Ελλαδα

Η Γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου σβήνει τα διακοσμητικά φώτα για εξοικονόμηση ενέργειας

Έρχεται μείωση κατανάλωσης 10% στο Δημόσιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου
Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου (φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI

Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου: Τέλος του διακοσμητικού φωτισμού τα Σάββατα - Η ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας

Στην αναστολή της καθιερωμένης σαββατιάτικης φωταγώγησης της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου με τον γαλάζιο διακοσμητικό φωτισμό, από το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα ανακοίνωσε η Εταιρεία ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις σημαντικών εθνικών ή διεθνών επετείων, κατά τις οποίες η Ζεύξη θα φωταγωγείται για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Το συγκεκριμένο μέτρο, εκτός του ότι κρίθηκε απαραίτητο για την αντιμετώπιση της εν εξελίξει κρίσης, συνάδει και με τη γενικότερη περιβαλλοντική στρατηγική της εταιρείας, στην οποία δίδεται ιδιαίτερη έμφαση επί σειρά ετών. Μέσα από την εφαρμογή νέων μέτρων και διαδικασιών διαχείρισης, αλλά και την υιοθέτηση καθημερινών πρακτικών σε όλο το φάσμα των εργασιών λειτουργίας και συντήρησης, το ανθρακικό αποτύπωμα της Γέφυρας έχει μειωθεί κατά 84,5% από το 2015 ως σήμερα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, «είναι βέβαιο ότι η εικόνα της φωταγωγημένης Γέφυρας θα μας λείψει τα Σαββατόβραδα του χειμώνα, αλλά ταυτόχρονα θα μας υπενθυμίζει ότι η «θυσία» αυτή επιβάλλεται από τις περιβαλλοντικές και διεθνείς περιστάσεις». 

Για τους πιο πάνω λόγους, η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. δεσμεύεται να συνεχίσει να προσαρμόζεται έγκαιρα σε νέα δεδομένα και καταστάσεις, με σεβασμό στις ανθρώπινες και περιβαλλοντικές προτεραιότητες.

Έρχεται μείωση κατανάλωσης 10% στο Δημόσιο: Ποια τα κίνητρα, αλλά και οι συνέπειες

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε λόγο για μια τριπλή ενεργειακή κρίση με κύριο χαρακτηριστικό ιλιγγιώδεις τιμές στο φυσικό αέριο.

Η Ελλάδα θα ζητήσει την Παρασκευή στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ γενναίες αποφάσεις που να ανταποκρίνονται στο εύρος και το μέγεθος της κρίσης. Είναι κοινή παραδοχή ότι η Ευρώπη καθυστέρησε δραματικά, έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν, πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας κατά τη σημερινή ενημέρωση ανακοίνωσε τρεις βασικές δράσεις:

  • Προωθούμε άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης 10% το επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τη μείωση κατά 30% μέχρι το 2030
  • Δημιουργούμε ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης
  • Θεσπίζουμε κίνητρα και αντικίνητρα.

Ο υπουργός Ενέργειας ζήτησε επίσης:

  • Για τα κτήρια του δημοσίου αρχικά οι δημόσιοι φόρεις να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο για τον έλεγχο των κτηρίων και των εγκαταστάσεων.
  • Συστήνουμε συντήρηση κλιματιστικών και ρύθμιση για την ορθολογική ενεργειακή κρίση.
  • Ζητάμε από όσους εργάζονται στο δημόσιο να λάβουν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Κατά την αποχώρηση των εργαζομένων θα πρέπει να μεριμνούν για κλείσιμο ηλεκτρικών υπολογιστών και φωτισμού. Ο ενεργειακός υπεύθυνος θα ορίζει ανά όροφο έναν υπάλληλο που θα αποχωρεί τελευταίος.
  • Για τον οδοφωτισμό των πόλεων προτείνουμε τη βελτιστοποίηση του οδοφωτισμού, την περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού που μπορεί να μειώσει 35-50% την κατανάλωση.
  • Τη Δευτέρα 12/9 ξεκινά η πλατφόρμα του προγράμματος Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του δημοσίου με προυπολογισμό 640 εκατ. ευρώ.
  • Ανάλογες συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και για ιδιωτικό τομέα και νοικοκυριά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ