Ελλαδα

Φωτιά στην Πεντέλη: Έγιναν στάχτη 27.817 στρέμματα

Πόσα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καμένο σπίτι από τη φωτιά στην Πεντέλη
Καμένο σπίτι από τη φωτιά στην Πεντέλη © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από τη φωτιά στην Πεντέλη που επεκτάθηκε σε Ντράφι, Ανθούσα, Παλλήνη και Γέρακα, κάηκαν 27.817 στρέμματα.

Σε 27.817 στρέμματα ανέρχεται η έκταση που επλήγη από τη φωτιά στην Πεντέλη που ξέσπασε στις 19 Ιουλίου και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Ντράφι, Ανθούσα, Παλλήνη, Γέρακας).

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την καταγραφή που έκανε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του δορυφόρου της, η οποία ενεργοποιήθηκε από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να γίνει η ακριβής αποτίμηση της κατεστραμμένης περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν στο σύνολό της η έκταση που επλήγη, είχε κηρυχθεί αναδασωτέα κατά το παρελθόν ύστερα από άλλες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί.

Επιπλέον, από πλευράς πυροσβεστικής, δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για τον αριθμό των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές, καθώς η πυρκαγιά, ναι μεν έχει οριοθετηθεί, αλλά δεν έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να παραμένουν στο σημείο.

Πόσα σπίτια κάηκαν από τη φωτιά στην Πεντέλη

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που δημοσιεύτηκαν σήμερα Παρασκευή (22/7), μέχρι στιγμής 54 σπίτια, 5 επαγγελματικοί χώροι 17 αποθήκες και 1 ναός κρίθηκαν επικίνδυνα από τα συνεργεία των μηχανικών που συνεχίζουν τις αυτοψίες στις καμένες περιοχές της Πεντέλης.

Συνολικά, έχουν διενεργηθεί αυτοψίες σε 251 κτίρια, εκ των οποίων τα 204 αφορούν σε κατοικίες. Συγκεκριμένα:

  • Οι 78 από αυτές έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες),
  • 72 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και
  • 54 επικίνδυνες για χρήση, οι οποίες θα επανελεγχθούν.

Τα κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα συνεχίσουν να διενεργούν αυτοψίες και τις επόμενες ημέρες στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

H διαδρομή της μεγάλης πυρκαγιάς στην Πεντέλη | 20/07/2022 | ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ