Γραφιστική απεικόνιση του κτηρίου Kaizen Campus στο Μαρούσι
Γραφιστική απεικόνιση του κτηρίου Kaizen Campus στο Μαρούσι © ASPA SA
Ελλαδα

Prodea Ιnvestments: Tα πράσινα κτήρια της Αθήνας με αειφόρο ενεργειακό αποτύπωμα

Η PRODEA Investments κάνει πράξη τη δέσμευσή της στη βιώσιμη ανάπτυξη με πράσινο ομόλογο και επενδύσεις σε πράσινα κτήρια στην Αθήνα.
341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η μεγαλύτερη εταιρεία πράσινων επενδύσεων κάνει πράξει τη δέσμευσή της στη βιώσιμη ανάπτυξη

Ακούμε συχνά τη φράση «πράσινα κτήρια», χωρίς ίσως να κατανοούμε πλήρως τον όρο. Πράσινο κτήριο ή αειφόρος σχεδιασμός, είναι η πρακτική της αύξησης της αποδοτικότητας με την οποία τα κτήρια και οι τοποθεσίες τους χρησιμοποιούν ενέργεια, νερό και υλικά, και η μείωση των επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον για ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός κτηρίου. Οι έννοιες του πράσινου κτηρίου εκτείνονται πέρα ​​από τους τοίχους των κτηρίων και περιλαμβάνουν επίσης θέματα χωροταξικού σχεδιασμού και κοινότητας. Ο «πράσινος σχεδιασμός» είναι το κλειδί για ένα βιώσιμο μέλλον και η Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει να αποκτά κτήρια με αειφόρο ενεργειακό αποτύπωμα.

Η PRODEA Investments, η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, επενδύει σε ολοκληρωμένα, αλλά και νέα projects που ετοιμάζονται, εστιάζοντας σε τομείς αιχμής, με «πράσινο» χαρακτήρα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προχώρησε πρόσφατα στην έκδοση πράσινου ομολογιακού δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ, με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση πράσινων και ποιοτικών επενδύσεων. Ψηλά στη λίστα του επενδυτικού της ενδιαφέροντος τοποθετούνται τα σύγχρονα - βιοκλιματικά κτήρια γραφείων, τα μεγάλα αποθηκευτικά κέντρα/logistics, οι κατοικίες υψηλών προδιαγραφών και τα πολυτελή τουριστικά συγκροτήματα.

Η εταιρεία εστιάζει επίσης σε «πράσινα» γραφεία που πληρούν τις προϋποθέσεις για πιστοποίηση από διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα όπως LEED ή BREEAM. Το πρότυπα αυτά αφορούν στην πιστοποίηση αειφορίας των κτηρίων και τις βέλτιστες συνθήκες εντός τους, δηλαδή τη βελτιωμένη ποιότητα εσωτερικού αέρα, τις συνθήκες θερμικής άνεσης και τον φυσικό φωτισμό, τα χαμηλότερα έξοδα λειτουργίας και τις αυξημένες απαιτήσεις σε φύτευση. Τη χρυσή πιστοποίηση LEED και WELL έχουν ήδη λάβει τα νέα γραφεία της στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης στην καρδιά της Αθήνας. 

Τα νέα γραφεία της PRODEA στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης
Τα νέα γραφεία της PRODEA στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης © Yorgis Yerolymbos

Πρόκειται για ένα μοναδικό, πλήρως ανακαινισμένο, διατηρητέο και βραβευμένο για την αρχιτεκτονική του κτήριο που πληροί τα υψηλότερα πρότυπα σύγχρονων χώρων γραφείων και σχεδιαστικών προδιαγραφών. Το ακίνητο εκτείνεται σε ισόγειο, ημιώροφο και τέσσερις ορόφους και περιλαμβάνει γυμναστήριο, εστιατόριο, μεγάλο πολυλειτουργικό χώρο στο ισόγειο και πολλές αίθουσες συσκέψεων. Τέλος, η ταράτσα, με θέα στην Ακρόπολη, είναι οργανωμένη ως ανοιχτός χώρος εκδηλώσεων.

Τα νέα γραφεία της PRODEA στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης
Τα νέα γραφεία της PRODEA στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης © Yorgis Yerolymbos

Τα νέα γραφεία της PRODEA στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης © Yorgis Yerolymbos

Το ξενοδοχείο Moxy Athens City αποτελεί πρόσφατη προσθήκη στο portofolio της PRODEA Investments. To ιστορικό Σαρόγλειο Μέγαρο που άλλοτε στέγαζε τα δικαστήρια της Αθήνας μεταμορφώθηκε σε ένα υπερσύγχρονο, καλαίσθητο και καινοτόμο ξενοδοχείο. Η εξωτερική όψη του ακινήτου αντλεί έμπνευση από το δώρο της Θεάς Αθηνάς στην πόλη: την ιερή ελιά. Τα 200+1 δωμάτια του ξενοδοχείου είναι μοναδικά σχεδιασμένα και εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και φωτισμούς led, που ενεργοποιούνται με την κίνηση, για μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα. Μια ακόμη –σημαντική– καινοτομία του Moxy Athens City είναι η χρυσή πιστοποίηση LEED, καθώς πρόκειται για το πρώτο «πράσινο» ξενοδοχείο στην Ελλάδα που θα λάβει αυτή τη διάκριση.

Στην περιοχή της Ομόνοιας, αξίζει να αναφερθεί και η αξιοποίηση του μεγάρου Γεωργίου Μαύρου, στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και 28ης Οκτωβρίου που στέγαζε στο ισόγειο το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Μετά τη διακοπή λειτουργίας του, ο χώρος επιφάνειας 700τμ ανακαινίστηκε προκειμένου να φιλοξενήσει τα καταστήματα των αλυσίδων Galerie de Βeaute και Flying Tiger.

Αξιόλογη άφιξη στο αειφόρο αρχιτεκτονικό τοπίο της Αθήνας είναι και το κτήριο «The Wave» στη Λεωφόρο Συγγρού. Πρόκειται για την ανακατασκευή του υφιστάμενου κτηρίου με σκοπό τη δημιουργία γραφείων υψηλών προδιαγραφών. Στην όψη του θα υπάρχει ένα μονοσήμαντο σύστημα περσίδων το οποίο θα μεταβάλλεται σε ένα δυναμικό σύστημα τρισδιάστατων σχηματισμών που αποτελεί στοιχείο βιοκλιματικού σχεδιασμού καθώς ανταποκρίνεται στον έλεγχο της ηλιακής ακτινοβολίας. Το δώμα ανοίγεται προς την εντυπωσιακή θέα της Ακρόπολης, μέσω της δημιουργίας χώρου καθιστικού ο οποίος πλαισιώνεται από πράσινο.

Γραφιστική απεικόνιση του κτηρίου The Element
Γραφιστική απεικόνιση του κτηρίου The Element © Yorgis Yerolymbos

Λίγο πιο βόρεια, στο Μαρούσι, συναντάμε το «The Element», μια ακόμη πράσινη επένδυση στην οδό Φραγκοκλησιάς. Για τον σχεδιασμό του κτηρίου μελετήθηκε η επιρροή του ηλίου ώστε να δοθούν λύσεις σκίασης που θα εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας και θερμική άνεση των χρηστών. Αισθητικά, οι αυστηρές γωνίες και οι απαλές καμπύλες δίνουν στο κτήριο μια αιθέρια αίσθηση. Η συνολική επιφάνεια ανωδομής του κτηιρίου αγγίζει τα 14.000 τ.μ., διαθέτει δύο υπόγεια με 199 θέσεις πάρκινγκ και άλλους βοηθητικούς χώρους, ενώ στο ισόγειο θα φιλοξενεί την υποδοχή, γραφεία και εμπορικούς χώρους. Το κτήριο φέρει την πιστοποίηση LEED Gold και μισθώθηκε για τα γραφεία Google και Elpedison, πριν καν αποπερατωθεί.

Γραφιστική απεικόνιση του κτηρίου The Element
Γραφιστική απεικόνιση του κτηρίου The Element © Yorgis Yerolymbos

Γραφιστική απεικόνιση του κτηρίου The Element © Yorgis Yerolymbos

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το «Kaizen Campus», ένα σύγχρονο κτήριο γραφείων υψηλών προδιαγραφών που σχεδιάστηκε με βάση τα σύγχρονα περιβαλλοντικά και τεχνολογικά δεδομένα. Η βασική πρόκληση στην κατασκευή του κτηρίου αφορούσε την ηχομείωση που απαιτούνταν λόγω του σημείου των γραφείων, το οποίο επιβαρυνόταν με έντονους αστικούς θορύβους. Η λύση δόθηκε με τη χρήση ενισχυμένων υαλοπετασμάτων (ΕΤΕΜ Ε85) & υαλοπινάκων ενταγμένων σε αυτά με ηχοαπορροφητικότητα υψηλών επιδόσεων (42 dB) στην πρόσοψη του κτηρίου. Το κτήριο γραφείων βρίσκεται παραπλεύρως της Αττικής Οδού, κοντά στο The Mall Athens και θα στεγάσει τα νέα γραφεία της Kaizen Gaming (Stoiximan | Betano).

Οι πράσινες επενδύσεις που πραγματοποιεί η PRODEA Investments στον χώρο του real estate στην Ελλάδα είναι ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα που συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο αστικό περιβάλλον και μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Δειτε περισσοτερα