Ελλαδα

Η Πεντέλη στις φλόγες - Η φωτιά σαρώνει τα πάντα (εικόνες, βίντεο)

Δύσκολες ώρες σε Ντράφι και Ανθούσα - Προς Γέρακα ένα από τα πύρινα μέτωπα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάτοικοι σε απόγνωση καθώς η φωτιά στην Πεντέλη καίει ανεξέλεγκτη
Κάτοικοι σε απόγνωση καθώς η φωτιά στην Πεντέλη καίει ανεξέλεγκτη © EPA/KOSTAS TSIRONIS

Πύρινος εφιάλτης στην Πεντέλη. Η φωτιά έκαψε σπίτια σε Ανθούσα και Ντράφι. Εκκενώθηκε Παλαιά Πεντέλη και Γέρακας. Μάχη να σωθεί το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τη φωτιά στην Πεντέλη, που καίει από το απόγευμα της Τρίτης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το ενιαίο πύρινο μέτωπο έχει σπάσει πλέον και πολλά μικρότερα, την ώρα που οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί.

Λίγο πριν από τις 04.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (20/7), το πύρινο μέτωπο με τη βοήθεια του αέρα, που δεν έχει κοπάσει, κινείται απειλητικά προς την Ανθούσα. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στη Παλαιά Πεντέλη και στην Καλλιθέα Πεντέλης, όπου υπάρχουν ζημιές σε κατοικίες. Την ίδια στιγμή η φωτιά έκαψε σπίτια στο Ντράφι.

Φωτιά στην Πεντέλη - 420 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες και περιμένουν τα εναέρια μέσα

Στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Στο πεδίο επιχειρούν επίσης και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες που βρίσκονται αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη θα μπουν και τα εναέρια μέσα ώστε να κάνουν ρίψεις νερού από αέρος ενώ στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν και οι ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος). Επιπλέον αναμένεται ενίσχυση από δασοκομάντος της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Ακολουθούν νυχτερινές φωτογραφίες της Athens Voice από το πύρινο μέτωπο στην Πεντέλη:

penteli-fotia-pyrkagia
fotia-penteli-432
penteli-fotia32

«Μάχη» να μην καεί το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης - Φόβοι για τη δεξαμενή με το πετρέλαιο

Παράλληλα, οι πυροσβέστες παλεύουν να «προστατεύσουν» το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, καθώς η  φωτιά έχει φτάσει στο περιβάλλοντα χώρο. Στο σημείο είναι ισχυρές δυνάμεις που κάνουν τεράστια προσπάθεια να την περιορίσουν, αλλά το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων.

Υπενθυμίζεται  ότι το νοσοκομείο έχει εκκενωθεί εδώ και ώρα κι έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των 36 παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Είκοσι ένα παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και 15 έλαβαν εξιτήριο.

Ποιες περιοχές έχουν εκκενωθεί με μήνυμα 112

Σημειώνεται ότι μέσω του 112 έχουν εκδοθεί 6 μηνύματα. Συγκεκριμένα, στις 18:20 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές, Πεντέλη Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή. Και για προληπτικούς λόγους  στις 18:45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι.

Στις 2 τα ξημερώματα ζητήθηκε από τους κατοίκους της Πεντέλης και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου να εκκενώσουν προς Βριλήσσια. Λίγα λεπτά πριν από τις 3 τα ξημερώματα ζητήθηκε από όλους όσοι βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα να εκκενώσουν προς Αγία Παρασκευή. Δείτε βίντεο της Athens Voice από το βουνό να έχει παραδοθεί στις φλόγες, την ώρα που οι άνεμοι πνέουν ισχυροί:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ