Ελλαδα

Δύο φορές ισόβια και στο Εφετείο για τον δολοφόνο της Δώρας Ζέμπερη

Δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δώρα Ζέμπερη
Δώρα Ζέμπερη

Δολοφονία Δώρας Ζέμπερη: Η απόφαση του δικαστηρίου για τον Εμμανουήλ Σοροπίδη στο Εφετείο. 

Δις ισόβια επέβαλε και το Εφετείο στον Εμμανουήλ Σοροπίδη για τη δολοφονία της Δώρας Ζέμπερη, μετά την εισαγγελική αγόρευση.

Το Εφετείο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό. Ομόφωνα ένορκοι και δικαστές έκριναν ένοχο τον κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα.

Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου είχε ζητήσει την αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά η εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα επισημαίνοντας ότι για την αναγνώριση του ελαφρυντικού δεν αρκεί η καλή συμπεριφορά στις φυλακές. Μάλιστα, όπως σημείωσε η εισαγγελέας δεν προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος έχει σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες. Οι συγγενείς της Δώρας Ζέμπερη χειροκρότησαν την πρόταση της εισαγγελέως.

Δολοφονία Δώρας Ζέμπερη: Η εισαγγελική αγόρευση - καταπέλτης για τον Εμμανουήλ Σοροπίδη

Νωρίτερα, την ενοχή του Εμμανουήλ Σοροπίδη και σε δεύτερο βαθμό ζήτησε η εισαγγελέας για τη δολοφονία της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη το 2017 μέσα στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών. Η εισαγγελέας σε εισήγηση - «καταπέλτη» για τον κατηγορούμενο σημείωσε ότι ο δράστης επιτέθηκε στο θύμα ανάμεσα στα μνήματα, ενώ «όσα ισχυρίζεται είναι αντικρουόμενα».

«Η Δώρα Ζέμπερη πρόσφατα είχε χάσει έναν καλό της φίλο, με τον οποίο τη συνέδεαν πολλά, αποφάσισε να επισκεφθεί τον τάφο του. Ακολούθησε μια διαδρομή που ακολουθούσε για μήνες. Έμελλε εκείνο το απόγευμα που τον επισκέφθηκε, να το τελευταίο απόγευμα για τη ζωή της. Ο κατηγορούμενος βρισκόταν ανάμεσα στα μνήματα, της επιτέθηκε. Δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς συνθήκες, αλλά το κίνητρο φαίνεται πως ήταν να της πάρει την τσάντα. Από αυτά που προέκυψαν από την αποδεικτική διαδικασία της επιτέθηκε και εκείνη δε θέλησε να της πάρει την τσάντα. Όσα ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος είναι αλληλοσυγκρουόμενα. Φαίνεται πως ακολούθησε πάλη μεταξύ του. Ο κατηγορούμενος είπε -στην πιο πιθανή κατ’ εμένα εκδοχή- ότι έπεσαν κάτω και για να μπορέσει να απεμπλακεί τις κατάφερε μαχαιριές. Δεκατέσσερα πλήγματα. Δεν ήταν όλα θανατηφόρα. Αυτό στην καρδιά και στους πνεύμονες ήταν. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος. Αυτά τα λέει ο κατηγορούμενος γιατί μάρτυρες δεν υπήρχαν. Ο δράστης πέταξε το μαχαίρι και το πουκάμισο της σε δυο διαφορετικούς κάδους, την τσάντα της παρακείμενο οικόπεδο και πούλησε το κινητό της στην Ομόνοια», ανέφερε αρχικά στην εισήγησή της η εισαγγελέας και σε άλλο σημείο της αγόρευσής της σημείωσε:

«Η Δώρα ήταν το οικονομικό στήριγμα της οικογένειας της μητέρας, του πατέρα της αλλά και των μικρών αδελφών της. Έπαιρνε δάνεια για να εξοφλεί τα χρέη του καταχρεωμένου πατέρα της. Πολύ συχνά έφταναν στο σπίτι τοκογλύφοι, λόγω των χρεών του πατέρα της. Η Δώρα εκδήλωνε φοβίες για τη δουλειά της. Φοβόταν μήπως κάνει κάποιο λάθος. Ήταν νέα υπάλληλος, της ανάθεταν απλές υποθέσεις και είχε την καθοδήγηση του προϊσταμένου της. Η Δώρα έκανε επαλήθευση των προστίμων και επέβαλε τους φόρους. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτή στη Σάμο, επιβλήθηκαν πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ. Αυτές είναι βαριές υποθέσεις».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.