Ελλαδα

Aegean - SKY Express: Πώς η Θεσσαλονίκη γίνεται αεροπορικός κόμβος

Αερομαχία Aegean - SKY Express με νέα δρομολόγια και προσφορές

Απόστολος Σκουμπούρης
ΤΕΥΧΟΣ 840
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Aegean - Sky Express

Aegean - SKY Express: Τα νέα δρομολόγια και οι προσφορές των δύο αεροπορικών που κάνουν τη Θεσσαλονίκη αεροπορικό κόμβο.

Αποτελώντας το δημοφιλέστερο δρομολόγιο εσωτερικού καθώς συνδέει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εύλογα έχει καταστεί νέο πεδίο «μάχης» για τις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες Aegean Airlines και SKY Express.
Μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης από τη Fraport, το Διεθνές Αεροδρόμιο «Μακεδονία» έχει εκσυγχρονιστεί πλήρως και η Θεσσαλονίκη γίνεται ένα ανερχόμενο αεροπορικό hub, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα και ζήτηση στη χώρα μετά το Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και με το υψηλότερο momentum ανάπτυξης.

Το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη και αντίστροφα είναι το δημοφιλέστερο και το πιο κερδοφόρο για τις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες και δεν είναι τυχαίο ότι εκεί ρίχνουν σημαντικό μέρος του βάρους τους οι Aegean Airlines και SKY Express.
Δύο νέα, ανανεωμένα lounges, μεγάλες προσφορές, απευθείας δρομολόγια σύνδεσης με προορισμούς του εξωτερικού, σημαντικές εκπτώσεις για πτήσεις προς και από Θεσσαλονίκη τόσο από την Αθήνα όσο και άλλες πόλεις, συνθέτουν τα «όπλα» των δύο ελληνικών εταιρειών στη «μάχη» της Θεσσαλονίκης.

Aegean Airlines

Η Aegean Airlines το φθινόπωρο του 2021 εγκαινίασε το ολοκαίνουργιο Business Lounge στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Μακεδονία», αναβαθμίζοντας την παρουσία της σ’ αυτό. Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση, δεδομένου ότι το lounge είναι υπερδιπλάσιο του προηγούμενου (άνω των 500 τ.μ.) και ενσωματώνει τη νέα εταιρική ταυτότητα της Aegean, καθώς συμβαδίζει με την τεχνολογία αιχμής των νέων αεροσκαφών A320 neo και A321 neo που έχουν ήδη ενταχθεί στον στόλο της.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας, έχει πολλαπλά δρομολόγια καθημερινά Αθήνα - Θεσσαλονίκη, ενώ έχει μακράν το μεγαλύτερο δίκτυο δρομολογίων από κάθε άλλη αεροπορική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο «Μακεδονία», με 16 απευθείας προορισμούς εξωτερικού και 15 εσωτερικού, συμβάλλοντας καταλυτικά στο να αναδειχτεί η Θεσσαλονίκη ένας ελκυστικός city break προορισμός.

Μεταξύ άλλων συνδέει τη Θεσσαλονίκη με παραδοσιακές αγορές όπως Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Κύπρο, Ισραήλ, αλλά και νέες όπως Ελβετία, Βέλγιο και Πολωνία κ.ά., ενώ στο εσωτερικών συνδέει την πόλη με Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδο, Μυτιλήνη, Κω, Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη, Σάμο, Χίο, Καλαμάτα, Λήμνο, Ικαρία και Κύθηρα.

SKY Express

Η SKY Express η οποία εκμεταλλεύτηκε την κρίση της πανδημίας και τις πεσμένες τιμές αεροσκαφών, προχώρησε την τελευταία διετία σε σημαντικές επενδύσεις αναβάθμισης του στόλου της αγοράζοντας έξι ολοκαίνουρια Airbus A320 neo, ένα Airbus A320 ceo και έξι ATR 72-600, αναβαθμίζοντας ριζικά το πτητικό της εκτόπισμα.

Πλέον η εταιρεία έχει καταστήσει το αεροδρόμιο Μακεδονία στρατηγικό κόμβο του δικτύου της. Έχει έξι καθημερινά δρομολόγια Αθήνα - Θεσσαλονίκη, συνδέει επίσης τη Θεσσαλονίκη με το Ηράκλειο Κρήτης, ενώ εποχιακά και στο «φουλ» της τουριστικής σεζόν έβαλε δρομολόγια και Θεσσαλονίκη προς Πάρο και Μύκονο. Παράλληλα, συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Λάρνακα τέσσερις φορές την εβδομάδα. Στόχος της SKY Express είναι να συνδέσει την πόλη της Θεσσαλονίκης και νέους προορισμούς στο εξωτερικό.
Σηματοδοτώντας την έμφαση που δίνει η SKY Εxpress στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούλιο του 2021 προχώρησε στη συμβολική κίνηση της ονοματοδοσίας My Thessaloniki σε ένα από τα καινούργια αεροσκάφη της, θέλοντας να δείξει το focus που κάνει πλέον στην πόλη. Παράλληλα, εγκαινίασε και το lounge, κάνοντας ένα ακόμη βήμα αναβάθμισης της παρουσίας της στην πόλη.

Η Θεσσαλονίκη γίνεται ευρύτερο hub

Ως γνωστόν, η Θεσσαλονίκη τείνει να μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε έναν διεθνή κόμβο έρευνας και τεχνολογίας, καθώς ήδη κορυφαίοι πολυεθνικοί όμιλοι τεχνολογίας, μελετών και φαρμάκων, είτε έχουν εγκαινιάσει, είτε δρομολογούν τη δημιουργία κέντρου έρευναςκαι καινοτομίας.

Παράλληλα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης λαμβάνει χώρα ένας ευρύτερος οργασμός εργασιών, με κυρίαρχες αυτές για το Μετρό, υπάρχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη υποδομών, η ΕΥΑΘ επίσης κάνει σημαντικές εργασίες αναβάθμισης δικτύου υδροδότησης και αποχέτευσης, ενώ και τουριστικά η πόλη δείχνει να έχει εξαιρετικό momentum ως citybreak προορισμός.

Συνάμα, το λιμάνι, μέσω των επενδύσεων του ΟΛΘ κερδίζει διαρκώς μερίδια αγοράς έχοντας καταστεί ένας σημαντικός κόμβος για όλη τη βαλκανική ζώνη, ενώ εκατοντάδες επιχειρήσεις που σχετίζονται με το άνοιγμα στα Βαλκάνια έχουν ιδρυθεί τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Όλα αυτά προϋποθέτουν αύξηση μετακινήσεων και καλή οδική αλλά και αεροπορική πρόσβαση, για στελέχη εταιρειών, εργασιακό προσωπικό, φοιτητές, ερευνητές, καθηγητές και πολλές άλλες ειδικότητες, προερχόμενες είτε από Ελλάδα, είτε το εξωτερικό. Άλλωστε, η πόλη τείνει να γίνει και επίκεντρο κινηματογραφικών παραγωγών, που επίσης «απαιτούν» μια καλή ροή αεροπορικών συνδέσεων (και όχι μόνο με την Αθήνα). Η αεροπορική ζήτηση λοιπόν για πτήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη είναι μεγαλύτερη από ποτέ, με την πόλη να βρίσκεται σε σημαντικό momentum ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ