Ελλαδα

Θωμαΐδης: Η πανδημία του κορωνοϊού έχει μεταφερθεί στην επαρχία και τα νησιά

Πότε αναμένεται νέο κύμα κορωνοϊού

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Νίκος Θωμαΐδης: Οι εκτιμήσεις του καθηγητή για την πορεία του κορωνοϊού - Τα ευρήματα από τα λύματα στην Ελλάδα

Ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει εξαπλωθεί στην επαρχία εκτίμησε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και τον εμβολιασμό των πολιτών με την 4η δόση

«Οι αναλύσεις του δικτύου Επιδημιολογίας λυμάτων έχουν δείξει όλο αυτό το διάστημα ότι έχουμε μια σταθεροποίηση ή μικρή ύφεση στα αστικά κέντρα. Ωστόσο, η πανδημία έχει μεταφερθεί στην επαρχία και στα νησιά», υπογράμμισε στην ΕΡΤ ο Νίκος Θωμαΐδης και πρόσθεσε ότι «έχουμε ακόμη κάποιο δρόμο να διανύσουμε. Μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρχει μεγάλη διάδοση. Aυτό, συνέβη και στην Όμικρον».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ένα επόμενο κύμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, λόγω του ανοίγματος των σχολείων και της αυξημένης κινητικότητας». Και όπως τόνισε, «το καλό σενάριο είναι να παραμείνει η Όμικρον 5 στην κυκλοφορία, ενώ το κακό σενάριο είναι να εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή και να έχουμε ένα νέο κύμα μολύνσεων». 

Σχετικά με τα εμβόλια ο Νίκος Θωμαΐδης επισήμανε ότι οι υπάρχουσες λύσεις μάς καλύπτουν από το να μη νοσήσουμε βαριά τονίζοντας ότι «με την έλευση των νέων εμβολίων με τα στελέχη Όμικρον τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Ο εμβολιασμός μας προστατεύει από σοβαρή νόσηση».

Κορωνοϊός - Σαρηγιάννης: Αναζωπύρωση της πανδημίας αν εμφανιστεί η παραλλαγή «Κένταυρος» στην Ελλάδα

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο να σημειωθεί έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας λόγω της πιθανής εμφάνισης της παραλλαγής «Κένταυρός».

Ο καθηγητής με βάση τις επιδημιολογικές του προβλέψεις τόνισε πως προς τα τέλη Σεπτέμβρη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε μια αναζωπύρωση της πανδημίας λόγω του συγκεκριμένου στελέχους του κορωνοϊού, χαρακτηρίζοντάς μάλιστα αυτό το σενάριο «ρεαλιστικό». Η μετάλλαξη Κένταυρος όπως σημείωσε είναι 18,5% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Όμικρον 4-5.

Για τις επόμενες ημέρες ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση με μικρές διακυμάνσεις, μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ στις αρχές Σεπτέμβρη τα ημερήσια κρούσματα θα πέσουν κάτω από 6.000 Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων δήλωσε πως συζητείται να υπάρχουν λιγότερα μέτρα σε ισχύ, χωρίς υποχρεωτικά σελφ τεστ και μάσκες μόνο σε συνθήκες συγχρωτισμού. Ο ίδιος ο καθηγητής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για αυτό το υγειονομικό πρωτόκολλο τονίζοντας ότι είναι υπέρ στη χρήση μάσκας μέσα στις σχολικές αίθουσες.