Ελλαδα

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στο ίδιο τραπέζι Μητσοτάκης και Ερντογάν

«Έτοιμη για απαντήσεις» η ελληνική πλευρά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στο ίδιο τραπέζι Μητσοτάκης και Ερντογάν
Κυριάκος Μητσοτάκης - Ταγίπ Ερντογάν © EPA/DMITRIS PAPAMITSOS/HANDOUT HANDOUT

Ελληνοτουρκικά - Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί σήμερα το μεσημέρι για τη Μαδρίτη και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου θα βρίσκεται και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα έχει φτάσει νωρίτερα στη Μαδρίτη για να έχει τριμερή με τον Φινλανδό πρόεδρο Νιίστο και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον. 

Οι δύο ηγέτες θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, πριν από την έναρξη της Συνόδου, καθώς θα βρεθούν στο Παλάτι της Μαδρίτης, για το δείπνο που θα παραθέσει ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος, στις 21:30 ώρα Ελλάδος.

Η Τουρκία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, τόσο λόγω της προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και λόγω του βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η ελληνική πλευρά θα δώσει απάντηση με «αυστηρό και ξεκάθαρο τρόπο», εφόσον ο Ερντογάν θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, όπως έχει διαμηνύσει η Αγκυρα. Οι συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ, οι οποίοι και θα τον συνοδεύσουν στη Μαδρίτη, ήταν συνεχείς και έθεσαν επί τάπητος όλα τα πιθανά σενάρια τουρκικών προκλήσεων που ενδέχεται να συναντήσουν στη Σύνοδο.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πηγαίνει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ «με το ζωνάρι λυμένο για καβγά», ωστόσο δεν πρόκειται να αφήσει «τίποτα αναπάντητο».

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» αν χρειαστεί

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος να παρουσιάσει τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», εφόσον προκληθεί από τον Ερντογάν. Εξάλλου, τον εν λόγω χάρτη ο Ελληνας πρωθυπουργός τον έχει ήδη παρουσιάσει σε πολλούς από τους ηγέτες που θα βρίσκονται στο τραπέζι της Συνόδου. Επίσης, θα έχει μαζί του τα στοιχεία για τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, που αποδεικνύουν τις επικίνδυνες τακτικές της Άγκυρας.

Η επιχειρηματολογία της Ελλάδας περιλαμβάνει και την απειλή του casus belli που διατηρεί η Τουρκία, αλλά και την ύπαρξη της στρατιάς του Αιγαίου στα μικρασιατικά παράλια, που δεν είναι καν ενταγμένη στο ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό και αποτελεί απειλή για τη χώρα. 

«Ξεπερνά τη λογική με προβοκάτσιες και ανυπόστατα επιχειρήματα να στρέφονται κατά μιας άλλης χώρας της Συμμαχίας, την ώρα που ενότητα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας», σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τον Καναδό ομόλογό του Τζαστίν Τριντό, ενώ εκκρεμεί η οριστικοποίηση επαφών και με άλλους ηγέτες.

NATO: Η απειλή βέτο της Τουρκίας στην εισδοχή νέων μελών ρίχνει βαριά σκιά στη Σύνοδο της Μαδρίτης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντάται σήμερα με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Εύα Μαγκνταλένα Άντερσον και με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστε στη Μαδρίτη για να συζητήσουν τις αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών κρατών να ενταχθούν στο NATO, το αδιέξοδο για τις οποίες παραμένει.

Ο κ. Ερντογάν, που εμποδίζει κάθε πρόοδο στο ζήτημα, κατηγορεί τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ότι υποστηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις» και δεν δείχνει καμία πρόθεση να συμβιβαστεί ενόψει των συνομιλιών.

«Αύριο θα πάμε στη σύνοδο του NATO στην Ισπανία και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», είπε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους χθες Δευτέρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Πρόσθεσε ότι θα εξηγήσει την «υποκρισία» σχετικά με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» στους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με «έγγραφα, πληροφορίες και φωτογραφίες».

Ο κ. Ερντογάν κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις». Στοκχόλμη και Ελσίνκι αμφισβητούν τις τουρκικές καταγγελίες.

Παρών στις συνομιλίες θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που έχει σκοπό να αποτρέψει το ενδεχόμενο η τουρκική αντίθεση στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στην ατλαντική συμμαχία να επισκιάσει τη σύνοδο.

Η 30μελής στρατιωτική συμμαχία αναμένεται να υιοθετήσει νέο στρατηγικό δόγμα και σχέδια για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγάς της, στη σύνοδο, την πρώτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ