Ελλαδα

Το μήνυμα της ΔΕΘ: «Η Ελλάδα 2.0 είναι μπροστά μας. Μαζί θα την φτιάξουμε»

Ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, γράφει για το μήνυμα της φετινής ΔΕΘ

Αλέξης Πατέλης
Αλέξης Πατέλης
ΤΕΥΧΟΣ 840
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παραλία Θεσσαλονίκης
© Unsplash/ Vardan Papikyan

Ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, γράφει στην Athens Voice για το μήνυμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης 2022.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 7,7%, τον πέμπτο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ταχύρρυθμη ανάπτυξη έχει συνεχιστεί παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης. Η εύλογη ερώτηση που τίθεται είναι «πού αποτυπώνεται αυτή η ανάπτυξη»;

Πρώτα απ’ όλα στην πτώση της ανεργίας, πάνω από 5 μονάδες τα τελευταία τρία χρόνια. Στις 250.000 νέες δουλειές. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική αδικία από την ανεργία. Ισχυρή οικονομία σημαίνει και ισχυρή αγορά εργασίας, πράγμα που σημαίνει και δύναμη στον εργαζόμενο.

Και για πρώτη φορά επιχειρηματίες μας λένε: δεν βρίσκουμε κόσμο να προσλάβουμε. Και τους λέμε: αυξήστε τους μισθούς. Και βελτιώστε τις συνθήκες εργασίας. Παρήλθαν οι εποχές της κρίσης.

Η ανάπτυξη αποτυπώνεται, όμως, και στη δημοσιονομική στήριξη. Η βάση της στήριξης των αδυνάτων είναι η ανάπτυξη. Μαζί θα ξεπεράσουμε την ενεργειακή κρίση. Και το πρόβλημα της ακρίβειας. Με το πακέτο παρεμβάσεων της ΔΕΘ.

Βγήκαμε από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων. Μπροστά μας ο εθνικός στόχος της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο νέος σήμερα δυσκολεύεται να φύγει από τους γονείς του. Οι μισθοί είναι υπερβολικά χαμηλοί και τα ενοίκια ψηλά. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μία δέσμη μέτρων. Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα κατάματα. Θέλει δουλειά.

Η δομή της οικονομίας μας δεν είναι αυτή που θέλουμε. Επενδύουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Στην κλιματική μετάβαση. Μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια. Όπως οφείλουμε να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος. Ο κορωνοϊός αποκάλυψε πολλά από τα προβλήματα του συστήματος υγείας.

Αλλά και ισότητα. Ισότητα ευκαιριών. Ισότητα στον τρόπο που αντιμετωπιζόμαστε. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δημιουργούμε τις συνθήκες για να μπορεί να είναι ο καθένας μας ο εαυτός του.

Η Ελλάδα που ονειρευόμαστε όλοι, η Ελλάδα 2.0 είναι μπροστά μας. Μαζί θα την φτιάξουμε. Συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα. Αυτό είναι το μήνυμα της ΔΕΘ.

*Ο Αλέξης Πατέλης είναι επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ