Ελλαδα

Βροχερός ο καιρός το Σάββατο (09/07) - Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας

Αναλυτικά η πρόγνωση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βροχερός ο καιρός αύριο Σάββατο 9 Ιουλίου 2022
Βροχερός ο καιρός αύριο Σάββατο 9 Ιουλίου 2022 © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες προβλέπονται για αύριο, Σάββατο 9 Ιουλίου 2022. Αναλυτικά η πρόγνωση.

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο, Σάββατο 9 Ιουλίου 2022, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με εξαίρεση τα νότια - νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα.

Τα φαινόμενα σε τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς θα είναι τοπικά έντονα και επίμονα.

Οι καταιγίδες στο βορειοανατολικό Αιγαίο και στη Δυτική Στερεά είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Στα υπόλοιπα τμήματα αναμένονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές βροχές στην Κρήτη. Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επικρατήσουν τοπικά στα Δωδεκάνησα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 11 έως 31, στην Ήπειρο από 10 έως 30 βαθμούς, στην Θεσσαλία από 11 έως 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 31, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 27-28 βαθμούς, στις Κυκλάδες από 19 έως 28-29, στην Κρήτη από 15 έως 30-32 και τα Δωδεκάνησα από 19 έως 32-33.

Βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6-7 Μποφόρ στο Ιόνιο και έως 4-5 και τοπικά έως 6 Μποφόρ στο Αιγαίο.

Kαιρός: Έρχεται «ψυχρό» Σαββατοκύριακο | 8/7/22 | ΕΡΤ

Ο καιρός αύριο σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-4 Μποφόρ και στα ανατολικά έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 28 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά τις απογευματινές ώρες σταδιακά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 25 βαθμούς.

Καιρός: Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία - Ποιες περιοχές θα πλήξει

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει σταδιακά ο καιρός από τα δυτικά και βόρεια της χώρας την Παρασκευή 08/07 και η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 09/07 με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 3 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας κατα την διάρκεια της Παρασκευής 08/07 είναι:

  • οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και πιθανώς της βορειοδυτικής Πελοποννήσου και τα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς
  • οι βροχές και οι καταιγίδες σε τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι πιθανό να έχουν μεγάλη διάρκεια
  • οι καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα πέρα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις είναι πιθανό να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις έως και μεγάλου μεγέθους (έως 3-4 cm)
  • οι καταιγίδες στο Ιόνιο και τα δυτικά παράκτια τμήματα της χώρας είναι πιθανό να συνοδεύονται και από ανεμοστρόβιλους
  • η σταδιακή ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων στο Ιόνιο και το Βόρειο Αιγαίο με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός 24ωρου από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 08/07.

kairos-xartis

Σημειώνεται πως σε ισχύ είναι από σήμερα Παρασκευή 8/7 το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, με κύρια φαινόμενα τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ