Ελλαδα

Μόσιαλος για ευλογιά των πιθήκων: «Δεν είναι νόσος των γκέι - Να μη στιγματίζουμε»

«Δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στην ευλογιά των πιθήκων και τον στιγματισμό των γκέι αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος
Στην ευλογιά των πιθήκων και τον στιγματισμό των γκέι αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος © Unsplash

Ευλογία των πιθήκων και σεξ μεταξύ γκέι. Να σταματήσει ο στιγματισμός, «δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος», ξεκαθαρίζει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Για την ευλογιά των πιθήκων μίλησε ξανά ο Ηλίας Μόσιαλος. Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ και σε σχετική ανάρτηση στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics (LSE) ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού για την ευλογιά των πιθήκων, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της ασθένειας».

Παράλληλα, ζήτησε να σταματήσει ο στιγματισμός του σεξ ανάμεσα σε γκέι, καθώς λανθασμένα έχει ειπωθεί ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που αφορά κυρίως ομοφυλόφιλους.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φοβόμαστε νέα πανδημία, από αυτό τον ιό ειδικά, το λέω κατηγορηματικά» ανέφερε επίσης ο Ηλίας Μόσιαλος. Και πρόσθεσε: «Προφανώς υπάρχει παγκόσμια ανησυχία, γιατί περάσαμε πάρα πολλά τα τελευταία 2,5 χρόνια με την πανδημία του κορωνοϊού». Όπως είπε, στην Ελλάδα έχει επικρατήσει πανικός «πολλές φορές στη χώρα μας» για θέματα υγείας.

«Στη Βρετανία έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά αυτό ίσως είναι υπερβολή γιατί μιλάμε για δεκάδες κρούσματα σε μια χώρα 67 εκατομμυρίων» σημείωσε ακόμη ο κ. Μόσιαλος.

Πώς μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων - Τι είπε ο Ηλίας Μόσιαλος

Επιπλέον, ο Ηλίας Μόσιαλος εξήγησε πως η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από αναπνευστικά σταγονίδια ή επαφή με υγρά στη στοματική κοιλότητα των ασθενών.

«Πρέπει να έρθεις σε παρατεταμένη στενή επαφή για πολλά λεπτά για να κολλήσεις. Τα σταγονίδια, τα οποία εκπέμπονται, δεν μπορούν να πάνε σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου. Μιλάμε για μεγαλύτερα σταγονίδια, όχι για μικρά όπως του κορωνοϊού, που μπορούν να παραμείνουν μέσα σε ένα δωμάτιο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» εξήγησε.

Επιπλέον, ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε πως υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της νόσου, ενώ οι περισσότεροι που θα μολυνθούν από τον ιό θα αυτοϊαθούν.

Ηλίας Μόσιαλος για Ευλογιά των Πιθήκων: Δεν πρέπει να φοβόμαστε νέα πανδημία, σε καμία περίπτωση

Ηλίας Μόσιαλος για ευλογιά των πιθήκων: «Δεν μπορούμε να στιγματίζουμε τη συνεύρεση ομοφυλόφιλων

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι λανθασμένα έχει αναφερθεί πως η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται ιδιαιτέρως από ομοφυλόφιλους άνδρες, καθώς δεν είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος.

«Δεν μπορούμε να στιγματίζουμε ούτε την ερωτική συνεύρεση, ούτε τη συνεύρεση μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου», έγραψε ο κ. Μόσιαλος σε σχετική του ανάρτηση.

ilias-mosialos-evlogia-pithikon.jpg

Ολόκληρη η ανάρτηση από τον Ηλία Μόσιαλο για την ευλογιά των πιθήκων, τους γκέι και το σεξ μεταξύ ομοφυλοφίλων:

«Με σχεδόν 100 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, ξεκίνησε -εύλογα για τους πιο ευάλωτους- η ανησυχία για νέους πιθανούς περιορισμούς λόγω μιας νόσου που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

» Ταυτόχρονα, λόγω της πίεσης για άμεσες απαντήσεις. ξεκίνησαν και οι εξηγήσεις για την οδό της μετάδοσης. Ποια είναι αυτή;

» Ας τα πούμε απλά. Ο ιός μπορεί να μεταφερθεί μέσω της αναπνευστικής οδού (αυτά τα βαριά σταγονίδια που όμως δεν μεταφέρονται μακριά). Ή μέσω της επαφής ενός υγιούς ανθρώπου με τις φουσκάλες ή τις πληγές ή τις εκδορές κάποιου συμπτωματικού ασθενούς. Ή ακόμα και χωρίς απευθείας επαφή με το δέρμα. Δηλαδή κάποιος κοντινός συγγενής ή φροντιστής, μπορεί να σκουπιστεί με την ίδια πετσέτα και να μολυνθεί.

» Κάποιος νοσηλευτής ή και υπαλληλος καθαρισμού ενός νοσοκομείου μπορεί να ακουμπήσει τα σεντόνια του ασθενούς, να μην απολυμανθεί και να μολυνθεί. Κάποιος ερωτικός σύντροφος μπορεί επίσης να ακουμπήσει τον άνθρωπό του και να μολυνθεί.

» Να μην ξεχνάμε πως ο ιός που προκαλεί την "ευλογιά των πιθήκων" είναι πολύ λιγότερο μεταδοτικός από τον κορωνοϊό.

» Αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι επι του παρόντος να μην στιγματίζουμε τους ασθενείς.
Δυστυχώς, ήταν ατυχής η αναφορά από δημόσια στόματα, πως οι ασθενείς με ευλογιά στην πλειονότητά τους ήταν άντρες που συνευρίσκονται ερωτικά με άντρες.

  1. Ατυχής γιατί τα παιδάκια παλιότερα τα έστελναν οι μητέρες τους να κολλήσουν ανεμοβλογιά από τα γειτονόπουλα.
  2. Ατυχής γιατί θα μπορούσε να συμβεί και μεταξύ γυναικών που συνευρίσκονται ερωτικά με άντρες ή με γυναίκες. Οι νεότεροι ίσως να μην το γνωρίζουν, αλλά οι παλιότεροι σίγουρα ξέρουν πόσο στιγματίστηκαν οι γκέι άντρες με το AIDS. Έχουν περάσει σχεδόν 4 δεκαετίες από τότε, όμως.

» Δεν μπορούμε να στιγματίζουμε ούτε την ερωτική συνεύρεση, ούτε την συνεύρεση μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου. Γιατί η "ευλογιά των πιθήκων" δεν είναι σεξουλικά μεταδιδόμενη νόσος».

Υπενθυμίζεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρεται στην ευλογιά των πιθήκων. Σε προηγούμενη ανάρτησή του είχε μιλήσει αναλυτικά για τα συμπτώματα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.