Ελλαδα

Το φθινόπωρο των διακοπών - Ρεκόρ προκρατήσεων έως και τον Οκτώβριο (infographics)

Εκτιμήσεις για έσοδα 20 δισ. ευρώ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαντορίνη
© EUROKINISSI/ ΘΑΝΟΣ ΡΙΒΙΟΣ

Τουριστική περίοδο που θα διαρκέσει μέχρι και τον Νοέμβριο δείχνουν τα στοιχεία. Οι εκτιμήσεις των ανθρώπων του κλάδου και η πρόβλεψη για τις τουριστικές εισπράξεις.

Μπορεί να βρισκόμαστε στα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο η τουριστική ζήτηση κινείται σε ρυθμούς καλοκαιριού με τους επιχειρηματίες του κλάδου να κάνουν λόγο για υψηλές πληρότητες που αγγίζουν το 90% και για μια σεζόν που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα ολοένα και πιο εφικτή δείχνει να είναι η εκτίμηση ότι οι φετινές τουριστικές εισπράξεις θα φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2019.

Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Δημοφιλείς νησιωτικοί προορισμοί εξακολουθούν να είναι γεμάτοι. Πιο συγκεκριμένα στη Σαντορίνη, σύμφωνα με τα στοιχεία, η πληρότητα που καταγράφεται στα ξενοδοχεία του νησιού για τον Σεπτέμβριο φτάνει το 100%.

Σε υψηλά επίπεδα είναι οι πληρότητες και στην Κρήτη, ενώ και η Ρόδος αναμένεται να έχει μεγάλη κίνηση τουλάχιστον μέχρι και τον Νοέμβριο. Πρόσφατα μάλιστα ο υπουργός Τουρισμού είχε αναφερθεί στο σχέδιο προσέλκυσης βορειοευρωπαίων συνταξιούχων ώστε να περάσουν τους επόμενους μήνες στη χώρα μας. Ειδικότερα, ο Βασίλης Κικίλιας είχε τονίσει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ Παραπολιτικά 90,1, ότι η ιδέα να προσκαλέσει κατοίκους της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης το φθινόπωρο και τον χειμώνα στην Ελλάδα, βρίσκει ανταπόκριση.

«Στην Ελλάδα έχουμε έναν γλυκό, ήπιο χειμώνα λίγων ημερών και άρα πολύ μικρότερες ενεργειακές ανάγκες, ενώ οι βορειοευρωπαίοι εταίροι μας έχουν έναν χειμώνα έξι, επτά και οκτώ μηνών με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τεράστιες ενεργειακές ανάγκες. Οπότε, δυνητικά, οι βορειοευρωπαίοι συνταξιούχοι μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα να περάσουν τον χειμώνα τους πολύ πιο οικονομικά και με σαφώς μικρότερη οικονομική επιβάρυνση», είπε χαρακτηριστικά.

tourismos-infographic

Δυναμική επανεμφάνιση της κρουαζιέρας

Αισιόδοξα είναι τα νέα που έρχονται και από τον κλάδο της κρουαζιέρας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, στην πρόβλεψη για τελικά αποτελέσματα αφίξεων κρουαζιέρας για το 2022, παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση κατά 150% συγκριτικά με το 2021 και κατά 25% σε σχέση με το 2019, ενώ ιδιαίτερα ενισχυμένος είναι και ο ρόλος του homeporting.

«Με 5.000 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων φέτος στα λιμάνια της Ελλάδας η κρουαζιέρα αποκτά ισχυρή δυναμική. Η αύξηση κατά 25% σε σύγκριση με το 2019, αφορά στο σύνολο των προορισμών κρουαζιέρας. Έτσι το τουριστικό προϊόν διαχέεται σε όλη τη χώρα, ενισχύοντας τις τοπικές οικονομίες», ανέφερε ανάρτησή του ο υπουργός Τουρισμού.

Τέλος αυξημένη ήταν η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Αύγουστο, καταγράφοντας αύξηση 9,4% συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2019, στις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

«Ενδεικτικά, μόνο στη Σαντορίνη, είχαμε την επίδοση-ρεκόρ με αύξηση +39,8% φέτος τον Αύγουστο σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, στο Άκτιο +22,9%, στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας +20,2% και στη Σκιάθο +18,4%», τόνισε σε σημερινές του δηλώσεις ο κ. Κικίλιας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ