Ελλαδα

Η φωτιά στη Θάσο έκαψε 2.770 στρέμματα - Προφυλακίστηκε ο 65χρονος ύποπτος για εμπρησμό

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φωτιά στη Θάσο: Ποια η εκτίμηση για τα καμένα στρέμματα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο - Προφυλακιστέος ο 65χρονος κατηγορούμενος για εμπρησμό

Την εκτίμησή της για την καμένη έκταση μετά τη φωτιά στη Θάσο στις 10 Αυγούστου 2022 έκανε η Επιχειρησιακή μονάδα Διαστημικών Εφαρμογών και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η καμένη έκταση μετά τη φωτιά που ξεκίνησε στη Λεύκη Θάσου αντιστοιχεί σε περίπου 277 εκτάρια ή 2.770 στρέμματα. Συνολικά, οι καμένες εκτάσεις που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000, είναι 267 εκτάρια ή 2.670 στρέμματα.

Εκτιμάται ότι οι καμένες εκτάσεις αφορούν 84% δασική έκταση και 16% συνδυασμό θαμνώδους ή/και ποώδους βλάστησης.

Προφυλακιστέος ο 65χρονος ύποπτος για τη φωτιά στη Θάσο

Προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε ο 65χρονος από την Ποταμιά της Θάσου, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση σε βαθμό κακουργήματος για τη φωτιά της Θάσου.

Κατά την είσοδό του στο Δικαστικό Μέγαρο δήλωσε ειρωνικά στους δημοσιογράφους πως «έβαλε τη φωτιά για να γελάει». Η απολογία του 65χρονου στον ανακριτή κράτησε πάνω από 4 ώρες, ωστόσο εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες. O 65χρονος θα οδηγηθεί στις φυλακές Κομοτηνής.

Την Τρίτη (16/8) ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καβάλας άσκησε στον κατηγορούμενο ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και του απήγγειλε την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση. Ο κατηγορούμενος πέρασε χθες από την αυτόφωρη διαδικασία για τα εύφλεκτα υλικά που κατείχε παράνομα και τα οποία βρέθηκαν στον αυτοκίνητό του μετά από έρευνα των αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή και πρόστιμο χιλίων ευρώ.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για τη φωτιά στη Θάσο

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping (κωδικός ενεργοποίησης EMSR624) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχής της νήσου Θάσου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 10 Αυγούστου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.