Ελλαδα

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το νέο ειδικό μισθολόγιο στο ΕΣΥ

Το σκεπτικό της απόφασης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντισυνταγματικό το νέο ειδικό μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ με απόφαση του ΣτΕ
Αντισυνταγματικό το νέο ειδικό μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ με απόφαση του ΣτΕ © EUROKINΙSSI

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματικό το νέο ειδικό μισθολόγιο του ΕΣΥ. Δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση.

Αντισυνταγματικό κρίθηκε το νέο ειδικό μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ, με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αρθμ. 1408/2022 απόφασή της (πρόεδρος η Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Κασσιανή Μαρίνου), έκρινε ότι οι διατάξεις των άρθρων 138-140 του ν. 4472/2017, με τις οποίες, στο πλαίσιο θεσμοθετήσεως εξ υπαρχής νέου ειδικού μισθολογίου καθορίστηκε ο βασικός μισθός, τα επιδόματα και τα ωρομίσθια εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ, αντίκεινται στην απορρέουσα από Σύνταγμα (άρθρο 21 παρ. 3) αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχειρίσεως των ιατρών του ΕΣΥ, καθώς και στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Ωστόσο, κρίθηκε κατά πλειοψηφία και αφού σταθμίστηκε το δημόσιο συμφέρον, ότι οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων των άρθρων 138-140 του ν. 4472/2017, θα επέλθουν από τη δημοσίευση της σημερινής απόφασης. Δηλαδή, οι γιατροί του ΕΣΥ δεν δικαιούνται αναδρομικά.

Η προσφυγή στο ΣτΕ των γιατρών του ΕΣΥ

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ιατροί του ΕΣΥ κατά των μισθοδοτικών τους καταστάσεων. Κατόπιν αυτού οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτές τις αιτήσεις τους κατά το σκέλος που στρέφονταν κατά των μισθοδοτικών καταστάσεων του μηνός Ιουλίου 2018.

Αντίθετα απορρίφθηκε το σκέλος που στρέφονταν κατά της σιωπηρής απόρριψης από την πλευρά του νοσοκομείου στο οποίο υπηρετούν, του αιτήματός τους περί ανακλήσεως προγενεστέρων μισθοδοτικών τους καταστάσεων και επανεκδόσεως τους, με επανυπολογισμό των αποδοχών τους, βάσει των διατάξεων που ίσχυαν προ του ν. 4093/2012.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ