Ελλαδα

Ευλογιά των πιθήκων: Τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΜΕΘ στο Αττικό Νοσοκομείο - Νοσηλεύτρια φορά στολή προστασίας
ΜΕΘ στο Αττικό Νοσοκομείο (φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI

Ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα: Τρία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Υπό έλεγχο ασθενής - Ανεμοβλογιά το περιστατικό στη Νάξο

Τρία είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ.  Πρόκειται για εισαγόμενα περιστατικά. 

Επίσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος ενός επιπλέον ασθενούς με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού, για τον οποίο ο αρχικός έλεγχος δείγματος για είδη non-variola orthopox ιών (στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων) ήταν θετικός.

Όσον αφορά σε ασθενή με ύποπτα συμπτώματα που βρέθηκε στη Νάξο και μεταφέρθηκε στην Αθήνα, ανακοινώθηκε ότι τελικά πρόκειται για κρούσμα ανεμοβλογιάς και όχι ευλογιάς των πιθήκων.

Ευλογιά των πιθήκων: Η ΕΕ αγοράζει 110.000 εμβόλια

Μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης HERA, η ΕΕ προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με την εταιρία Bavarian Nordic για την αγορά 109.090 δόσεων του εμβολίου 3ης γενιάς, ως απάντηση στην τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων.

Η προμήθεια των κρατών μελών θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός και θα δοθεί προτεραιότητα στις χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες. Αυτή τη στιγμή έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 1500 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων, σε 25 χώρες της Ευρώπης οι οποίες συνιστούν περίπου το 85% του συνόλου των διαγνώσεων παγκοσμίως.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί για πρώτη φορά κονδύλια  μέσω του προγράμματος EU4Health για απευθείας αγορά εμβολίων και προμήθεια των κρατών μελών της.

Το εμβόλιο αυτό είναι εγκεκριμένο για την αντιμετώπιση της ευλογιάς στην Ευρώπη, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματικό για την ευλογιά των πιθήκων. Η απόκριση της ΕΕ σε αυτή την επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων αποδεικνύει πως με συντονισμένες ενέργειες τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να πετύχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

WHO Officials Say Monkeypox Outbreak Is 'Real Risk' To Public Health

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ