Ελλαδα

Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου

Σε ηλικία 99 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζάχος Χατζηφωτίου
Ζάχος Χατζηφωτίου © EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ζάχος Χατζηφωτίου: Ο θάνατος του συγγραφέα και δημοσιογράφου στα 99 του χρόνια - Η πορεία 

Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έδινε μάχη για τη ζωή του στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ. Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας έφυγε από τη ζωή δύο ημέρες μετά τα 99ά γενέθλιά του. 

Ζάχος Χατζηφωτίου: Η γέννηση στα Ψαρά και η συγγραφή

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου γεννήθηκε το 1923 και κατάγεται από τα Ψαρά. Η οικογένειά του έφυγε από το νησί το 1824, μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους, και εγκαταστάθηκε αρχικά στη Σύρο και τελικά στην Αθήνα, στην Πλάκα, όπου και γεννήθηκε ο Ζάχος στις 28 Σεπτεμβρίου 1923.

Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην Κατοχή, σε ηλικία 17 ετών, απέδρασε στην Αίγυπτο, όπου έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, πρώτα ως στρατιώτης στους Ποντικούς της Ερήμου, στην πολιορκία του Τομπρούκ, και μετά συμμετέχοντας στην 3η Ορεινή Ταξιαρχία - Ρίμινι, η οποία μπήκε πρώτη στο Ρίμινι, όπου και παρασημοφορήθηκε.

Ζάχος Χατζηφωτίου
Ζάχος Χατζηφωτίου © EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά το τέλος του πολέμου και την επιστροφή του εργάστηκε στις επιχειρήσεις της οικογένειάς του (βιομηχανία και εμπόριο υφασμάτων) μέχρι το 1956. Από το 1956 και μέχρι το 1962 διετέλεσε διευθυντής εκδοτικού οίκου στο Παρίσι. Την περίοδο 1962-1970 δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία και από το 1970 εμφανίζεται πλέον ως συγγραφέας και δημοσιογράφος. Χρονογράφος στην εφημερίδα «Καθημερινή» (1974-1977), στον «Ταχυδρόμο» με το ψευδώνυμο «Ίακχος» από το 1975 και στα «Νέα» ως «ο Διακριτικός» από το 1977. Εργάστηκε στην τηλεόραση και έγινε γνωστός από την εκπομπή «Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου».

Ήταν συγγραφέας των βιβλίων «Τα εν οίκω… εν Δήμω», «Πωλείται Συνείδησις», «Συννεφιάζει και στη Μύκονο», «Πάντα την Κυριακή», «Ο Ίακχος κι εγώ», «100 εκπομπές», «Χιούμορ και ζωγραφική», «Τα Μονοπάτια του Πολέμου» και άλλα.

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου υπήρξε παντρεμένος με την Τζένη Καρέζη από το 1962 έως το 1964. 

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου μιλάει στο Happy Day

Ζάχος Χατζηφωτίου: Όταν αφηγήθηκε τη ζωή του στην ATHENS VOICE

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέντευξη τού Ζάχου Χατζηφωτίου στην ATHENS VOICE για τα παιδικά χρόνια, τον πόλεμο του '40, τις γυναίκες, τον Ίακχο και τον «Ταχυδρόμο», τη δημοσιογραφία και την κοσμική ζωή. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ