Ελλαδα

Πόλεμος στα αποκαΐδια των πυρκαγιών για τις προσλήψεις των κληρικών

Οι αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη
Η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη © EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οι πυρκαγιές και η διαμάχη για το προσωπικό σε Πυροσβεστική και Εκκλησία.

Οι προσλήψεις των κληρικών βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την κυβέρνηση για ελλείψεις στην Πυροσβεστική και - εμμέσως - της Εκκλησίας, η οποία απάντησε σχετικά σε δημοσιεύματα. Αν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κράτησε χαμηλούς τόνους την ώρα που μαίνονταν οι πυρκαγιές σε Πεντέλη, Παλλήνη, Ανθούσα, αλλά και στα Μέγαρα, δεν άφησε ασχολίαστες τόσο τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη όσο και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

«Η κυβέρνηση τα κατάφερε, η Πεντέλη κάηκε», σχολίασε δηκτικά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, εστιάζοντας στις ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική και στην εικόνα των «αστυνομικών με τους κουβάδες» για να συνδέσει τις πρώτες με τις προσλήψεις των ιερέων: «Η κυβέρνηση προτίμησε να κάνει προσλήψεις χιλιάδων αστυνομικών και ιερέων, αλλά όχι πυροσβεστών» ανέφερε.

Η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε από την κυβέρνηση, αλλά από την Ιερά Σύνοδο που εξέδωσε ανακοίνωση χωρίς πάντως να κατονομάζει τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος αλλά ούτε και τον τομεάρχη Παιδείας Νίκο Φίλη, ο οποίος πρόσφατα αναφέρθηκε στο θέμα, κάνοντας λόγο για χιλιάδες προσλήψεις ιερέων και τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «υγεία, παιδεία, δασοπυρόσβεση, ας περιμένουν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση - απάντηση της Ιεράς Συνόδου

«Με αφορμή δημοσιεύματα περί υποτιθέμενων προσλήψεων χιλιάδων κληρικών, από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοινώνονται τα εξής:

Τον Αύγουστο 2021 άρχισε στο διαδίκτυο η διασπορά του αναληθούς ισχυρισμού περί 4.000 νέων προσλήψεων Ιερέων. Η πραγματικότητα είναι ότι από το 2011 έως το 2021 ο αριθμός των εμμίσθων Εφημερίων-Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος όχι μόνον δεν αυξήθηκε, αλλά μειώθηκε από τους 9.018 σε 8.311, ενώ υπάρχουν πολλές Ενορίες χωρίς Ιερέα σε επαρχιακές περιοχές, όπως επίσης και Κληρικοί άμισθοι. Οι ανακρίβειες συνεχίσθηκαν από "καθοδηγητές της κοινής γνώμης" με σκοπό την πρόκληση συλλογικού μίσους εις βάρος των Ορθοδόξων Κληρικών.

Έχει καταστεί προπαγανδιστικό μοτίβο σε κάθε έλλειψη προσωπικού στην υγεία, στην εκπαίδευση, στη δασοπυρόσβεση, να αντιπαρατίθεται το ψεύδος ότι το Κράτος προσέλαβε ή «μονιμοποίησε» χιλιάδες Ιερείς. Και τα δύο είναι αναληθή, αλλά και αντικρουόμενα μεταξύ τους. Ωστόσο, λίγη σημασία έχει η συνέπεια και η ακρίβεια για τη στρατευμένη ψευδολογία.

Μέσα στην τραγωδία των πυρκαγιών που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας αυτές τις ημέρες, το τελευταίο που αναμενόταν από ορισμένα ΜΜΕ είναι να επαναλαμβάνουν την αναλήθεια ότι με το τελευταίο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ έγιναν δήθεν νέες προσλήψεις 2.500 κληρικών, προσφέροντας κάλυψη στη ρητορική μίσους κατά των θρησκευτικών λειτουργών της Εκκλησίας και των εργαζομένων σ’ Αυτή.

Πρόκειται για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και παραπλανητικό επιχείρημα το οποίο διαψεύδεται πανηγυρικά και από την πρόταση συμφωνίας Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδος της προηγούμενης Κυβερνήσεως (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) του 2019, γι’ αυτό και οι εκπρόσωποι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν το χρησιμοποίησαν ούτε κατά την συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σ’ εκείνο το σχέδιο συμφωνίας προτεινόταν η νομοθετική κατοχύρωση των θέσεων μόνο των ήδη υπηρετούντων τότε Ιερέων (που ήταν περισσότεροι από όσοι είναι σήμερα), αναγνωριζόταν ότι έχουν μόνιμη εργασιακή σχέση με τις Ιερές Μητροπόλεις τους και ότι δεν είναι συμβασιούχοι, ώστε να πρέπει να «μονιμοποιηθούν», ενώ δεν προτεινόταν καμία νέα πρόσληψη επιπλέον του τότε υφισταμένου αριθμού θέσεων Κληρικών.

Συνεπώς, και η πρόταση της προηγούμενης Κυβερνήσεως συμπίπτει απολύτως στα εν λόγω σημεία με το σχετικό άρθρο του προσφάτως ψηφισθέντος νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ.

Στις δύσκολες και κρίσιμες ώρες που διανύουμε σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και μπροστά στις τραγικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, των πυρκαγιών και στον εξ αυτών πόνο των ανθρώπων που βλέπουν να καίγεται η περιουσία τους και η κοινή τροφός όλων μας, η φυσική δημιουργία του Θεού, το λιγότερο που απαιτείται είναι να παραμένουμε ενωμένοι και πρόθυμοι να βοηθήσουμε όσους δοκιμάζονται. Η Εκκλησία της Ελλάδος και ολόκληρο το πλήρωμά Της (ιερός Κλήρος και πιστός Λαός) σε κάθε περίπτωση συμπαραστέκονται εμπράκτως στους ανθρώπους που υποφέρουν».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ