Πολιτικη & Οικονομια

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής - Ένταση και ναζιστικοί χαιρετισμοί

«Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους Ναζί» η απάντηση

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δίκη Χρυσής Αυγής: Ολοκληρώθηκε σε κλίμα έντασης η τέταρτη συνεδρίαση - Τι κατέθεσαν Κασιδιάρης - Λαγός. Στις 7 Οκτωβρίου καταθέτει η Μάγδα Φύσσα.
Λαγός - Κασιδιάρης στη σημερινή συνεδρίαση του Εφετείου Αθηνών για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής © Eurokinissi / Τατιάνα Μπόλαρη

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ολοκληρώθηκε σε κλίμα έντασης η τέταρτη συνεδρίαση - Τι κατέθεσαν Κασιδιάρης - Λαγός. Στις 7 Οκτωβρίου καταθέτει η Μάγδα Φύσσα.

Σε κλίμα έντασης ολοκληρώθηκε η σημερινή, τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

Υποστηρικτές του Ηλία Κασιδιάρη και του Γιάννη Λαγού ξέσπασαν ξανά σε χειροκροτήματα και συνθήματα κατά την έξοδο των κατηγορουμένων από τη δικαστική αίθουσα. Φωτογραφικό ντοκουμέντο μάλιστα εμφανίζει μέλος του ακροατηρίου να χαιρετά ναζιστικά κατά την αποχώρηση των κρατούμενων σε διακοπή της συνεδρίασης.

Το τεταμένο κλίμα πυροδότησε νέο γύρο έντασης, με μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων και συγγενείς των θυμάτων να ανταπαντούν με συνθήματα. Η πλευρά του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού, Παύλου Φύσσα, φέρεται να φώναξε το σύνθημα «ο Παύλος ζει, τσακίστε τους Ναζί», ενώ μπουκάλι εκσφενδονίστηκε προς την πλευρά των υποστηρικτών των κατηγορουμένων. Η Μάγδα Φύσσα, στράφηκε στους αστυνομικούς για να διαμαρτυρηθεί λέγοντας: «Τι αστυνομία είστε ρε; μαζέψτε τους φασίστες! Δε ντρέπεστε λίγο;»

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Ηλίας Κασιδιάρης παρέστη στο δικαστήριο, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τον λόγο ζήτησαν και έλαβαν τόσο ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης όσο και ο Γιάννης Λαγός.

«Αρνούμαι κατηγορηματικά την κατηγορία και την αποκρούω. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη οποιασδήποτε πράξης. Είναι ανυπόστατη, αβάσιμη, κακόβουλη προσβάλει την αλήθεια και τους κανόνες δικαίου. Πιστεύω στη δίκαιη δίκη. Υπερασπίστηκα με σθένος την αλήθεια και τους κανόνες δικαίου. Αυτή η αβάσιμη κατηγορία δεν μπορεί να με εμποδίσει να υπηρετώ το πατριωτικό καθήκον», είπε μεταξύ άλλων ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Αμετανόητος και περήφανος Έλληνας εθνικιστής δήλωσε ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος για δεύτερη φορά ζήτησε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του.

«Η δίκη είναι καθαρά πολιτική. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, σέβομαι ελάχιστους δικαστές. Δηλώνω αμετανόητος, όχι για τις πράξεις μου, γιατί δεν έκανα τίποτα. Δηλώνω περήφανος Έλληνας εθνικιστής», ανέφερε ο Γιάννης Λαγός, με το δικαστήριο μα επιφυλάσσεται να απαντήσει στο αίτημά του.

Νωρίτερα το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Νίκου Μιχαλολιάκου να αναβληθεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό της Χρυσής Αυγής, επικαλούμενος ότι δεν έγινε νόμιμα η κλήτευσή του.

Η πλευρά του Νίκου Μιχαλολιάκου επανέφερε το ζήτημα ακυρότητας της κλήτευσης του κατηγορούμενου στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι αφενός δεν ήταν σε θέση για λόγους υγείας να την παραλάβει και αφετέρου ότι η υπογραφή στο έγγραφο κλήτευσης είναι πλαστή, καθώς αναγράφει «Μιχαλολάικος».

«Μέχρι τις 20 Μαΐου ο Μιχαλολιάκος ήταν στη ΜΕΘ. Στις 6 Ιουνίου μπήκε σε κέντρο αποκατάστασης. Από πού προκύπτει ότι ενημερώθηκε; Η κλήτευση τυγχάνει άκυρη. Πώς μπορεί άνθρωπος διασωληνωμένος να παραλαμβάνει έγγραφα; Η υπογραφή είναι πλαστή, γράφει Μιχαλολιάκος», ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης Δημ. Παπαδέλλης.

Εισαγγελέας: Κατά τη γνώμη μου το έγγραφο είναι γνήσιο και η ένσταση πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη.

Δημ. Παπαδέλλης: Θέλουμε να φέρουμε μάρτυρες και γιατρούς να πουν εάν μπορούσε να κρατήσει στιλό.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με υποβολή άλλων ενστάσεων. Οι συνήγοροι των καταδικασθέντων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έθεσαν ζήτημα απαραδέκτου της έφεσης που άσκησε ο εισαγγελέας στην πρωτόδικη απόφαση, ζητώντας μεγαλύτερες ποινές.

Το δικαστήριο απέρριψε όλες τις ενστάσεις και διέκοψε για τις 7 Οκτωβρίου, οπότε θα ξεκινήσουν οι καταθέσεις με πρώτη μάρτυρα τη Μάγδα Φύσσα.

Αντιπροσωπεία δικηγόρων της πολιτικής αγωγής έθεσε τα προβλήματα ακουστικής και εξαερισμού της αίθουσας τελετών του Εφετείου σε μέλος της τριμελούς διοίκησης του Εφετείου. Για μία ακόμη φορά τα μικρόφωνα στη δικαστική αίθουσα δεν λειτουργούν καθιστώντας πολύ δύσκολη την παρακολούθηση της συνεδρίασης. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της διοίκησης υπήρξε η απάντηση ότι η αρμόδια τεχνική εταιρεία έχει ενημερωθεί, ώστε στην επόμενη συνεδρίαση να έχουν επιλυθεί τα προβλήματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ