Ελλαδα

Πότε φτάνει το μετρό στον Πειραιά - Το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία των τριών νέων σταθμών

Οι δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συρμός διέρχεται από σταθμό του μετρό
Σταθμοί μετρό © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μετρό στον Πειραιά: Οι σταθμοί επέκτασης της γραμμής 3 και οι ανακοινώσεις του Κώστα Καραμανλή για το χρονοδιάγραμμα.

Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να παραδοθούν στην κυκλοφορία οι τρεις νέοι σταθμοί του μετρό, με τους οποίους οι συρμοί θα φτάνουν πλέον στον Πειραιά.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, σε τοποθέτησή του από τα έδρανα της Βουλής ανακοίνωσε ότι «οι τρεις τελευταίοι σταθμοί της επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά θα παραδοθούν στην κυκλοφορία μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου», επισημαίνοντας ότι «επιτέλους θα συνδεθεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας».

Το περασμένο σαββατοκύριακο, οι σταθμοί Νίκαια, Αγία Βαρβάρα και Κορυδαλλός παρέμειναν κλειστοί προκειμένου να γίνουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια με τους συρμούς προς τον Πειραιά. 

Μετρό στον Πειραιά: Αντίστροφη μέτρηση για την επέκταση - Οι τρεις νέοι σταθμοί της γραμμής 3

Σε αντίστροφη μέτρηση φαίνεται ότι βρισκόμαστε για την επέκταση της γραμμής 3 του μετρό στον Πειραιά, καθώς εκτιμάται ότι σε περίπου έναν μήνα θα λειτουργήσουν οι νέες στάσεις του μετρό στα Μανιάτικα, το Δημοτικό Θέατρο και το Λιμάνι. Τα δοκιμαστικά δρομολόγια της Γραμμής 3 έχουν ήδη ξεκινήσει.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι 132.000 πολίτες θα κινούνται στη γραμμή 3, με σήραγγα μήκους 7,6 χλμ. με 6 νέους σύγχρονους σταθμούς Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Η νέα γραμμή θα ενώσει το λιμάνι του Πειραιά με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος σε λιγότερο από 1 ώρα, και θα ανακουφίσει τον Πειραιά από το κυκλοφοριακό, 23.000 λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους ημερησίως, κάτι που σημαίνει 120 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα λιγότεροι. Ο σταθμός του μετρό θα βρίσκεται κοντά στον ηλεκτρικό και τις στάσεις των λεωφορείων. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 730.000.000 ευρώ σε περιοχές του Δήμου Πειραιά και των δήμων της ευρύτερης περιοχής (Νίκαια, Κορυδαλλός, Αγ.Βαρβάρα) που σήμερα έχουν έντονα προβλήματα κυκλοφορίας και χαμηλό επίπεδο εξυπηρέτησης από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ήδη στις 6 Ιουλίου 2020 παραδόθηκαν προς χρήση στο επιβατικό κοινό οι 3 πρώτοι σταθμοί Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια.

Τέλος Σεπτεμβρίου σε λειτουργία η γραμμή 3 του Μετρό Νίκαια - Πειραιάς | 31/8/22 | ΕΡΤ

Ο σταθμός «Πειραιάς» βρίσκεται σχεδόν κάτω από τον σημερινό σταθμό της Γραμμής 1 (Πειραιάς-Κηφισιά) και θα συντελέσει στο να γίνει το σημείο αυτό, ο μεγαλύτερος συγκοινωνιακός της Αττικής, διαθέτοντας 2 σταθμούς μετρό, προαστιακό, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, και τα ακτοπλοϊκά καράβια.

Ο σταθμός «Δημοτικό Θέατρο» είναι ο νέος τερματικός σταθμός της Γραμμής 3. Βρίσκεται απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το δημαρχείο. Εξυπηρετεί σχεδόν το σύνολο της πόλης του Πειραιά και ιδιαίτερα την εμπορική ζώνη μέχρι τη Γρηγορίου Λαμπράκη και το Πασαλιμάνι. Θα συνδέεται επίσης με τη στάση Τραμ και πολλές λεωφορειακές γραμμές και γραμμές τρόλεϊ.

Με την έναρξη λειτουργίας των τριών νέων σταθμών αναμένεται να κοπούν αρκετές λεωφορειακές γραμμές σύνδεσης με τους Δήμους Νίκαιας και Κορυδαλλού, οι οποίοι όπως έγινε και σε άλλες επεκτάσεις, θα μετατραπούν σε διαδημοτικοί και τροφοδοτικοί προς τους σταθμούς Μετρό που εξυπηρετούν την περιοχή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ