Ελλαδα

ΜΜΜ: Απεργία σήμερα σε Μετρό, Ηλεκτρικό, λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αθήνα (βίντεο)

Χειρόφρενο και στο τραμ

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χωρίς Μετρό σήμερα η Αθήνα λόγω 24ωρης απεργίας στα ΜΜΜ
Χωρίς Μετρό σήμερα η Αθήνα λόγω 24ωρης απεργίας στα ΜΜΜ © ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ/EUROKINISSI

Απεργία στα ΜΜΜ: Λεωφορεία, τρόλεϊ, Μετρό, Ηλεκτρικός και Τραμ δεν κυκλοφορούν σήμερα Τετάρτη (21/9) στην Αθήνα.

Χωρίς ΜΜΜ σήμερα Τετάρτη (21/9) καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη 24ωρη απεργία. Το επιβατικό κοινό καλείται να οπλιστεί με υπομονή, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) αποφάσισαν να προχωρήσουν στην 24ωρη απεργία, την οποία προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) ενόψει της ψήφισης του σχεδίου νόμου για τις ΔΕΚΟ στη Βουλή.

Τα σωματεία εργαζομένων εξέδωσαν χωριστές ανακοινώσεις για την απεργία. Μεγάλα προβλήματα αναμένονται στους δρόμους της Αθήνας, με μεγάλο μποτιλιάρισμα να σχηματίζεται σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. 

ΜΜΜ Απεργία: Ποια μέσα δεν κυκλοφορούν σήμερα στην Αθήνα

Όπως ανακοινώθηκε, σήμερα Τετάρτη (21/9) δεν κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Επίσης, ακινητοποιημένοι είναι οι συρμοί σε Μετρό (Γραμμές 2 και 3) και Ηλεκτρικό (Γραμμή 1). Το ίδιο ισχύει και με το Τραμ, οι εργαζόμενοι του οποίου συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία στα ΜΜΜ.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών στις 12 το μεσημέρι.

Απεργία στα ΜΜΜ: Η ανακοίνωση από το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ)

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η απόφαση για την απεργία ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση του ΕΚΑ, καθώς -όπως επισημαίνουν- με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών εισάγονται διατάξεις με τις οποίες:

  • Κατακρημνίζεται το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς με την εισαγωγή ρυθμίσεων που οδηγούν σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
  • Ακυρώνονται οι επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. και οι Κανονισμοί Εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
  • Ανοίγει η πόρτα για ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς.
  • Καταργείται ή πλήρης απασχόληση και η απασχόληση αορίστου χρόνου με τη δυνατότητα πρόσληψης εκτάκτων υπαλλήλων και μάλιστα όχι σε υποστηρικτικά συστήματα αλλά και σε βασικές ειδικότητες όπως οδηγοί ή τεχνίτες στις επιχειρήσεις δημοσίων μεταφορών.
  • Εκμηδενίζεται ο ρόλος του ΑΣΕΠ στο σύστημα προσλήψεων σε τυπικό έλεγχο λίγων ημερών που δεν θα ολοκληρώνεται ποτέ, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιτροπές των ίδιων των εταιρειών να καθορίζουν τον τρόπο επιλογής προσωπικού εισάγοντας πλέον και την έωλη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.
  •  Φαλκιδεύεται η δυνατότητα των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του να υπάγονται στο σύστημα κινητικότητας του Ν. 4440/2016.

Για τους λόγους αυτούς το ΕΚΑ ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα όλων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, την άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις Δημόσιες Επιχειρήσεις στις οποίες δεν έχουν υπογραφεί, την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας με την πρόσληψη προσωπικού αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης, με την ουσιαστική εποπτεία του ΑΣΕΠ και την επαναφορά της δυνατότητας των κοινωνικών εταίρων (οργανώσεων εργαζομένων και διοικήσεων ΔΕΚΟ) να συμφωνούν μισθολογικούς και μη όρους με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Συρμός Τραμ
Συρμός Τραμ © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Για το ΕΚΑ είναι επιτακτική ανάγκη τόσο η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών όσο και η προστασία των θέσεων εργασίας αλλά και των όρων εργασίας του προσωπικού το οποίο πρέπει να απασχολείται στις κομβικές αυτές θέσεις, με σχέση αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης. Είναι ανεπίτρεπτο να υποβαθμίζονται έτι περαιτέρω οι επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις στις επιχειρήσεις αυτές, τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήδη, είναι στα σκαριά σχέδιο Οδηγίας με την οποία υποχρεώνονται τα Κράτη-Μέλη να ενισχύσουν τις κλαδικές και διακλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις ως ουσιαστικό παράγοντα για την προστασία των εργαζομένων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ για την 24ωρη απεργία στα ΜΜΜ

«Ενώ η κοινωνία βιώνει, καθημερινά, τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, με τις δραματικές αυξήσεις στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η Κυβέρνηση προωθεί τα σχέδιά της για την ιδιωτικοποίηση της Ε.Υ.Δ.Α.Π. και των εταιρειών Αστικών Συγκοινωνιών, όπως ο Ο.Α.Σ.Α., η ΣΤΑ.ΣΥ. και η Ο.Σ.Υ., αδιαφορώντας για τις συνέπειες από την κερδοσκοπική ασυδοσία, που θα υπάρξουν για το μέγιστο αγαθό, το νερό και τις Αστικές Συγκοινωνίες.

» Το νομοσχέδιο, που βρίσκεται στη Βουλή και υλοποιεί αυτόν το σχεδιασμό, για να διευκολύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, προβλέπει και σειρά ρυθμίσεων, οι οποίες οδηγούν σε διάλυση τις εργασιακές σχέσεις, δημιουργούν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων μέσα στον ίδιο εργασιακό χώρο και υπονομεύουν περισσότερο τον ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

» Συγκεκριμένα, οι νεοπροσληφθέντες εργαζόμενοι εξαιρούνται από τις Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και διευκολύνεται η απόλυσή τους, ακόμα και ένα έχουν προσληφθεί ως αορίστου χρόνου. Επίσης, για πρώτη φορά, προβλέπεται η ύπαρξη σε αυτές τις εταιρείες "νοικιαζόμενων" εργαζόμενων.

Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ η Αθήνα σήμερα λόγω 24ωρης απεργίας στα ΜΜΜ
Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ η Αθήνα σήμερα λόγω 24ωρης απεργίας στα ΜΜΜ © EUROKINISSI

» Παράλληλα, σε ένα κρεσέντο παλαιοκομματισμού και εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο:

  1. Περιορίζεται ο ρόλος του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις προσωπικού,
  2. ενισχύονται οι προμήθειες σε απευθείας αναθέσεις και
  3. ανοίγει η πόρτα προσλήψεων ακριβοπληρωμένων "golden boys". καθώς δίνεται η δυνατότητα προσλήψεων για θέσεις Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών, υπονομεύοντας την υπηρεσιακή εξέλιξη του υπάρχοντος προσωπικού.

» Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες της πρωτεύουσας θα αγωνιστούμε, με όλες τις δυνάμεις μας, για να αποτρέψουμε τη ψήφιση αυτού του εκτρωματικού νομοσχεδίου.

Η 24ωρη απεργία στα ΜΜΜ ακινητοποιεί τους συρμούς στον Ηλεκτρικό σήμερα Τετάρτη (21/9)
Η 24ωρη απεργία στα ΜΜΜ ακινητοποιεί τους συρμούς στον Ηλεκτρικό σήμερα Τετάρτη (21/9) © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

» Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, την Τετάρτη 21-9-2022, καθώς και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 στο Υπουργείο Οικονομικών» αναφέρει η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ για την 24ωρη απεργία στα ΜΜΜ.

24ωρη απεργία στα ΜΜΜ: Η ανακοίνωση από το Σωματείο Τεχνικών και Εργαζομένων ΟΑΣΑ-ΟΣΥ 

«Μετά την χθεσινή Κοινή Σύσκεψη των Σωματείων στα γραφεία του Ε.Κ.Α, το Δ.Σ. του Σωματείου μας, συνεδρίασε κι αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλε για την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, καθώς και στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στις 12:00μ.μ. στο Υπουργείο Οικονομικών, αντιδρώντας στην ψήφιση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί τις ΔΕΚΟ και χωρίζει τους εργαζόμενους σε εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων.

» Για άλλη μια φορά θα σταθούμε απέναντι στο εγχείρημα ιδιωτικοποίησης της κυβέρνησης!! Τα σχέδια τους δεν θα περάσουν» αναφέρει στην ανακοίνωσή του για την 24ωρη απεργία στα ΜΜΜ σήμερα Τετάρτη (21/9), που κρατά ακινητοποιημένα Μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, Ηλεκτρικό και Τραμ.

Γιατί απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ | 21/9/22 | ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ