Ελλαδα

Νυχτερινό ρεύμα: Χειμερινό ωράριο, αίτηση και δικαιούχοι - Αναλυτικός οδηγός

Βήμα βήμα η διαδικασία για το νυχτερινό τιμολόγιο - Ποιες ώρες ισχύει η μειωμένη χρέωση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ηλεκτρικό ρεύμα
Ηλεκτρικό ρεύμα © Unsplash

Νυχτερινό ρεύμα από την 1η Νοεμβρίου 2022 - Το χειμερινό ωράριο της ΔΕΗ και οι δικαιούχοι - Πώς γίνεται η αίτηση

Στο νυχτερινό ρεύμα της ΔΕΗ το χειμερινό ωράριο για τα νοικοκυριά ξεκινά την 1η Νοεμβρίου 2022 και παραμένει σε ισχύ μέχρι τις 30 Απριλίου 2023.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αλλάζουν οι ώρες που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο. Σε αντίθεση με την άνοιξη και το καλοκαίρι που είναι συνεχές, τον χειμώνα το νυχτερινό ρεύμα γίνεται «σπαστό». Υπάρχουν, δηλαδή, δύο χρονικές ζώνες, εκ των οποίων η μία είναι το μεσημέρι.

Όπως διευκρινίζει η ΔΕΗ, το Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο Γ1Ν (με χρονοχρέωση) απευθύνεται σε οικιακούς πελάτες, με διαφορετικές ανάγκες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην ημέρα. 

Είναι ένα τιμολόγιο της ΔΕΗ, όπου οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του 24ώρου χρεώνονται με διαφορετικές τιμές. Ειδικότερα:

  1. Τιμή του Οικιακού Τιμολογίου Γ1 στις ώρες χρέωσης «Ημέρας» και
  2. μειωμένη τιμή «Νύχτας» στις ώρες μειωμένης χρέωσης.

Νυχτερινό ρεύμα ΔΕΗ - Οι ώρες που ισχύει από την 1η Νοεμβρίου

Στις ανακοινώσεις για το νυχτερινό ρεύμα της ΔΕΗ επισημαίνεται ότι το ωράριο χειμερινής περιόδου από 1η Νοεμβρίου 2022 έως 30 Απριλίου 2023 διαμορφώνεται ως ακολούθως:

  • 02:00 - 08:00 και 15:00 - 17:00, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών
  • 02:00 - 08:00 και 15:30 - 17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεδεμένων νησιών. 

Ποιοι δικαιούνται νυχτερινό ρεύμα τον χειμώνα - Οι 3 κατηγορίες

Δικαιούχοι για το Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο Γ1Ν μπορεί να είναι:

  1. Οι καταναλωτές που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το τμηματικό ωράριο 02:00 έως 08:00 και 15:00 έως 17:00 μέχρι 30 Απριλίου 2018.
  2. Οι νέοι καταναλωτές που ζητούν νυχτερινό τιμολόγιο, οι οποίοι θα λαμβάνουν αυτό το ωράριο και μόνο.
  3. Οι καταναλωτές που έχουν το συνεχές και επιθυμούν να το αλλάξουν και να λάβουν το τμηματικό (οι οποίοι όμως δεν μπορούν πλέον να επανέλθουν στο συνεχές ωράριο).

Βασική προϋπόθεση για να έχει κάποιος νυχτερινό ρεύμα είναι να κάνει την αίτηση. Σημειώνεται ότι υπάρχει δαπάνη για την ενεργοποίηση της χρονοχρέωσης (νυχτερινό ρεύμα).

Πώς γίνεται η αίτηση για το νυχτερινό ρεύμα

Στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνεται ότι «εφόσον το επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος, μπορεί να προχωρήσει στη διακριτή χρέωση της κατανάλωσης σε 2 χρονικές ζώνες: α) τη ζώνη κανονικής χρέωσης (ημερήσια ζώνη) και β) τη ζώνη μειωμένης χρέωσης (νυκτερινή ζώνη)».

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι «τα τιμολόγια χρέωσης της ζώνης κανονικής χρέωσης και της ζώνης μειωμένης χρέωσης καθορίζονται από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Από 1η Γενάρη θα τεθεί σε ισχύ και τέταρτο τιμολόγιο ρεύματος
Από 1η Γενάρη θα τεθεί σε ισχύ και τέταρτο τιμολόγιο ρεύματος © Unsplash

Η αίτηση για το νυχτερινό τιμολόγιο μπορεί να υποβληθεί, εφόσον το τιμολόγιο ρεύματος εκδίδεται στο όνομα του ενδιαφερόμενου. Η διαδικασία της αίτησης γίνεται με δύο τρόπους:

  • Μέσα από την εφαρμογή εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ
  • Τηλεφωνικά στο 800 400 4000.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Οκτώβριο ισχύει κλιμακωτή κρατική επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ