Ελλαδα

Διονύσης Σιμόπουλος: Έτσι ήθελε να αποχαιρετήσει τον κόσμο - «That's all folks!»

«Κράτησε το χιούμορ του μέχρι τέλους»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Διονύσης Σιμόπουλος
Ο Διονύσης Σιμόπουλος © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος κράτησε το χιούμορ του μέχρι το τέλος. Το δικό του ιδιαίτερο «αντίο».

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο, γεμάτο χιούμορ, θέλησε να αποχαιρετήσει ο Διονύσης Σιμόπουλος τους δικούς του ανθρώπους.

Το πρωί της Δευτέρας η φωτογραφία στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook άλλαξε, και την θέση της προηγούμενης πήραν οι γνωστοί τίτλοι τέλους από τα Looney Tunes με την φράση «That's all folks!» («Αυτό ήταν παιδιά!»).

Ο μπαμπάς μας πριν 2 ημέρες μου ζήτησε να αλλάξω αυτό το cover photo. Κράτησε το χιούμορ του μέχρι τέλους. "Έφυγε" με χαμόγελο στα χείλη.

Posted by Dionysios Simopoulos on Monday, August 8, 2022

«Ο μπαμπάς μας πριν 2 ημέρες μου ζήτησε να αλλάξω αυτό το cover photo. Κράτησε το χιούμορ του μέχρι τέλους. "Έφυγε" με χαμόγελο στα χείλη», έγραψε ένα από τα παιδιά του στο Facebook.

Η νεκρώσιμη ακολουθία του επιφανούς επιστήμονα θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης, Παπάγου στις 12 μ.μ. την Τρίτη 09/08/2022. Η οικογένεια παρακαλεί, όσους το επιθυμούν, αντί στεφάνων να κάνουν μια δωρεά στο ίδρυμα «Φλόγα» - Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τα μηνύματα συμπαράστασης σας. Η νεκρώσιμη ακολουθία του αγαπημένου μας συζύγου, μπαμπά και...

Posted by Dionysios Simopoulos on Sunday, August 7, 2022

Ποιος ήταν ο Διονύσης Σιμόπουλος

Ένας άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της αστρονομίας και γενικότερα της επιστήμης στην Ελλάδα.

Γεννημένος στα Ιωάννινα το 1943, ο Διονύσης Σιμόπουλος είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ, όπου στη συνέχεια, μεταξύ 1968-1973, εργάστηκε σε διάφορες θέσεις, μεταξύ άλλων, ως διευθυντής του Πλανηταρίου της πολιτείας. Έπειτα από πρόσκληση του Ιδρύματος Ευγενίδου ανέλαβε τη διεύθυνση του Πλανηταρίου στην Αθήνα (1973-2014) και στη συνέχεια ονομάστηκε επίτιμος διευθυντής του.

Είχε στο ενεργητικό του πολλές εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις, έχοντας χρηματίσει, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), γενικός γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008), εταίρος (Fellow) της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Αγγλίας και της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων. Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων για τη συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, το 2006 τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» του υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας και το 2015 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο Διονύσης Σιμόπουλος
Ο Διονύσης Σιμόπουλος © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Φώτης Πλέγας Γ.

Είχε πολυσχιδές έργο, έχοντας διδάξει σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια αποφοίτων πανεπιστημίου και στελεχών επιχειρήσεων, καθώς επίσης ως ομιλητής σε πολυάριθμα συνέδρια και σεμινάρια, στα οποία παρουσίασε εργασίες του. Είχε γράψει πολλά σενάρια για τηλεοπτικές εκπομπές, σειρές και ντοκιμαντέρ στο πεδίο της επιστήμης. Είχε, επίσης, διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης αρκετών εφημερίδων και περιοδικών. Είχε δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες, ενώ είχε γράψει και αρκετά βιβλία, μεταξύ άλλων, για τις παραστάσεις του Ευγενίδειου Πλανηταρίου.

Ανάμεσα στα βιβλία του είναι τα «Είμαστε Αστρόσκονη», (Μεταίχμιο, 2017), «Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι: Η περιπέτεια της κατάκτησης του διαστήματος» (Μεταίχμιο, 2019), «Ο Ουρανός της Ελλάδας: Οδηγός για τα άστρα και τους αστερισμούς» (Μεταίχμιο, 2020). «Η μεγάλη περιπέτεια στο διάστημα» (Οξύ, 2021).

Και πράγματι ο Διονύσης Σιμόπουλος ξεκίνησε πια τη μεγάλη περιπέτεια για να γίνει ξανά αστρόσκονη...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ