Ελλαδα

Ευλογιά των πιθήκων: 20 κρούσματα στην Ελλάδα

Όλοι άνδρες - Στα 40 έτη η διάμεση ηλικία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20 τα κρούσματα στην Ελλάδα που αφορούν στην ευλογιά των πιθήκων
20 τα κρούσματα στην Ελλάδα που αφορούν στην ευλογιά των πιθήκων © Unsplash

Ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα. Στα 20 τα συνολικά κρούσματα. Όλοι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 40 έτη. Η νέα έκθεση του ΕΟΔΥ.

Τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για την ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα παρουσιάζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σήμερα Πέμπτη (21 Ιουλίου 2022).

Όπως αναφέρει, τα κρούσματα στην Ελλάδα που αφορούν στην ευλογιά των πιθήκων ανέρχονται σε 20. Όλοι οι φορείς του ιού είναι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 40 έτη. Από αυτούς οι 11 είχαν πραγματοποιήσει ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (55%).

Πιο αναλυτικά, στην εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox), ο ΕΟΔΥ, επισημαίνει τα ακόλουθα:

  • «Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.
  • Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 19 Ιουλίου 2022 καταγράφηκαν 10.604 κρούσματα της νόσου σε 36 διαφορετικές χώρες (πηγή: https://monkeypoxreport.ecdc.europa.eu/).
  • Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 21 Ιουλίου 2022.
  • Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα κρούσματα, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων.
  • Η Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς ή/και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθούν τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.
  • Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 20 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 40 έτη (24-59), εκ των οποίων 11 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (55%)».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ