάγδα Φύσσα περιγράφει στην κατάθεση της το βράδυ που «άνοιξε η γη κάτω από τα πόδια της», όταν ο γιoς της έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά. «Τρία επαγγελματικά χτυπήματα. Δύο στην καρδιά και ένα στον μηρό, στην αορτή. Αυτός που το έκανε ήταν εκπαιδευμένος, μας το είπε και ο γιατρός» είπε η μάρτυρας.

Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα, από την πλευρά του κοινού που έχει διατεθεί για τους φίλους του Παύλου Φύσσα και αντιφασίστες και σχεδόν άδεια από την πλευρά της Χρυσής Αυγής η μητέρα του Παύλου Φύσσα ξεκίνησε να καταθέτει για τη δολοφονία του παιδιού της, τονίζοντας πως σε βάρος του μουσικού κινήθηκε το τάγμα της Νίκαιας. «Προφανώς ήταν στόχος» είπε η μάρτυρας επισημαίνοντας πως ο Παύλος ήταν γνωστός από τη μουσική του αντιφασίστας.

«Ονομάζομαι Μάγδα και ο Παύλος είναι ο γιος μου» ήταν οι πρώτες λέξεις που είπε. Έχοντας πίσω της τις περισσότερες θέσεις στο εδώλιο άδειες, αφού μόνο ο Γιάννης Λαγός και άλλοι δύο κατηγορούμενοι είναι παρόντες, η κ. Φύσσα αποφεύγει να πει το όνομα του απόντα Γιώργου Ρουπακιά αποκαλώντας τον καταδικασμένο σε ισόβια κατηγορούμενο «ο δολοφόνος».

Η μάρτυρας περίγραψε όσα γνωρίζει ότι έγιναν το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, όταν ο γιός της πήγε με τη σύντροφό του Χρύσα και φίλους του στην καφετέρια Κοράλλι για να δουν ποδοσφαιρικό αγώνα. Εκεί, όπως είπε η μητέρα του μουσικού, βρίσκονταν δύο στόμα ντυμένα με ρούχα της Χρυσής Αυγής ,με παντελόνι παραλλαγής και την μπλούζα της οργάνωσης ανάποδα ώστε να μην φαίνεται το σήμα της.

«Αφού τελείωσε η μπάλα πάνε να φύγουν και βλέπουν ότι έχουν βγει έξω οι δυο τύποι και απέναντι έχουν μαζευτεί 5 άτομα με κακές προθέσεις. Ο Παύλος είπε «πάμε να φύγουμε και ερχόμαστε μετά για τα αυτοκίνητα». Φτάνοντας Τσαλδάρη και Κεφαλληνίας βλέπουν ένα ολόκληρο κομβόι κυρίως με μηχανές. Το αυτοκίνητο που είναι στην αρχή είναι του δολοφόνου. Σταματάει και ρωτάει τον Παύλο ποια είναι η Κεφαλληνίας και ο Παύλος του λέει αυτή είναι. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί από τα 5 άτομα που ήταν στην αρχή, πάνω από 30-40, δεν ξέρω ακριβώς πόσοι και έχει έρθει και η ΔΙΑΣ, ήδη δύο μηχανές έξω από το μαγαζί. Οι μηχανές της ΔΙΑΣ στη συνέχεια γίνονται τέσσερις στην Τσαλδάρη».

Η Μάγδα Φύσσα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων
Η Μάγδα Φύσσα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων © Eurokinissi

Όπως είπε η κ. Φύσσα ήταν σαφές πως οι συγκεντρωμένοι ήθελαν να τρομοκρατήσουν και να κλιμακώσουν την ένταση:

«Το τάγμα, λοιπόν, αρχίζει τις βρισιές. Κρατούσαν ρόπαλα, λοστούς, έχουν έρθει με σκοπό να τρομοκρατήσουν. Τα παιδιά αποφασίζουν να περάσουν απέναντι και να πάνε στο σπίτι, αφού πάρουν τσιγάρα. Οι από εκεί αρχίζουν να βρίζουν έντονα, να χτυπάνε δυνατά τα πόδια τους κάτω ρυθμικά.

Ο Παύλος είπε στους φίλους του: "Τώρα τρέχουμε". Τα παιδιά έτρεξαν. Ο Παύλος όμως δεν έτρεξε. Έμεινε πίσω και αυτοί τον προλαβαίνουν. Αρχίζουν από 3αδες 5αδες να περνάνε,να χτυπάνε και να φεύγουν, να βρίζουν, με αποτέλεσμα να εγκλωβίσουν τον Παύλο εκεί. Άρχισε η μάχη με τους Χρυσαυγίτες να χτυπούν.. δεν κατάφεραν να τον ρίξουν κάτω.

Ο δολοφόνος δεν φορούσε τη στολή της Χρυσής Αυγής και ήταν μεγαλύτερος των άλλων ηλικιακά. Ήταν σε ψύχραιμη κατάσταση με ήρεμες κινήσεις όταν άφησε το αυτοκίνητο και πήγε στο σημείο. Όλοι τότε κάνουν στην άκρη.. μπαίνει ανάμεσα αγκαλιάζει τον Παύλο και τον μαχαιρώνει».

Σύμφωνα με την Μάγδα Φύσσα η φίλη του Παύλου της είπε ότι παρακαλούσε τους αστυνομικούς να πάνε στον Παύλο, στο σημείο που εξελισσόταν η επίθεση.. «Έλεγαν ότι δεν μπορούσαν. Κάποιος τελικά συγκινήθηκε και την ακολούθησε. Φτάνοντας είχε γίνει η δολοφονία και αντί να συλλάβουν το δολοφόνο, έβγαλαν χειροπέδες στον Παύλο ο οποίος σήκωσε την μπλούζα του και λέει "Με μαχαίρωσε θα με συλλάβετε και από πάνω;". Και έδειξε το δολοφόνο του. Μία αστυνομικός τότε είπε: "Είπαμε όχι και μαχαίρια!" που σημαίνει ότι γνώριζαν από πριν».

Η μάρτυρας περιέγραψε στην αρχή της κατάθεσης της τις στιγμές που ακολούθησαν όταν είδε κάτωχρο τον πατέρα του Παύλου, να προσπαθεί να της πει πως έγινε κάτι σοβαρό και πως έπρεπε να πάνε στο Νοσοκομείο. «Κατάλαβα πως κάτι σοβαρό είχε συμβεί. Πόσο κακό δεν ήξερα..» Με σπασμένη την φωνή αναφέρθηκε σε όσα έγιναν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας μέχρι που αντίκρισε στο νεκροτομείο το παιδί της. «Δεν φαινόταν φοβισμένος, ούτε ταλαιπωρημένος. Ήταν ήρεμος, κοιμόταν..»

Νωρίτερα πριν ξεκινήσει η κατάθεση της Μαγδας Φύσσα, η πλευρά του Ιωάννη Λαγού, μοναδικός παρόντας από τη θεωρούμενη διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, έθεσε θέμα δημοσιότητας της δίκης ζητώντας τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων «και με δικά μας Μέσα.. καθώς τα ΜΜΕ ελέγχονται από την άλλη πλευρά».

Στο αίτημα συντάχθηκαν κάποιοι εκ των κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων ο απόντας Γιώργος Ρουπακιάς, οι πρώην βουλευτές Ηλίας Παναγιώταρος και Χρήστος Παππάς καθώς και ο "πυρηναρχης" της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα Γιώργος Πανταζής.

Αντιτάχθηκαν στο αίτημα ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος ,η σύζυγος του Ελένη Ζαρούλια καθώς και οι Ηλίας Κασιδιάρης, Στάθης Μπούκουρας , Γιώργος Γερμενης και Χρυσοβαλαντης Αλεξόπουλος .

Το δικαστήριο με ανάλογη εισαγγελική πρόταση απέρριψε το αίτημα.

Η Μάγδα Φύσσα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων
Η Μάγδα Φύσσα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Για τα όσα ακολούθησαν στο νοσοκομείο είχε καταθέσει:

«Φτάνουμε στο Κρατικό. Βλέπω πολύ κόσμο έξω. Συγγενείς και φίλους. Ο γιατρός που ήταν εκεί μου είπε την αλήθεια ότι ο Παύλος δεν ζει, έφυγε. Και εγώ είπα "Πώς είναι δυνατόν: Πώς έφυγε…". Μου είπε ότι τον μαχαίρωσαν στην καρδιά, η Χρυσή Αυγή, αλλά μου λέει "σας παρακαλώ πάρα πολύ, τον δολοφόνο τον έχουν πιάσει". Είπα "δεν μπορούσε να γίνει κάτι; Δηλαδή πώς έγινε;". Και μου είπε ότι το χτύπημα που έφαγε ο γιος μου, οι μαχαιριές που έφαγε ήταν επαγγελματικές, δεν υπήρχε περίπτωση να σωθεί και εδώ έξω να γινόταν το κακό, δεν θα προλαβαίναμε...» και πρόσθεσε:

«Οι μαχαιριές ήταν σε καίρια σημεία, στην καρδιά του δύο, ήταν εκπαιδευμένος δολοφόνος, ήξερε πάρα πολύ καλά τι έκανε. Αυτό το συμπεραίνω από τον τρόπο που επλήγη ο γιος μου και μας το είπε και ο γιατρός του Κρατικού και υπάρχει και στην ιατροδικαστική εξέταση, τα χτυπήματα περιγράφονται ως θανατηφόρα. Φεύγει λοιπόν ο Ρουπακιάς και πάει να μπει στο αυτοκίνητό του. Εκεί φωνάζει ο Παύλος, σηκώνει την μπλούζα του και φωνάζει: "Πού πας; Με μαχαίρωσες και φεύγεις;". Ο γιος μου τον Ρουπακιά δεν τον είχε συναντήσει ποτέ άλλοτε. Παρ’ όλο που δεν τον γνώριζε ο Ρουπακιάς, τον πλησίασε και τον σκότωσε για τον λόγο ότι ανήκει στην εγκληματική Οργάνωση Χρυσή Αυγή και είναι εκπαιδευμένος δολοφόνος. Το έκανε γιατί πήρε την εντολή. Τίποτε απολύτως δεν θα κάνανε εάν δεν ήτανε μέλη της οργάνωσης και τίποτε απολύτως δεν θα έκαναν χωρίς εντολή.

»Τον δολοφόνησε, χωρίς να υπάρχει συμπλοκή. Το κίνητρο δεν είναι τίποτε άλλο από το να θέλουν να έχουν την ισχύ που νομίζουν ότι έχουνε στον κόσμο και οτιδήποτε αντίθετο από αυτούς πρέπει να τελειώνει, οποιοσδήποτε, οτιδήποτε είναι αυτό. …Εκπαιδεύουν δολοφόνους. Το κίνητρο για μένα για να φτάσουνε μέχρι την ανθρωποκτονία είναι ότι η δομή της οργάνωσης είναι εγκληματική οργάνωση, εκπαιδεύει δολοφόνους και απλά εκείνο το βράδυ θέλανε να σκοτώσουνε και σκοτώσανε… Βεβαίως και τα πράγματα έγιναν βάσει σχεδίου. Αυτοί δεν κουνιούνται από τη θέση τους εάν δεν πάρουν εντολή και αυτά είναι αποδεδειγμένα από τα βίντεο.… Το καταλάβαμε ότι δόθηκε εντολή να σκοτώσουν τον γιο μου. Αυτό προκύπτει από το αποτέλεσμα. Ο Ρουπακιάς είχε πάρει εντολή να δολοφονήσει τον γιο μου. Ο αρχηγός έδωσε την εντολή».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ