Ελλαδα

Σύντομη συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ στις Βρυξέλλες

Τι είπαν οι δύο πλευρές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύντομη συνομιλία Παναγιωτόπουλου - Ακάρ στις Βρυξέλλες
Σύντομη συνομιλία Παναγιωτόπουλου - Ακάρ στις Βρυξέλλες © EPA/OLIVIER HOSLET

Ελληνοτουρκικά: Σύντομη συνάντηση και συνομιλία ανάμεσα σε Νίκο Παναγιωτόπουλου και Ακάρ Χουλουσί στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, μετά την «οικογενειακή» φωτογραφία των υπουργών που συμμετείχαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Οι δύο υπουργοί είχαν σύντομο τετ-α-τετ στις 13:13 το οποίο κράτησε περίπου πέντε λεπτά. 

Μετά την τυπικά θερμή χειραψία, όπως επιβάλλεται από τους καλούς τρόπους, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Χουλουσί Ακάρ αντάλλαξαν κάποιες κουβέντες.

Παριστάμενοι έλεγαν ότι το κλίμα ήταν καλό. «Δεν μπορούμε να πάμε έτσι», είπε κατά πληροφορίες ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στην όξυνση των λεκτικών προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε στον Τούρκο ομόλογό του πως πρέπει να σταματήσουν οι εντάσεις και οι προκλήσεις καθώς και οι παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο Χουλουσί Ακάρ άκουσε τις παρατηρήσεις ωστόσο δεν φαίνεται να τοποθετήθηκε σχετικά. 

Σημειώνεται πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν επιδίωξης της τουρκικής πλευράς, ενώ την ίδια ώρα η προσέγγιση είναι ιδιαίτερης σημασίας από την στιγμή που πλέον ο μοναδικός δίαυλος επικοινωνίας των δύο χωρών είναι οι δύο υπουργοί. Δεδομένης της απόφασης του Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσουν οι επαφές των ανώτατων στελεχών μεταξύ Άγκυρας και Αθηνών, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχει επί της ουσίας συνάντηση με τον Χουλουσί Ακάρ.

Παναγιωτόπουλος - Ακάρ
Συνομιλία Παναγιωτόπουλου - Ακάρ στις Βρυξέλλες © EPA/OLIVIER HOSLET

Ελληνοτουρκικά: Έριξε τους τόνους από χθες ο Ακάρ

Υπενθυμίζεται πως χθες, μόλις μία μέρα μετά το έντονο επεισόδιο του Χουλουσί Ακάρ με τους Ελληνες βουλευτές στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έδειξε να αλλάζει στάση, ρίχνοντας τους τόνους.

Ο Ακάρ έστειλε μήνυμα διαλόγου και συνεννόησης, αφού μιλώντας στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, για την επίλυση των προβλημάτων.

«Eίμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. Ήδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές, και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές οι συναντήσεις, όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο (Παναγιωτόπουλο)», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ.

Χειραωία Παναγιωτόπουλου - Ακάρ στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ
Χειραωία Παναγιωτόπουλου - Ακάρ στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ © EPA/OLIVIER HOSLET

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ