- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η γενετική προδιάθεση για COVID-19 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υποθυρεοειδισμού
Τι δείχνει η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Thyroid
COVID-19 και υποθυρεοειδισμός: Τα κύρια σημεία της νέας μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Thyroid.
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Thyroid, κατέδειξε ότι η γενετική προδιάθεση για μόλυνση από SARS-CoV-2 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υποκλινικού ή κλινικού υποθυρεοειδισμού.
Οι Καθηγήτριες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Μελπομένη Πέππα (Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Ευανθία Κασσή (Καθηγήτρια Βιοχημείας-Ενδοκρινολογίας), Ειρήνη Λαμπρινουδάκη (Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.
Πρόκειται για μελέτη συσχέτισης ολόκληρου του γονιδιώματος (GWAS, genome-wide association study). Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από περίπου 1,3 εκατομμύρια ασθενείς με COVID-19. Από αυτούς, περίπου 1,5 εκατομμύριο νοσηλεύτηκαν και περίπου 1 εκατομμύριο είχαν σοβαρή COVID-19. Συμπεριλήφθηκαν 52.000 περίπου ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό, 53.000 περίπου ασθενείς με υποθυρεοειδισμό και 755.000 περίπου ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδική νόσο, 54.000 περίπου των οποίων τα επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) ήταν φυσιολογικά, 49.000 περίπου ασθενείς των οποίων τα επίπεδα ελεύθερης θυροξίνης (FT4) ήταν φυσιολογικά και 120.000 περίπου που είχαν οποιαδήποτε τιμή TSH.
Με τη χρήση της μεθόδου Mendelian randomization για τον προσδιορισμό της γενετικής συσχέτισης, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η γενετική ευαισθησία για μόλυνση από SARS-CoV-2 αύξησε τον κίνδυνο ανάπτυξης υποθυρεοειδισμού κατά 33,5%. Οι αναλύσεις ευαισθησίας της συσχέτισης έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα.
Ο αυξημένος κίνδυνος αφορά και σε υποκλινικό και σε κλινικό υποθυρεοειδισμό. Δεν βρέθηκαν αντίστοιχα αποτελέσματα για τον υπερθυρεοειδισμό. Επίσης, δεν παρατηρήθηκε αντίστροφη συσχέτιση, δηλαδή η γενετική προδιάθεση για υποθυρεοειδισμό δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για COVID-19.
Αν υποθέσουμε ότι η επίπτωση του υποθυρεοειδισμού μεταξύ των ατόμων χωρίς COVID-19 είναι παρόμοια με την επίπτωση στον ευρωπαϊκό πληθυσμό πριν από την πανδημία COVID-19, δηλαδή 220 ανά 100.000 ανθρωπο-έτη, ο απόλυτος κίνδυνος υποθυρεοειδισμού μεταξύ αυτών που νόσησαν από COVID-19 αυξάνεται κατά 80 περίπου περιπτώσεις περιστατικών ανά 100.000 ανθρωπο-έτη σε σύγκριση με εκείνους χωρίς μόλυνση, εφόσον ο επιπολασμός της λοίμωξης SARS-CoV-2 διπλασιαστεί. Μάλιστα, ο κίνδυνος αφορά στη γενετική ευαισθησία για λοίμωξη COVID-19 και όχι στην ίδια τη λοίμωξη, επομένως αυξάνεται ακόμη και αν οι ασθενείς με την προδιάθεση δεν μολυνθούν πραγματικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.